Energy Expo - Join the revolution

Walkie-talkie-ul ICOM IC-V82, folosit în noile atacuri din Liban, scos din producție de 10 ani

Scris de | 19 septembrie, 2024
Walkie-talkie-ul ICOM IC-V82, folosit în noile atacuri din Liban, scos din producție de 10 ani

După explozia pagerelor de pe 17 septembrie, un nou val de atacuri similar a avut loc în Liban asupra membrilor Hezbollah. De data aceasta, au explodat stații radio de tip walkie-talkie, iar acestea au reușit să facă mai multe victime. Cel mai probabil, motivul pentru care aceste daune au fost mai mari a fost spațiul mai mare disponibil în interiorul dispozitivelor, care a permis includerea unei cantități mai mari de explozibil.

Producătorul japonez ICOM spune că nu mai produce walkie-talkie IC-V82 din 2014

Modelele de walkie-talkie folosite în aceste atacuri au fost identificate drept ICOM IC-V82, un model pe care producătorul japonez spune că nu îl mai produce de 10 ani. Astfel, sursa acestor stații de emisie-recepție este încă necunoscută, însă ar putea fi vorba fie despre un distribuitor care vindea stocuri vechi, fie despre dispozitive contrafăcute, realizate special pentru aceste atacuri.

ICOM IC-V82 a fost în producție în fabricile ICOM între 2004 și 2014, iar compania japoneză spune că a vândut astfel de unități în toată lumea, inclusiv în Orientul Mijlociu. De asemenea, compania spune că inclusiv bateriile compatibile cu acest model au fost scoase din producție de mult timp, încercând probabil să se separe de acest incident care a produs 20 decese și alte 450 de victime în rândul răniților.

Unitățile detonate au explodat simultan, în cadrul unor ceremonii funerare lângă Beirut. Decedații erau chiar victimele atacurilor din ziua precedentă, când mai mulți membri Hezbollah fuseseră asasinați prin explozii ale pagerelor folosite de grupare. Alte explozii de stații emisie-recepție au avut loc la Daida li Baalbeck.

Numărul total de victime se ridică la 34 de decese și peste 3.200 de răniți. Deși Israelul nu a revendicat aceste atacuri, toate indiciile sugerează că este vorba despre o operațiune a serviciilor Mossad pentru a limita activitatea grupării anti-Israel, Hezbollah.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , ,

Sursa: AP