Energy Expo - Join the revolution

Back to School – Ce laptop ți se potrivește în noul an școlar (și de ce este probabil unul cu un GeForce RTX la interior)? (P)

Scris de | 12 septembrie, 2024
Back to School – Ce laptop ți se potrivește în noul an școlar (și de ce este probabil unul cu un GeForce RTX la interior)? (P)

În această perioadă, producătorii se întrec în oferte care mai de care mai interesante, în ceea ce cunoaștem deja drept clasicele campanii „back to school”. Adevărul este că în rucsacul pentru școală nu mai este demult vorba doar despre cărți, caiete și alte rechizite, ci și despre tehnologie. Este aproape imposibil, în mediul urban, să realizezi toate temele și activitățile pentru școală de la o anumită vârstă, fără un laptop sau o tabletă puternice. Alte auxiliare, ca imprimanta sau o pereche de căști bună, sunt și ele necesare în multe cazuri, iar Back to School nu se referă doar la cei mici, ci și la cei mari, adică studenții care se pregătesc de un nou an de facultate.

Oricare ar fi nevoile tinerilor pentru reîntoarcerea la școală, în materie de laptopuri alegerea este destul de clară, cel puțin în toamna lui 2024. Există multe laptopuri care îți permit să te joci, să înveți și să creezi, cu ajutorul celor mai noi unelte și aplicații AI – iar laitmotivul care le unește pe toate este NVIDIA, mai exact plăcile grafice cu RTX.

RTX vs Non-RTX

Plăcile grafice cu GeForce RTX de la NVIDIA oferă acces exclusiv la platforma NVIDIA Studio, plină de unelte creative și care îi pot ajuta pe tineri în anul școlar, alături de tehnologiile Max-Q, care îmbunătățesc autonomia laptopurilor, sunetul lor și multe altele.

Bineînțeles, pentru a dovedi supremația laptopurilor cu plăci grafice GeForce RTX, cei de la NVIDIA au realizat și mai multe teste, comparându-le cu modele care nu erau dotate cu plăci grafice din această serie. Primul capitol, cel al inteligenței artificiale, care este omniprezentă în ceea ce înseamnă tehnologie în anul 2024, a oferit rezultate de 30 de ori mai bune pentru modelele cu plăci grafice RTX la instruirea modelelor AI, precum și de 13 ori mai rapide în generarea de imagini cu ajutorul inteligenței artificiale. Poți vedea aici toate detaliile testelor, din care se remarcă faptul că laptopul cu placă grafică GeForce RTX a fost mai rapid în a crea imagini cu ajutorul Stable Diffusion XL decât un MacBook Pro cu M3.

Cei care beneficiază cel mai mult de pe urma tehnologiilor NVIDIA integrate în laptopurile cu plăci grafice RTX sunt studenții disciplinelor STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), iar aici există teste care compară din nou un laptop cu GeForce RTX 4060 la interior, versus un laptop cu grafică integrată și procesor Intel Core i7 din a 13-a generație. Diferențele sunt uriașe, cu randarea în programe precum SOLIDWORKS mult mai rapidă pe laptop-ul cu RTX 4060 și în general performanțe mult mai bune pentru domeniile specifice, precum data science. Este și o listă întreagă de aplicații, pentru specialiști și nu numai, care pot fi utilizate fără griji și beneficiază de puterea plăcilor grafice RTX, care poate fi consultată pe site-ul NVIDIA.

Creatorii au o muncă mai ușoară cu NVIDIA Studio

Platforma NVIDIA Studio va fi foarte apreciată de creatori, fiind una dintre cele mai puternice unelte din suita companiei. Driverele Studio oferă stabilitate și performanță mai bună, indiferent că lucrezi pe modele 3D sau editezi videoclipuri 8K HDR, în format RAW. Poți folosi și aplicația NVIDIA Broadcast pentru a-ți transforma camera într-un studio, venind cu upgrade-uri pentru camera web, microfoane sau boxe.

În plus, există și opțiunea de a crea imagini realiste cu ajutorul NVIDIA Canvas, plecând de la simple schițe sau desene, cu ajutorul inteligenței artificiale. Alte tehnologii importante ar fi RTX Video Super Resolution și RTX Video HDR, care îmbunătățesc automat videoclipurile pe care le vezi în browser (Chrome sau Edge), asigurându-se că imaginile sunt mai sharp și compresia nu este atât de evidentă.

Să nu uităm să ne jucăm

Nu ai cum să vorbești despre plăcile grafice GeForce RTX și să nu menționezi jocurile, care au parte de cea mai bună performanță pe plăcile celor de la NVIDIA. Fie că vrei să joci cele mai noi titluri, ca Black Myth: Wukong, RPG-uri lungi ca Cyberpunk 2077 sau FPS-uri populare precum Counter-Strike 2, aceste laptop-uri îți oferă cea mai bună metodă de relaxare după orele lungi de școală și în weekend-urile friguroase care urmează.

Și aici, tehnologiile sunt multe și variate, și am avut ocazia să vorbim despre ele pe larg, în unele cazuri. NVIDIA Reflex și DLSS 3 au primit propriile articole pe site, unde poți afla mai multe despre cât de importante sunt pentru PC-ul tău, la ce te ajută și de ce o să vrei să le folosești constant odată ce le încerci. Ray-tracing-ul este și el o parte integrală a acestor plăci, iar experiența vizuală este una de top, indiferent de titlul pe care îl alegi.

Recomandările noastre

Bun, am menționat ce calități au laptop-urile cu plăci grafice NVIDIA GeForce RTX, dar către care dintre ele te-ai putea îndrepta? Pentru că sunt foarte multe, și foarte variate, și au tot felul de plăci integrate înăuntrul lor, așa că am ales trei modele pe care le poți folosi ca puncte de plecare, în funcție de dorințele tale și nevoile pe care le ai în noul an școlar
(și în orele de după școală, bineînțeles).

Primul ar fi acest model ASUS TUF A15 FA506NF care vine cu o placă grafică GeForce RTX 2050, cu 4GB, în culoarea Graphite Black. E un model de start, potrivit pentru cei care nu își solicită laptop-ul foarte mult în mod normal, dar vor să aibă o mașinărie competentă atunci când este cazul. Printre alte specificații importante se numără ecranul Full HD de 144Hz, foarte rapid pentru jocuri și o memorie RAM de 16GB, DDR5, combinată cu multă stocare, 1TB mai exact, suficient ca să îți ții toate fișierele pentru orele de curs. Vine la un preț de 2999 de lei la momentul scrierii articolului, având o reducere de 200 de lei.

Apoi, un mic upgrade, cu ceva mai puțină memorie de stocare (512GB) e adevărat, ar fi acest HP Victus 15-fa0029nq, un laptop care are tot 15 inchi, însă o rată de refresh ceva mai scăzută, de doar 60Hz. Aici vorbim mai degrabă de un laptop pentru cei care știu că vor avea mult de lucrat pe PC în acest an școlar, având la bord o placă grafică GeForce RTX 3050 de 4GB, și o memorie RAM de 16GB, DDR4. Beneficiază și de o reducere ceva mai mare decât fratele său de mai sus, un discount de 400 de lei ce îi duce prețul final la 3099 de lei, la momentul scrierii articolului.

În fine, ultima recomandare e ceva mai piperată la preț, dar merită din plin. E vorba de un MSI Katana 17 B13VFK, un laptop care are la bord o placă grafică din ultima serie a celor de la NVIDIA, mai exact un GeForce RTX 4060, de 8GB. Are la dispoziție suficientă stocare pentru majoritatea studenților / elevilor, cu 1TB SSD, și o memorie RAM de 16GB DDR5, la care se adaugă un ecran mare și spectaculos, de 17,3 inchi și rată de refresh de 144Hz, ca să îmbini utilul cu plăcutul, și să ai o mașinărie competentă atât pentru sarcinile de la școală, cât și pentru cele de acasă. Are un discount de 500 de lei, cu un preț final de 5599 de lei.

În funcție de nevoile tale, te poți adapta și poți căuta un laptop care se pliază mai bine pe sarcinile specifice pe care le îndeplinești. Dacă ai nevoie de mai multă putere grafică, poți opta pentru o versiune mai scumpă, iar dacă vrei să economisești niște bani, poți alege o variantă cu RTX din generațiile anterioare. Dar, la sfârșitul zilei, e bine să te asiguri că ai o opțiune cu RTX ON.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , , ,