ROG Zephyrus G16 (GA605WI) review: laptop de gaming „undercover” cu AI
Energy Expo - Join the revolution

ROG Zephyrus G16 (GA605WI) review: laptop de gaming „undercover” cu AI

Scris de | 23 septembrie, 2024

Acest laptop subțire și ușor, pe numele său ROG Zephyrus G16, este un laptop de gaming, nu de productivitate, chiar dacă exteriorul său îl recomandă mai degrabă drept un concurent pentru un MacBook Pro. Totodată acesta este și un laptop cu… AI, fiind echipat cu un procesor din seria 300 de la AMD, care integrează și acel co-procesor neural despre care se tot vorbește în ultima vreme.

Design-ul lui Zephyrus G16 sugerează că este un concurent pentru laptop-urile de productivitate

Colegul Claudiu a mai testat anul acesta un model Zephyrus G16, care are design identic. Acum înțeleg de ce i-a plăcut atât de mult: ambii suntem și fani Apple, design-ul lui Zephyrus G16 pare să fie pe gustul nostru. Este vorba despre o construcție metalică, un trackpad mare din sticlă, o tastatură RGB bine spațiată și cu butoane foarte stabile, dar ca bonus, Zephyrus G16 oferă și toate port-urile de care ai putea avea nevoie, nu doar pentru gaming, dar și pentru muncă. G16 este unul dintre puținele laptop-uri de gaming care vine și cu un cititor de carduri SD, dar și cu mufe USB-A și C (câte una pe fiecare parte). Aș mai spune și că acesta include una dintre cele mai stabile balamale pe care le-am văzut până acum pe un laptop de gaming. Ecranul poate fi ridicat cu un singur deget, și rămâne pe loc în orice poziție, fiind necesară ceva forță pentru a-l mișca.

Și acest G16 este livrat tot cu două încărcătoare de priză, unul de 100W pe USB-C pentru performanță limitată, și unul de 200W care deblochează profilurile de performanță înaltă, care folosește, din păcate, un port proprietar. Măcar acesta este unul reversibil, la fel ca o mufă Type-C mai pătrățoasă, dar preferam să văd încărcare rapidă direct pe Type-C, mai ales că standardul acceptă deja de câțiva ani putere de până la 240W.

Față de laptop-ul testat de Claudiu, care era o configurație de top, în cazul de față avem de a face cu o configurație mai modestă, dar în continuare una puternică. Ba aș spune că aici avem configurație mai echilibrată, capabilă totuși să ruleze cele mai noi jocuri pe detalii înalte. Prețul este și el unul mai mic, dar totuși scump pentru publicul larg, la aproximativ 14.000 lei. Asta pentru că vorbim despre o configurație cu procesor Ryzen 9 AI HX 370, vârful de gamă de la AMD, un GeForce RTX 4070 de la NVIDIA, cu 8 GB memorie, și 32 GB memorie RAM LPDDR5x. Aceasta din urmă este lipită e placa de bază și nu poate fi upgradată, dar zic eu că 32 GB sunt de ajuns pentru cam orice sarcină acum și chiar și pe termen mediu sau lung. Pe lângă acestea, avem și un SSD de 1 TB, dar și un excelent ecran OLED de 16” cu rezoluție QHD pe format 16:10 la 240 Hz.

ROG Zephyrus G16 GA605WI – configurația testată

  • Procesor: AMD Ryzen™ AI 9 HX 370, 2.0GHz (36MB Cache, până la 5.1GHz, 12 nuclee, 24 Thread-uri), AMD XDNA™ NPU cu până la 50TOPS.
  • Placă video: NVIDIA® GeForce RTX™ 4070 Laptop GPU (233 AI TOPs), ROG Boost 1940MHz la 105W (85W + 20W Dynamic Boost), 8GB GDDR6.
  • Ecran: 16″, 2.5K (2560 x 1600, WQXGA), 16:10, OLED, DCI-P3 100%, timp de răspuns 0.2ms, G-Sync, Validat Pantone, suportă Dolby Vision HDR.
  • Memorie: 32GB LPDDR5X (16GB*2 on board), dual channel
  • Stocare: 1TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD, 2x M.2 PCIe.
  • Porturi intrare/ieșire: 1x Jack audio Combo 3.5mm, 1x HDMI 2.1 FRL, 2x USB 3.2 Gen 2 Tip-A, 1x USB 3.2 Gen 2 Tip-C cu suport Alimentare și Display Port, 1x USB 4 Tip-C cu suport DisplayPort / alimentare (viteza de date până la 40Gbps), 1x card reader (SD Card)
  • Tastatură și touchpad: Tastatură chiclet cu iluminare RGB, cu tasta Copilot, touchpad
  • Cameră: Cameră IR 1080P FHD pentru Windows Hello.
  • Audio: Tehnologie de amplificare inteligentă, Dolby Atmos, microfon cu anularea zgomotului de fundal, certificare Hi-Res (pentru căști), sistem audio cu 4 difuzoare (dual force woofer) și tehnologie Smart Amplifier, 2 Tweeters.
  • Wireless: Wi-Fi 7 (802.11be) Triple band 2×2 + Bluetooth® 5.4
  • Baterie: 90WHrs, 4S1P, 4 celule Li-ion.
  • Sursă de alimentare: Conector dreptunghiular, 200W AC Adapter, Output: 20V DC, 10A, 200W, Input: 100-240V AC, 50/60Hz universal + Adaptor AC de tip C, 100W, Output: 20V DC, 5A, 100W, Input: 100~240V AC, 50/60Hz universal
  • Iluminare și Design: AURA SYNC, iluminare Slash pe capac
  • Dimensiuni și Greutate: 35.4 x 24.6 x 1.49 ~ 1.64 cm, 1.85 Kg
  • Securitate: Parolă administrator BIOS și User, Trusted Platform Module (Firmware TPM), Pluton Security Processor, Secured-core PC (Nivel 3), McAfee® 30 zile de încercare gratuită.

Ecranul OLED este cel mai bun de pe un laptop de gaming de până acum

Ecranul mi se pare mie că face toți banii la acest laptop. În primul rând, pentru că este un OLED și odată ce vezi un astfel de ecran, mai ales unul rapid de pe un computer de gaming, cu greu vei mai putea să te întorci la un monitor IPS sau VA. ASUS calibrează din fabrică fiecare panel în parte, deci încă de când îl pornești prima dată vei avea parte de culori naturale, pe lângă timpul de răspuns aproape instant, contrastul infinit și compatibilitate cu conținut HDR. Dacă vei cumpăra un Zephyrus G16, s-ar putea ca acesta să includă cel mai bun ecran pe care îl ai în casă, iar diagonala de 16” îl recomandă și pentru consum de filme sau seriale în pat, în lipsa unui televizor la fel de performant. Acesta este, fără să exagerez, cel mai bun ecran de laptop pe care l-am văzut până acum. Am mai întâlnit OLED-uri 4K la 60 Hz pe laptop-uri, sau la 120 Hz mai recent, dar unul la 240 atât de fluid, niciodată.

Fiind un laptop de gaming, acesta nu stă foarte bine la capitolul autonomie, mai ales dacă vrei să beneficiezi din plin de acest ecran. Poți să scazi la 120 sau 60 Hz frecvența dacă vrei să obții câteva ore în plus de baterie, dar laptop-urile cu OLED, în general au autonomie mai mică decât cele cu ecrane LCD, întrucât fiecare pixel în parte trebuie aprins, față de un singur backlight. Chiar și cu un procesor nou și eficient precum Ryzen 9 AI HX 370, nu te poți aștepta la mai mult de 3-4 ore de productivitate pe baterie, chiar și pe un profil de consum economic dacă ai placa grafică NVIDIA activată. Poți să crești autonomia prin dezactivarea acesteia, dar tot nu vei avea cu multe ore în plus de autonomie. Acesta este prețul pe care îl plătești pentru performanță. Vestea bună este că laptop-ul este extrem de silențios atunci când este folosit pe baterie, pe un profil de performanță eficient.

Unde este AI-ul?

Atunci când laptop-ul este în priză, și îl pui pe modul Turbo, sau cum îmi place mie să îi spun, „modul avion”, cooler-ele încep imediat să fie turate la un nivel înalt și poți simți imediat ce pornești un joc că șasiul începe să se încălzească. ASUS a gândit sistemul de răcire într-un mod inteligent, întrucât trage aer prin tastatură, deci zona unde ții mâinile în contact cu laptop-ul va fi tot timpul rece. Mare grijă însă cu zona de deasupra tastaturii, întrucât acolo laptop-ul frige de-a dreptul atunci rulezi un joc, sau o aplicație mai complexă. Totuși, acesta este comportament normal pentru un laptop de gaming, și va atinge cu siguranță temperaturi de 80-90 de grade pe CPU și GPU. Hardware-ul nu este însă în pericol, iar răcirea face cam tot ce este posibil într-un corp atât de subțire.

Și totuși, care e treaba cu AI-ul? Păi, nu prea este. Sau cel puțin nu încă. Deși ASUS și alți producători au lansat deja computere cu noile procesoare Ryzen cu AI, funcțiile Copilot+ din Windows 11 sunt disponibile momentan doar pe laptop-urile cu procesoare Qualcomm Snapdragon X. Cândva, probabil prin luna noiembrie, va fi lansat și update-ul de care va activa aceste capabilități și pe procesoarele compatibile pe arhitectură X86. Atunci când vor veni însă, vei putea rula funcții AI, precum cele pentru scrierea de text, reformulare sau traducere local, fără să te mai conectezi la internet sau la un serviciu precum ChatGPT. De asemenea, vei putea genera imagini și folosi co-proceosorul AI și în aplicații de creație precum Photoshop, DaVinci Resolve sau CapCut. Cel mai probabil, multe aplicații pregătesc actualizări pentru compatibilitate cu co-procesoarele cu AI pentru perioada următoare.

Performanța în gaming, foarte bună pentru un laptop subțire și ușor

Chiar dacă arată ca un laptop de productivitate, nu trebuie să uităm că Zephyrus G16 este totuși un laptop de gaming, așa că l-am „stresat” cu o selecție de jocuri destul de solicitante, să vedem cam care îi sunt limitele. Pot spune că mă declar mulțumit de rezultatele acestui model, întrucât framerate-urile pe care le vedeți mai jos sunt atinse folosind cele mai înalte profiluri de setări. Am realizat și teste cu ray tracing, și fără, și cu DLSS, FSR sau frame generation, dar și fără, iar laptop-ul s-a menținut foarte bine. Cred că cel mai mult s-a chinuit la Cyberpunk cu Ray Tracing Overdrive, dar chiar și în acel caz, în Full HD s-a descurcat mai mult decât onorabil. Trebuie să realizăm că vorbim totuși despre un GPU mid-range de laptop, iar acest joc dă bătăi de cap chiar și plăcilor video desktop de top.

Din păcate, doar un singur joc dintre cele testate poate să se apropie de limitele ecranului OLED de 240 Hz, iar acela a fost Rainbow Six Siege. Asta demonstrează că jocurile de tip eSports vor fi singurele care vor putea să atingă astfel de performanțe. Vestea bună este că se poate.

Testele Cinebench demonstrează că noul Ryzen 9 AI HX 370 este un procesor performant, și nu este doar „AI-ul de el”, în timp ce SSD-ul atinge viteze de până la 5 GB/s la citire și 3,6 GB/s la scriere, unul bun pentru cam orice tip de sarcină, chiar și pentru editare video. De altfel, în PCMark, acesta a obținut cel mai mare scor în testul pentru creație digitală, deci cu siguranță cu un astfel de ecran calibrat și hardware performant, ROG Zephyrus G16 ar putea deveni o stație de editare portabilă extrem de capabilă.

Merită să cumperi acum un laptop cu co-procesor AI?

Și acum concluzia: merită un Zephyrus G16? Aș zice că dacă doar te joci pe un laptop și nu prea pleci de acasă, nu acesta ar fi modelul la care să te uiți. Există modele de laptop-uri mai ieftine, mai mari și mai grele, dar care pot oferi un nivel similar de performanță. G16 este laptop-ul celui care vrea nu doar un laptop de gaming, ci și o stație de lucru portabilă foarte performantă.

Probabil că mulți sunt însă tentați să cumpere acum modelul anterior, care este în mare parte la fel în materie de specificații și chiar performanță generală. Poți încă să găsești un G16 cu RTX 4070 și un procesor fără AI la un preț similar sau chiar puțin mai mic. Eu zic însă că dacă ești pe cale să dai comandă de un laptop în 2024, cea mai bună idee ar fi să iei unul cu cea mai recentă generație de procesor, fie că vorbim despre AMD sau Intel, sau chiar noile modele cu procesoare Qualcomm.

Concluzia connect

De acum înainte, prezența unui procesor neural va fi din ce în ce mai necesară. Având în vedere că un laptop se schimbă la 3-4 sau mai mulți ani, faptul că beneficiezi încă de la început de aceste capabilități, fie că vorbim despre Copilot+ sau despre accelerarea unor sarcini în aplicații de creație, ar putea fi importantă. AI-ul este un domeniu care se dezvoltă rapid și noi aplicații AI ar putea schimba foarte mult felul în care lucrăm la un computer în viitorul apropiat. Aș zice că este mai „future proof” să ai acel procesor neural deja, decât să lipsească și să realizezi că vei avea nevoie de el mai târziu. Vestea bună este că nici prețul lui ROG Zephyrus G16 nu este semnificativ mai mare decât cel al laptop-urilor fără procesoare AI, cu configurații în rest similare.

Plusuri

  • Design și construcție de top, care ascund un laptop de gaming în ceea ce pare a fi unul de productivitate
  • Ecranul OLED excelent, probabil cel mai bun de pe un laptop de până acum
  • Tastatura și trackpad-ul foarte bine puse la punct, cu taste bine spațiate și stabile, și o suprafață touch foarte mare
  • Toate port-urile de care ai nevoie pentru gaming și productivitate, inclusiv slot SD

Minusuri

  • Autonomia este limitată, așa cum ne-am obișnuit pe laptop-uri de gaming
  • Zona de deasupra tastaturii se încălzește foarte tare
  • Vine cu două încărcătoare, dar numai cel cu port proprietar poate oferi puterea necesară profilurilor înalte de performanță
ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , ,