Huawei Watch GT5 Pro – Titan, golf și eleganță (REVIEW)
Energy Expo - Join the revolution

Huawei Watch GT5 Pro – Titan, golf și eleganță (REVIEW)

Scris de | 19 septembrie, 2024

De când a fost lovită de interdicțiile puse asupra sa de guvernul american, Huawei și-a schimbat focusul și a decis să se concentreze pe alte categorii de produse în loc de smartphone-uri. Sigur, smartphone-urile au venit în continuare, am și făcut review în acest an la Pura 70 Ultra într-un clip pe care îl poți vedea la noi pe canal, dacă vrei să afli cât de bună este camera sa. Dar parcă am simțit că producătorul din Shenzhen începe să acorde mai multă atenție în special ceasurilor și căștilor, adică device-uri din așa-numita categorie de wearables.

În ultimii ani, Huawei și-a extins foarte mult colecția sa de ceasuri, care este acum una dintre cele mai variate existente pe piață, acoperind toate cerințele și tipurile de utilizatori. Sunt fitness band-uri, ceasuri entry-level, ceasuri pentru profesioniști, pentru sportivii „de duminică” și multe altele. Una dintre cele mai populare serii rămâne însă, fără îndoială, seria GT, care a ajuns la a cincea generație, și care acum are un nou membru. A stat la mâna mea în ultima săptămână și jumătate, și se lansează oficial chiar la momentul la care public acest review. Este vorba, bineînțeles, de Huawei GT5 Pro.

Cuvântul de ordine: titan

Cum am zis, gama Huawei de ceasuri e foarte variată, pentru că avem o mulțime de serii diferite. Avem Huawei Watch GT, Watch Pro, Ultimate, Watch Fit, sau Watch D – variante pentru toate buzunarele și dorințele. Dintre toate acestea însă, deși Ultimate poate fi considerat „bijuteria coroanei”, aș zice că tot Watch GT a rămas cu adevărat seria emblematică a producătorului din Shenzhen când vine vorba de ceasuri. Încă de la început, ceasurile din seria asta erau elegante, arătau bine și reprezentau o concurență serioasă pentru smartwatch-urile altor companii, pentru că veneau cu o autonomie remarcabilă, mult peste ceea ce ofereau alte companii din segment. Anii au trecut, dar situația nu s-a schimbat prea mult – Huawei încă este rege în ceea ce privește autonomia ceasurilor sale, și încă de departe. Însă mă grăbesc puțin, deci să o luăm cu începutul și să vorbim despre design-ul acestui dispozitiv.

Huawei Watch GT5 Pro vine în două variante, una de 46mm, și una de 42mm. Eu am avut-o la mână pe cea mai mare, de 46mm, ceea ce nu a fost lucru ușor, nici la propriu, nici la figurat. Este un dispozitiv mare, a fost chiar puțin prea mare pentru încheietura mea, dar sunt sigur că asta nu va fi o problemă pentru cei care sunt interesați de el. Ce nu ai cum să negi însă este faptul că arată foarte bine. Huawei a reușit în ultimii ani să facă să dispară aproape complet acea barieră care indica, cel puțin estetic, diferențele dintre un smartwatch și un ceas obișnuit. Ceasurile Huawei de top arată, de ceva timp, ca orice ceas obișnuit, și se și simt așa. Ajută bineînțeles faptul că primești la GT5 Pro și o brățară de metal, care îl face să nu semene cu niciun smartwatch.

Întregul corp al lui Huawei Watch GT5 Pro este din titan, inclusiv marginile și cureaua cu care vine. Eu am schimbat-o cu una din silicon, albastră, pentru mai mult confort, și pentru a-mi sta ceva mai bine pe mână. Varianta mai mică, de 42mm, vine cu un aliaj de titan, cu accente aurii și argintii, iar corpul său și brățara sunt din ceramică. Ceasul are o formă octogonală, și cei de la Huawei au pus foarte mult accent în prezentările lor pe geometria sa și pe cum acest design este unic și special. Eu o să mă limitez însă doar la a spune că îmi place și că arată foarte bine și elegant, și merită menționată și versatilitatea pe care o oferă Huawei în materie de curele, care pot fi cumpărate acum inclusiv de pe site-ul producătorului. Sunt de o varietate foarte mare, pentru diferite ocazii și nevoi, și din materiale diferite, ca să se asorteze cu evenimentul la care mergi sau ținuta pe care o ai.

Aceeași autonomie excelentă

Autonomia a rămas excelentă pe Huawei Watch GT5 Pro, ba chiar e ceva mai lungă decât la GT4, cu o zi, mai exact, conform celor de la Huawei. Asta duce la un total de două săptămâni de utilizare maximă fără încărcare, pentru varianta de 46mm, bineînțeles cu ceva sacrificii. În utilizare normală, compania spune că obții 9 zile de autonomie, și aș zice că e destul de precisă cifra aceasta, pentru că eu nu am avut nevoie să îl mai încarc decât o singură dată după ce l-am pus la mână. Tot la capitolul plusuri trecem și faptul că are suport pentru încărcare rapidă, fiind adus la 100% în 60 de minute. Din nefericire, dacă optezi pentru modelul mai mic, nu o să te bucuri de aceeași autonomie, bateria fiind evident mai mică, și având o rezistență de 5 zile în utilizare normală.

Modificări pot fi observate și în ceea ce privește interfața – culorile sunt mai intense, ecranul pare mai luminos ca niciodată în lumina soarelui, și ai acum posibilitatea de a răspunde la mesaje pe cam orice platformă direct de pe ceas, deoarece ai la dispoziție o tastatură completă integrată pe ceas. Funcționează cu Messenger, Instagram, WhatsApp, SMS-uri și multe altele, și oferă suport pentru 20 de limbi diferite, având de asemenea și posibilitate de utilizare a text-to-speech, adică poți dicta răspunsul la un mesaj, în 12 limbi diferite. O mică-mare mențiune în privința funcției acesteia însă – merge doar cu telefoanele Huawei.

Ceasul funcționează cu aplicația Huawei Health, iar eu a trebuit să instalez o versiune Beta pentru a-l testa. Este disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS, deci indiferent de telefonul pe care îl ai, nu vei avea probleme cu utilizarea lui Watch GT5 Pro. Aplicația e destul de stufoasă, și găsești acolo o mulțime de informații, foarte detaliate, despre exercițiile pe care le faci, somnul pe care l-ai avut, fețele de ceas pe care le ai și chiar și screenshot-urile pe care le-ai făcut.

Pentru că da, Huawei GT5 Pro îți permite acum să faci și screenshot-uri, prin apăsarea concomitentă a celor două butoane de pe laterala dreaptă. Le vei găsi apoi în galeria telefonului, laolaltă cu celelalte screenshot-uri. Și apropo de butoane, hai să vorbesc puțin și despre ele și modalitatea de control a ceasului. Coroana rotativă îți deschide, la o apăsare, meniul, și poți face zoom in sau zoom out ca să navighezi printre aplicații. Butonul de jos e butonul „Sport”, nu pentru că ți-ar zbura ceasul de pe mână, ci pentru că te aduce direct în pagina de exerciții, de unde poți alege rapid sportul sau activitatea pe care dorești să o faci.

Senzori noi, funcții noi

O modificare majoră făcută de Huawei se situează la interiorul lui Huawei Watch GT5 Pro, mai exact în ceea ce privește senzorii. Sistemul de monitorizare, pe care Huawei îl numește TruSense, a primit un upgrade de hardware care îl face mai precis, mai rapid și mai flexibil. Asta înseamnă și o monitorizare mai bună a ritmului cardiac și a nivelului de oxigen din sânge, funcții pe care dacă ai mai avut un smartwatch în ultima vreme, ar trebui să le știi destul de bine. Bineînțeles, o monitorizare mai bună a ritmului cardiac înseamnă și existența unor măsurători EKG mai precise, iar asta se face acum parcă mai rapid ca niciodată. Durează 30 de secunde și, chiar dacă nu poate fi considerat la fel de exact ca un EKG realizat într-un spital, bineînțeles, e bine să folosești funcția asta din când în când măcar, și în cazul unor rezultate nu foarte bune, să o iei ca pe o indicație că ar trebui să vizitezi un medic cardiolog.

Apropo de asta, Huawei specifică la mai toate funcțiile sale care au legătură cu sănătatea în vreun fel sau altul, înainte de a le folosi, că ceasul NU este un dispozitiv medical. Se întâmplă asta și la EKG, și la măsurarea ritmului cardiac, și la cea a oxigenului din sânge. De asemenea, îți cere permisiuni la aproape fiecare pas, lucru care, deși îl admir și îl respect, la un moment dat a devenit puțin enervant pentru mine. Adică, dacă am dat câteva sute de euro pe un ceas, ar trebui să fie totuși oarecum de la sine înțeles că m-am informat în legătură cu funcțiile sale și că sunt ok să ofer anumite date.

Sunt o groază de sporturi și activități pe care le poți face cu acest ceas, iar Huawei insistă mult pe un mod special de golf, care îți permite să vezi inclusiv terenul pe ceas, fiind incluse nu mai puțin de 15.000 de terenuri de golf din întreaga lume. În timpul jocului, pe ceas poți vedea distanța la care te afli de gaură, datorită unui nou sistem GPS, mult mai precis, care ajută și în privința alergării. Nu doar atât, dar poți obține și informații în timp real despre direcția în care trebuie să lovești, viteza și direcția vântului și înclinarea terenului pe care te afli, ca să-ți ajustezi forța și direcția loviturii în concordanță cu toate elementele astea. 

Mărturisesc că am râs puțin în sinea mea, când am văzut câtă atenție a primit acest mod de golf din partea producătorului din Shenzhen. Adică, da, e foarte cool și sunt convins că pentru practicanții de golf va fi ceva super interesant și util, dar nu știu să fie foarte popular acest sport pe meleagurile noastre, ca să consider funcția asta un adevărat selling point. Adică mă îndoiesc că o vei folosi vreodată, dacă nu ești cumva președinte 🙂

Din fericire, există soluția sportivă mult mai ieftină și mai ușoară pentru cei care nu sunt pasionați de golf – alergatul, care a primit îmbunătățiri majore datorită unei noutăți numită Sunflower Positioning System. Practic, antena ceasului permite acum o localizare mult mai precisă în spațiu, dar și a vitezei tale, cu vreo 30 de procente în ceea ce privește distanța și 20 de procente în ceea ce privește viteza. Pentru profesioniști, Huawei Watch GT5 Pro vine și cu un soi de running coach, care oferă mult mai multe detalii, similar cu ce găsești pe ceasurile celor de la Garmin, precum timpul pe care îl petreci în contact cu solul, sau oscilația verticală.

Mai vreau să zic două cuvinte și despre funcția Track Return, care îți permite să te întorci practic dintr-o alergare în punctul din care ai plecat, o chestie foarte utilă dacă mergi să alergi într-un oraș necunoscut într-o deplasare sau printr-o pădure. Ah, și e și o funcție care se numește RouteDraw, cu care poți să „scrii” sau „desenezi” orice vrei prin traseul pe care îl faci în alergare, în funcție de cât de creativ ești.

Huawei Watch GT5 Pro nu e un ceas mic și nici unul ușor, deci o să ai nevoie de ceva timp de adaptare ca să poți dormi cu el. Eu m-am obișnuit oarecum destul de repede, pentru că deja dormeam cu un ceas, dar tot se simte diferența între daily driver-ul meu, un Garmin Forerunner 265, și acesta. Odată ce reușești să te obișnuiești cu el la încheietură în timpul nopții însă, Watch GT5 Pro o să îți ofere o mulțime de detalii despre somnul tău, și îți va oferi și un rating după fiecare noapte, în funcție de cât de bine ai dormit. Nu doar atât, dar îți dă și sugestii despre cum poți să adormi mai ușor sau mai rapid, și cum să îți îmbunătățești aspectul acesta al vieții – deși mă îndoiesc că la mine va funcționa vreodată. De asemenea, îți poate detecta respirația în timpul somnului, pentru a verifica dacă ești susceptibil de vreo problemă de respirație, precum mult-discutata apnee în timpul somnului, despre care a vorbit recent Apple la prezentarea noului său ceas.

Huawei GT5

Mai vreau să zic două-trei cuvinte și despre Huawei GT5, varianta vanilla, înainte să trecem la discuția despre preț și concluzia acestui review. L-am primit și pe acesta la test, într-o versiune de 42mm, cu o brățară milanese magnetică, care arată foarte bine și se ajustează mult mai ușor decât cea din titan de pe GT5 Pro. Nu sunt însă foarte multe diferențe, deși sunt unele notabile – în primul rând, lipsește EKG-ul. Ecranul este același ca pe versiunea Pro mai mică, un AMOLED de 1,43 de inchi, mare și luminos, foarte ușor de văzut în lumina soarelui, și autonomia este și ea identică, deci aspectele astea nu le pierzi. 

Este o diferență în materie de construcție, dar nu aș zice că e una foarte observabilă – bezel-ul, adică marginea, este din metal, iar restul corpului din oțel inoxidabil spre deosebire de varianta Pro, care a optat pentru titan. Din acest motiv, este și cu câteva grame mai ușor. Vine totuși cu același senzor foarte precis și aceleași funcții de care am vorbit mai devreme, minus EKG, așa cum am stabilit deja. E și o variantă mult mai accesibilă, mai exact cu 1000 de lei mai accesibilă, fiind disponibilă la prețul de 1499 de lei, iar din punct de vedere estetic, nu pare că ar fi făcut vreun sacrificiu. 

Și uite așa am dezvăluit și prețul lui Watch GT5 Pro. În varianta testată de noi, cea mai cea, costă 2499 de lei, dar, pentru că e vorba de Huawei, bineînțeles că există și o ofertă foarte generoasă de lansare. Mai exact, în perioada 19 septembrie -31 octombrie, ceasurile vin la pachet cu o pereche de căști Huawei FreeBuds 5i, 12 luni de garanție extinsă și trei luni de Huawei Health+. În plus, mai poți plăti extra 49 de lei ca să cumperi și un cântar smart Huawei Scale 3, sau încă 9,9 lei pentru încă o curea, care la prețul acesta chiar e de nerefuzat. 

Și da, ai văzut bine, Huawei Health+. Pentru că Huawei a lansat propriul său serviciu pe bază de abonament lunar, dedicat celor care vor să aibă parte de beneficii extra odată cu ceasul cumpărat. Asta înseamnă antrenamente dedicate realizate de profesioniști în diferite domenii, precum antrenament de alergare cu Mo Farah sau sesiuni de mediație. Ai inclusiv posibilitatea de a-ți face un plan de fitness personalizat, în funcție de greutatea pe care vrei să o atingi și timpul pe care îl ai la dispoziție pentru exerciții. Huawei Health+ va fi disponibil în România la un preț de 39,99 lei pe lună.

Concluzia connect

Huawei GT5 Pro este un ceas excelent, din mai toate punctele de vedere. Arată bine, îți oferă o mulțime de activități și funcții, e foarte versatil și rezistent, iar pe ultima parte o pot confirma fără griji, pentru că l-am scăpat de vreo două ori pe jos, direct pe ecran. Problema lui principală, în cazul meu, ar fi faptul că nu mi se pare cel mai confortabil, și mi-a fost destul de greu să mă obișnuiesc cu el. Prețul pare mare, dar ținând cont de ceea ce oferă și mai ales de faptul că un Apple Watch Series 10 de titan, care poate fi considerat un concurent direct pentru acest ceas, costă 4099 de lei, aș zice că e mai degrabă corect și se simte ca un deal bun.

Plusuri

  • Construcția excelentă.
  • Design elegant.
  • O mulțime de funcții de sănătate disponibile.
  • Senzori noi, mult mai preciși.
  • Interafță mai rapidă și mai fluidă.

Minusuri

  • Necesită o perioadă de obișnuință, fiind destul de greu și mare.
  • Permisiunile care îți sunt cerute (aproape) de fiecare dată când deschizi o aplicație nouă pe ceas.
ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , ,