Energy Expo - Join the revolution

Cine a vândut pagerele cu explozibil către Hezbollah. Peste 2.000 de victime în Liban

Scris de | 18 septembrie, 2024
Cine a vândut pagerele cu explozibil către Hezbollah. Peste 2.000 de victime în Liban
Modelul de pager Gold Apollo AR924, folosit în atacurile din Liban și Siria

Ieri, 17 septembrie, membrii ai grupării Hezbollah din Liban și Siria au fost ținta unor atacuri devastatoare. În spatele acestora par să fie agenția Mossad și Armata Israeliană, care au plantat explozibile în pagerele care au fost importate recent de către Liban din Taiwan. Aproximativ 2.800 de persoane au fost rănite, inclusiv civili, a anunțat ministerul sănătății din Liban.

Motivul pentru care membrii Hezbollah foloseau pagere era faptul că smartphone-urile moderne pot fi ușor urmărite de către autoritățile israeliene prin malware. Astfel, a fost luată decizia ca toți membrii să folosească tehnologie mai veche, care nu poate fi ușor de urmărit. Pagerele au fost alese întrucât nu pot primi decât mesaje scurte text sau numere de telefon pe care trebuie apoi să le apelezi de pe un alt dispozitiv. Astfel, ar fi mai greu de urmărit activitatea grupării din exterior.

Forțele israeliene ar fi plantat explozibilul în pagere produse de către o companie din Europa, care folosea un brand taiwanez

Reuters raportează că însă că Israelul a reușit să intercepteze comanda de pagere pe care Hezbollah a importat-o recent. 5.000 de unități de pagere Gold Apollo AR924 au fost livrate în Liban, însă acestea au fost modificate cu câte trei grame de material explozibil chiar înainte ca acestea să fie trimise. Apoi, explozibilul a fost detonat de la distanță, probabil chiar prin rețeaua de telefonie pe care operau pagerele. Responsabili pentru acest lucru ar fi agenții Mossad. Sursa acestor informații ar fi chiar un membru al serviciilor de securitate din Liban, conform Reuters.

Hsu Ching-Kuang, CEO-ul Gold Apollo, spune însă că acele pagere nu au fost dezvoltate de către compania sa, ci de către un producător din Ungaria numit BAC, care doar a licențiat numele. BAC, cu sediul la Budapesta, a pornit drept un distribuitor al produselor sale în urmă cu trei ani, iar recent a cerut permisiunea de a produce și asambla propriile dispozitive sub brand-ul Gold Apollo.

Există mai multe filmări care au surprins momentul în care pagerele au explodat în buzunarele celor care le foloseau. Acestea circulă pe rețelele de socializare, dar nu le vom atașa, din cauza conținutului care poate avea un impact emoțional.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , , ,