Energy Expo - Join the revolution

Studiu Ofcom: Online-ul a depășit televiziunea, devenind cea mai populară sursă de știri în Marea Britanie

Scris de | 11 septembrie, 2024
Studiu Ofcom: Online-ul a depășit televiziunea, devenind cea mai populară sursă de știri în Marea Britanie
Foto: Wikimedia Commons

Platformele online au depășit televiziunea în Marea Britanie drept cea mai populară sursă de știri printre consumatorii adulți, o premieră în Insulă. Diferența nu este mare, dar reprezintă un moment semnificativ, 71% din adulți spunând că se informează din mediul online, și 70% alegând televiziunea ca sursă primară de știri, conform Ofcom, autoritatea de comunicații din Marea Britanie.

Televiziunea a dominat piața din Insulă în materie de știri mai bine de 60 de ani, o perioadă în care a depășit ziarele ca popularitate. Pe măsură ce platformele online au înlocuit însă mai întâi ziarele, apoi aspecte ale televiziunii, știrile au început să sosească din surse diferite, și mult mai variate. Odată cu asta, a apărut și problema știrilor false, și o nevoie mai acută a cititorilor de a verificat sursele din care se informează.

Concluziile principale ale Ofcom nu sunt surprinzătoare – ziarele sunt într-un declin continuu, televiziunea se luptă cu presiuni atât din partea mediului online cât și a streaming-ului, în categoriile de entertainment, iar inteligența artificială este folosită adesea în dezinformare și deepfakes. „Televiziunea a reprezentat vocea principală în ceea ce privește știrile încă din anii 60, și încă mai are un anumit nivel de respect și încredere pe care îl denotă” spune Yih-Choung Teh, director de strategie și cercetare al Ofcom, într-un comunicat oficial. „Observăm însă o schimbare generațională către știrile online, care sunt adesea văzute ca fiind mai puțin de încredere – alături de frici în creștere cu privire la dezinformare și conținut deepfake. Ofcom vrea să se asigure că există știri de înaltă calitate pentru următoarea generație, așa că începem o evaluare a canalelor media publice care ajută democrația din Marea Britanie și dezbaterile publice”, se mai arată în comunicat.

Interesant este că nici platformele de știri online nu sunt tocmai sigure, pentru că se află sub amenințarea rețelelor sociale, precum Facebook, YouTube, Instagram sau X, care sunt toate trecute în top 10 surse pentru știri în sondajul Ofcom. TikTok nu a pătruns încă în acest top, dar nu se află deloc departe – 11% din adulții din Marea Britanie spun că platforma de videoclipuri reprezintă o sursă de știri pentru ei, comparativ cu doar 1 procent în 2020.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , ,

Sursa: Online, led by social media, overtakes TV as the most popular source of news in the UK, Ofcom says