Energy Expo - Join the revolution

Snapchat anunță Spectacles 5, ochelarii AR cu funcții similare cu Apple Vision Pro

Scris de | 19 septembrie, 2024
Snapchat anunță Spectacles 5, ochelarii AR cu funcții similare cu Apple Vision Pro

Se vorbește despre „ochelarii AR” de mulți ani, iar Apple este o companie favorită în această cursă, investind mulți bani în dezvoltarea de experiențe AR. Primul pas al companiei a fost casca Vision Pro, Apple dorind cumva să miniaturizeze acea tehnologie în timp, însă alte companii precum Snap Inc., s-au concentrat în ultimii ani spre o cursă în sens invers. Aceasta, dar și Meta au dezvoltat mai ochelari smart cu funcții limitate și abia acum încep să adauge funcții din ce în ce mai avansate, inclusiv AR. Noua generație Spectacles aduce realitatea augmentată pe o pereche de ochelari, însă acesta pare să fie doar un prototip, care va fi disponibil exclusiv către dezvoltatori, pe bază de abonament.

Spectacles 5 de la Snap Inc. propune „spatial computing” într-o pereche de ochelari

Snap Inc. Este compania din spatele Snapchat, și are experiență vastă în domeniul realității augmentate, datorită filtrelor de cameră pe care le dezvoltă. Acestea pot varia de la unele simple care doar aplică imagini 2D peste ceea ce vede camera, până la elemente 3D sau care pot schimba în timp real înfățișarea persoanaelor din cadru.  Acest lucru este posibil datorită performanței din ce în ce mai mare disponibilă pe smartphone-uri, iar ochelarii Spectacles din generația a 5-a încearcă să ofere fix asta: filtre AR în timp real pe o pereche de ochelari de sine stătători, care pot fi purtați normal.

Dacă te uiți însă la Spectacles 5, numai normal nu arată. În continuare, tehnologia nu poate fi destul de mult miniaturizată pentru a arăta ca o pereche de ochelari de soare sau de vedere, însă este un mare pas în față, întrucât oferă o experiență completă de utilizare, fără a necesita conexiunea la un smartphone.

Pentru început, Spectacles 5 oferă puține funcții și un câmp vizual limitat pentru experiențele AR. În centrul lentilelor se află o zonă pătrată, unde pot fi proiectate elementele vizuale ale sistemului de operare și aplicațiilor. Ideea este să folosești Spectacles 5 atât prin interacțiuni fizice, cu mâna, așa cum am văzut pe Vision Pro, gestul de apropiere a două degete fiind echivalent cu un „click”, dar și prin control vocal. De altfel, există și AI integrat în software, inclusiv unul care poate genera filtre sau obiecte 2D sau 3D pe care le poți apoi manipula.

Hardware-ul este mare și greu și nu poate fi cumpărat cu banii jos

La nivel hardware, ochelarii integrează tot ceea ce ai nevoie. Lentilele sunt transparente atunci când nu folosești funcțiile AR, iar zona de display ocupă 46 de grade din câmpul vizual. Dispozitivul este echipat cu două procesoare Qualcomm și camere video pe ambele părți, pentru a putea detecta corect spațiul 3D. La interior se regăsește SnapOS, sistemul său de operare proprietar, care este bazat pe Android. Există chiar și funcții de genul „Google Lens” care să caute cu AI informații despre locul în care te afli.

Au fost demonstrate și funcții precum deschiderea unei pagini web într-un browser sau vizionarea unui clip de pe YouTube în interfața Snap. Interesant este că meniul rapid pentru accesarea funcțiilor se află pe mâna stângă a utilizatorului, integrând natural interacțiunea cu dispozitivul într-un mod care ar putea fi intuitiv pentru multe persoane.

Dezvoltatorii pot să „închirieze” ochelarii Spectacles 5 la prețul de 100 de dolari pe lună, pentru un abonament minim de 12 luni. Nu există posibilitatea de a cumpăra ochelarii cu banii jos, iar dezvoltarea de software pentru aceștia pare să fie mai degrabă o șansă de a experimenta în spațiul AR, înainte ca software-ul pe care îl creezi pentru ei să aibă un public țintă.

Deja companii precum Lego, Niantic și studioul de efecte speciale Industrial Light and Magic s-au anunțat drept parteneri Snap pentru dezvoltarea de experiențe AR în SnapOS. Având în vedere că ochelarii Spectacles 5 sunt de trei ori mai mari decât generația Spectacles 4, prezentați în urmă cu doar câțiva ani drept un concept de ochelari AR, probabil că abia Spectacles 6 vor aduce pe piață aceste funcții, într-un corp de dimensiuni mai reduse și, probabil cu un design mai „normal”.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , ,