Xiaomi 14T Pro review: performanță excelentă și autonomie de durată
Energy Expo - Join the revolution

Xiaomi 14T Pro review: performanță excelentă și autonomie de durată

Scris de | 26 septembrie, 2024

În tech, niciun sezon nu e atât de aglomerat ca cel de toamnă. Fiecare producător încearcă să iasă în față cu un nou telefon, ceas, sau alt tip de gadget, iar astăzi a venit rândul celor de la Xiaomi. În ultimele zile m-am jucat cu Xiaomi 14T Pro, flagship-ul de toamnă-iarnă al producătorului chinez, care se alătură uneia dintre cele mai apreciate serii de la Xiaomi, așa că a venit momentul să vedem ce poate.

Surpriza” din cutie

În ultimii ani am testat Xiaomi 11T Pro și 12T Pro, „ghinionistul” fiind tocmai 13T Pro, pe care l-am sărit. Deci am ceva experiența cu seria asta și cu telefoanele acestea, și eram mare fan al faptului că Xiaomi îți oferea un pachet complet atunci când le cumpărai. Iar la prima vedere, nu s-a schimbat cine știe ce în acest an, cutia pare tot destul de mare, unul dintre selling point-urile pe care le observi pe acea folie de protecție aplicată peste telefon este faptul că ai încărcare pe fir la 120W, deci…nimic nou? Ei bine, nu chiar, pentru că anul acesta Xiaomi a decis să nu mai introducă brick-ul de încărcare în cutie. Și, deși îl pot auzi pe Cătălin cum oftează și zice „aoleu, iar are o problemă cu faptul că lipsește brick-ul?”, îmi pare rău să îl dezamăgesc dar da, faptul că a dispărut complet din cutia acestei serii m-a dezamăgit puțin, pentru că speram ca Xiaomi să nu ia și ea această decizie. Și da, că tot am dat un mic spoiler – Xiaomi 14T Pro oferă suport pentru încărcare pe 120W, pe fir, și pe 50W wireless, performanțe remarcabile, doar că va trebui să achiziționezi încărcătoarele separat dacă vrei să te bucuri de ea.

Partea bună e că în cutie mai primești și o husă de o calitate foarte bună, din silicon, pe care o poți folosi mult timp, nefiind una dintre cele ieftine, la care renunți imediat și care se îngălbenesc în două luni. 

În ceea ce privește telefonul în sine, avem un spate foarte frumos, metalic și cu o culoare argintie superbă – noi am primit varianta Titan Gray, dar există alte două, Titan Black și Titan Blue. E destul de gros, comparativ cu alte flagship-uri din piață, și cântărește 209 grame, având o rezistență la praf și apă de tip IP68. Sincer, e un telefon cu un design foarte simplu, care nu iese neapărat în evidență, dar e suficient de elegant și arată bine, având spatele ușor curbat la margini. Butonul de Power este texturat, ca să îți dai seama clar atunci când îl atingi cu degetul, un lucru pe care sincer aș vrea să îl văd mai ales pe Pixel, care mi se pare că are nevoie de așa ceva.

Ecran de 144Hz

Xiaomi 14T Pro vine cu un ecran AMOLED de 144Hz, extrem de frumos și cu o calitate a imaginii excelentă. Culorile se văd foarte bine, negrul este profund grație panoului OLED și experiența de vizionare este excelentă. Luminozitatea urcă până la un orbitor 4000 de niți, iar dimensiunea ecranului este de aproape 6,7 inchi, astfel că îl vei putea vedea perfect în orice condiții. Există și un Sunlight Mode, special pentru folosirea în lumina soarelui, care însă va încălzi telefonul ceva mai mult și va descărca bateria mai rapid. Pentru vizionarea de conținut, vine cu certificări HDR10+, în aplicațiile și serviciile care suportă acest format, respectiv Dolby Vision. Bineînțeles, nu lipsesc protecțiile clasice pentru ochi și vedere, pe care mai toate telefoanele și ecranele în general ar trebui să le aibă în ziua de azi.

Rapiditatea ecranului se vede foarte mult în jocuri, dar și în navigarea prin meniu. Poți vedea foarte ușor în meniu ce aplicații se folosesc de o rată de refresh ridicată, astfel încât să fii sigur că un joc pe care l-ai descărcat poate rula la 144Hz sau măcar la 120Hz. Telefonul e snappy, răspunde imediat la comenzi și navigarea este excelentă. Bine, probabil ajută și faptul că l-am folosit în mare parte în High Performance mode, dar despre asta vorbim ceva mai târziu, când ajungem la discuția despre software. 

La pachet cu ecranul vine și un difuzor bun, dar care pe mine nu m-a dat pe spate. E puternic, dar nu foarte, și calitatea sunetului mi s-a părut bună, dar cu siguranță am găsit performanțe mai bune la alte flagship-uri din 2024. Are certificare Dolby Atmos Hi-Res Audio Wireless, astfel că îți recomand să îl folosești în cea mai mare parte a timpului la pachet cu niște căști decente.

Campion la performanță

La interiorul lui Xiaomi 14T Pro se află un MediaTek Dimensity 9300+, procesor destinat flagship-urilor, realizat pe 4nm, cu 8 nuclee și o placă grafică Immortalis-G720 MC12. Și configurația de RAM și stocare pe care am primit-o este una de top, având 12GB de memorie RAM și 1TB de stocare, cea mai bună disponibilă pe telefoanele din noua serie. Evident, și stocarea este ultra-rapidă, de tip UFS 4.0. 

În ceea ce privește benchmark-urile, Xiaomi 14T Pro s-a prezentat ca un adevărat campion. Poți să vezi mai jos rezultatele în Geekbench, PCMark, 3D Mark și AnTuTu, iar flagship-ul celor de la Xiaomi a reprezentat o competiție serioasă pentru cele mai bune telefoane de pe piață din acest moment.

Iar faptul că Xiaomi nu s-a zgârcit cu aproape niciun aspect în ceea ce privește acest telefon se vede și simte și în utilizare. Ce au arătat testele benchmark este ce am simțit și eu testând acest device – că avem de-a face cu o rachetă, care merge brici în orice joc sau program de mobil. M-am jucat Asphalt Legends Unite și Star Wars: Hunters și nu am avut probleme de niciun fel nici după sesiuni de aproape o oră. În plus, telefonul nu s-a încins, doar a rămas ușor călduț pe toată durata gameplay-ului. 

Baterie și software

Xiaomi 14T Pro are o baterie mare, de 5000mAh, care se poate încărca, așa cum am menționat la începutul acestui review, cu până la 120W pe fir, prin tehnologie HyperCharge, sau 50W pe wireless. Xiaomi spune că această baterie este certificată pentru 1600 de cicluri de încărcare, ceea ce înseamnă, dacă îți încarci telefonul o dată pe zi, că ar trebui să te țină undeva pe la 4 ani și 4 luni, minim, lucru deloc de neglijat, dacă îl încarci la 120W zi de zi. în ceea ce privește autonomia telefonului, am fost foarte plăcut surprins de 14T Pro. A rezistat cu brio o zi și jumătate cu o mulțime de benchmark-uri făcute pe el, jucat pe el, folosit social media, făcut fotografii – ce să mai, folosit întocmai ca un power user. E foarte posibil ca, pe Android, să aibă cea mai bună autonomie pe care am testat-o eu în acest an – mai ales că l-am ținut aproape constant în Performance Mode.

La capitolul software, mărturisesc că începe să îmi placă din ce în ce mai mult acest HyperOS al celor de la Xiaomi. E curat, uneori prea curat, în sensul în care mi-ar plăcea să văd ce fac iconițele din meniul drop-down, și nu doar să ghicesc. Meniul e și ceva mai compact față de cum eram obișnuit cu cei de la Xiaomi, găsești parcă mai ușor lucrurile pe care le dorești, și funcționează mai mereu. Am avut o singură problemă pe durata testării, un moment în care telefonul a decis să nu mai coopereze pentru câteva secunde, dar și-a revenit rapid.

Și bineînțeles, fiind 2024, nu poți să spui software fără să spui AI. Funcțiile astea sunt disponibile pe toată gama Xiaomi 14T, deci nu sunt exclusive pentru Pro, și te poți aștepta la ceea ce am mai văzut pe alte device-uri Android în acest an – adică ai inclus Google Gemini și Circle to Search, dar pe lângă acestea o să mai găsești și unele funcții pe care Xiaomi la prezintă ca fiind „powered by HyperOS”. Astea sunt AI Interpreter, care face traducere live și are și un mod face-to-face, ca să te poți înțelege cu o persoană străină, AI Notes, pentru o mai bună organizare, AI Recorder, care identifică persoanele care vorbesc și face un scurt rezumat al unei discuții, și AI Subtitles, care îți subtitrează în timp real videoclipuri. Pe lângă acestea, mai sunt și clasicele funcții AI integrate în cameră, care recunosc scena, sau pot fi folosite la editarea de imagini – acestea din urmă fiind, în opinia mea, și cele mai utile variante de folosire a inteligenței artificiale.

Camere

Și, dacă tot am vorbit de funcțiile AI din cameră, e momentul să vedem și ce poate ansamblul de pe spatele lui Xiaomi 14T Pro. Mai întâi însă, să vedem cu ce avem de-a face. Flagship-ul Xiaomi se laudă cu un sistem de camere dezvoltat în colaborare cu Leica, cu 3 camere pe spate și una pe față, și 5 distanțe focale. Astfel, avem o principală de 50MP, cu f/1.6 și un senzor Light Fusion 900, un senzor telefoto de 60MP, cu f/2.0, și unul ultrawide cu f/2.2, de 12MP. Camera de selfie are 32MP și f/2.0.

O să încep chiar cu camera de selfie, care este cea mai puțin specială, în opinia mea, dar asta nu înseamnă că rezultatele ei sunt slabe. Dimpotrivă, fotografiile sunt destul de bune, deși nu reușesc să surprindă mulțimile de elemente atât de bine, precum firele de păr din barbă. Culorile sunt în mare parte corecte, cu mici probleme uneori pe tonul feței. Decuparea este excelentă dacă folosești modul portret, în cazul meu nu am putut să observ vreun loc în care bokeh-ul să fi tăiat din bluză sau din față, lucru care mi s-a părut remarcabil.

Atunci când intri în aplicația de cameră ai de ales între două stiluri de fotografiere – Leica Vibrant și Leica Authentic. Practic, Leica Vibrant se folosește de culori mai saturate și aduce mai multă expresivitate în fotografii, în timp ce Authentic încearcă să păstreze precizia culorilor cât mai aproape de realitate. Prefer în general un look mai corect și mai curat, așa că majoritatea fotografiilor le-am făcut cu Leica Authentic, dar Vibrant este interesant și util în anumite aspecte. Spre exemplu, dacă vrei să faci o fotografie la ceva ce mânânci, Leica Vibrant surprinde ceva mai bine culorile și texturile pe care le ai în farfurie.

În ceea ce privește senzorul principal, Xiaomi a făcut o treabă excelentă. Singura problemă pe care am remarcat-o este că fotografiile ies puțin cam întunecate uneori, dar în mare parte a timpului acuratețea culorilor este foarte bună, claritatea și calitatea sunt excelente, și per total nu prea ai de ce să te plângi. Sunt sharp, nu există probleme cu mulțimile de elemente pe senzorul principal, iar colaborarea Xiaomi cu Leica rămâne o alegere bună pentru producătorul chinez.

Pe ultrawide rezultatele nu sunt senzaționale, dar nici rele. Se pierde puțin din sharpness din cauza senzorului mai mic, dar imaginile au un ton similar și deformarea, deși vizibilă, nu e foarte deranjantă. Acum, știi deja, eu nu sunt mare fan ultrawide, deci în continuare spun că e mai bine să te lași puțin mai în spate și să faci fotografia așa.

Zoom-ul optic este un 2.6x care arată foarte bine, dar face cumva celelalte distanțe focale să se simtă puțin inferioare. Adică, nu înțeleg de ce ai folosi 2x-ul atât timp cât ai un 2.6x care se folosește de un senzor de 60MP și scoate în evidență mult mai multe detalii și are ceva mai multă culoare și sharpness. Un exemplu clar se vede în fotografiile cu trenul – pe 2,6x au mai multă culoare, sunt mai sharp și au un contrast mult mai bun, spre deosebire de pozele cu 2x.

Portretele sunt bunicele, dar nu m-au dat pe spate. Mă așteptam la ceva mai mult sincer la acest capitol, iar fețele „cad pradă” acelor tonuri întunecate de care vorbeam anterior. Decuparea este bună, fotografiile sunt destul de sharp, în afară de cele făcute cu distanța focală de 90mm, care sunt foarte out of focus, și per total aș zice că poți scoate rezultate bune, dar trebuie să te joci puțin cu setările pentru o acuratețe a culorilor mai bună.

În fine, fotografiile de noapte. Aici e o chestie foarte interesantă, pentru că mi se pare că look-ul mai întunecat al fotografiilor ajută foarte mult acest mod. Xiaomi 14T Pro reușește să surprindă bine elementele colorate pe timp de noapte, și întunecă foarte mult negrul, creând un contrast care mie personal mi-a plăcut foarte mult, iar lucrul acesta se întâmplă pe toate camerele. S-ar putea să nu fie pentru toată lumea acest contrast puternic care se formează, dar eu unul îl prefer oricând unui cer care ajunge să fie mai gri prin post-procesarea camerei.

Concluzia connect

Xiaomi 14T Pro este un flagship demn de 2024. Strălucește la capitolul performanță, are o cameră bună spre foarte bună în anumite scenarii, un ecran superb și o autonomie care, cel puțin pentru mine, s-a dovedit a fi excelentă. Sunt puține lucruri pe care ți le-ai mai putea dori de la acest device, și producătorul chinez demonstrează încă o dată că știe să facă din seria T una dintre cele mai consistente din piață. Prețul telefonului este și el unul destul de bun, pentru un flagship - pleacă de la 4299 de lei, în varianta cu 12GB de RAM și 512GB de stocare.

Plusuri

  • Autonomie excelentă.
  • Ecran superb.
  • Performanță de top.
  • Senzorul de zoom optic.
  • Design simplu și elegant.

Minusuri

  • Scoaterea brick-ului de încărcare din cutie.
  • Fotografiile apar uneori puțin întunecate.
ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , ,