Energy Expo - Join the revolution

Project DualPlay de la Acer: laptop-ul de gaming care integrează și un gamepad

Scris de | 13 septembrie, 2024
Project DualPlay de la Acer: laptop-ul de gaming care integrează și un gamepad

Acer a anunțat la Berlin săptămâna trecută primul său dispozitiv de gaming portabil pe format handheld, modelul Nitro Blaze 7, dar acela nu mi s-a părut a fi adevăratul „star” al show-ului. „Project DualPlay” este un dispozitiv mult mai interesant, întrucât aduce în atenția gamerilor ceva ce nu am mai văzut până acum. Este vorba despre un laptop de gaming pentru care nu mai trebuie să cari după tine un gamepad, întrucât acesta este integrat deja în pachetul de bază.

Project DualPlay propune un trackpad hibrid, care se poate transforma în gamepad

Project DualPlay arată la prima vedere ca un laptop de gaming normal din gama Predator. Acesta este echipat cu un ecran mare, cu o tastatură cu LED-uri RGB și cu un design care nu poate fi catalogat decât în categoria pentru „GAMING”. Totuși, cei care se uită mai atent la zona din jurul trackpad-ului vor observa că aceasta este „decupată”. Ei bine, aici se ascunde componenta care face acest laptop cu adevărat special, întrucât trackpad-ul poate fi scos, iar dacă îl întorci la 180 de grade, vei regăsi acolo un gamepad complet echipat, cu toate butoanele necesare pentru a putea juca cam orice titlu de pe piață.

Dar surpriza adevărată abia acum apare. În timp ce da, poți să folosești întregul ansamblu, care include și trackpad-ul pe partea din spate, asemeni unui gamepad, cele două părți de pe laterale sunt complet detașabile și funcționează wireless, independent de acest „dock”. Practic, acel controller singular se poate transforma în două controller-e care pot fi folosite atât împreună, drept un soi de gamepad „rupt” la jumătate, sau pot fi folosite separat, drept două controller-e pentru doi jucători.

Acest concept nu este deloc unul străin celor care au folosit deja un Nintendo Switch, iar Acer nici nu pare că dorește să ascundă faptul că s-a inspirat de la Nintendo. Controller-ele au un format de butoane foarte asemănător cu cele de la Nintendo, și acestea adoptă chiar și formatul de butoane BAYX, față de cel ABXY pe care îl cunoaștem de la gamepad-urile de Xbox. Ba chiar și butoanele SL și SR sunt poziționate în partea de sus, unde există sistemul de prindere pe dock-ul cu trackpad.

Câteva observații față de acest concept după ce l-am folosit pentru a juca un meci de Street Fighter VI în cadrul zonei de demo. În primul rând, acesta este clar construit pentru a fi practic, dar nu obligatoriu pentru a fi confortabil pentru sesiuni lungi de joc. Forma foarte pătrățoasă l-ar putea face inconfortabil pentru sesiuni mai lungi de joc atunci când folosești acel „dock”. Apoi, magneții care țin cele două părți ale controller-ului atașate de dock sunt foarte puternice, iar asta este un lucru bun. Nu vei risca să ți se desprindă controller-ele în timpul jocului. Deși nu mi s-a confirmat pe loc, tind să cred că acele controller-e, așa cum există acum, sunt compatibile și cu Nintendo Switch, deci ai putea avea o pereche de Joy-Cons extra dacă ai și un Switch și acest laptop de gaming.

Laptop-ul pare să fie unul normal de gaming, dar cu un sistem de sunet special

Laptop-ul în sine era unul demonstrativ, deci nu știm exact ce configurație se afla la interior, și proabil că nici nu contează asta, pentru că vorbim doar despre un concept. Cel mai probabil, dacă va fi lansat drept un produs real, acesta va integra hardware din generația următoare. Totuși am fost plăcut impresionat de atenția oferită acestui sistem de „transformare” a trackpad-ului în gamepad.

Ansamblul în sine se îmbină perfect cu restul carcasei și poate fi scos de acolo doar dacă apeși cu două degete pe suprafețele tactile amplasate în partea superioară a computer-ului, sub ecran. Astfel, chiar dacă atingi din greșeală zona aceea cu un deget, nu riști să „ejectezi” trackpad-ul. Apoi, ansamblul cu trackpad și controller se conectează la computer printr-o serie de contacte, care asigură atât conectivitatea trackpad-ului pentru a fi folosit în mod laptop, cât și încărcarea controller-elor.

În cele din urmă, Project DualPlay de la Acer mai ascunde un secret. Atunci când scoți gamepad-ul din locașul său, două difuzoare laterale ies de asemenea din lateralele laptop-ului, pentru a asigura un sunet mai puternic și mai imersiv. Pentru că era destul de multă gălăgie în zona de demo, nu am putut experimenta această funcție.

Din păcate, Acer nu permitea filmarea acestui concept, așa că avem doar fotografii cu dispozitivul. Acer a mai realizat în trecut tot felul de laptop-uri care se „transformau”, precum modelul Predator cu tastatură cu „slide”, care permitea ventilatoarelor să tragă mai mult aer pentru o răcire mai eficientă. Astfel, sunt destul de sigur că vom vedea Project DualPlay pe piață, într-o formă sau alta.

Rămân câteva întrebări despre un eventual model DualPlay „final”

Am însă doar două „frici” legate de un astfel de dispozitiv. Prima ar fi cea despre care am amintit deja, despre forma generală a controller-ului. Este necesară o formă ceva mai ergonomică, care să nu aibă margini prea drepte și care să nu „sape” în palme în timpul gameplay-ului. A doua ar fi legată de spațiul de la interiorul computer-ului. Tradițional, în zona de sub tastatură este găzduită bateria și sistemul de răcire, iar sub trackpad, bateria. Dacă un spațiu atât de mare este ocupat acum de un gamepad, nu prea mai e mult loc pentru baterie, iar un laptop fără baterie nu este un computer cu adevărat portabil. Sper că Acer are o soluție și pentru asta.

Per total, trebuie să recunosc că am fost surprins atunci când am văzut Project DualPlay pentru prima dată. Nu obișnuiesc să fiu impresionat ușor de laptop-uri de gaming, dar de data aceasta chiar sunt curios să văd în ce direcție poate să meargă un astfel de produs. Cu puțin noroc, așteptarea pentru un model Acer Predator care integrează tehnologia din conceptul DualPlay nu va fi foarte lungă.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , , ,