Energy Expo - Join the revolution

PlayStation 5 Pro, anunțat oficial. Promite gameplay la 60 FPS, la un preț enorm

Scris de | 10 septembrie, 2024
PlayStation 5 Pro, anunțat oficial. Promite gameplay la 60 FPS, la un preț enorm

Prezentarea PlayStation 5 Pro a fost extrem de scurtă și a răspuns la câteva întrebări pe care le aveam despre noua consolă Sony, dar au rămas și multe detalii pe care Mark Cerny, arhitectul dispozitivului le-a omis. Se pare că noua mașinărie de jocuri a fost creată pentru a răspunde direct la cerințele dezvoltatorilor și gamerilor, care au nevoie de mai multă performanță pentru a asigura framerate-uri înalte cu efecte detaliate în rezoluție înaltă. Iată când se lansează, ce oferă, și cât costă PlayStation 5 Pro.

PlayStation 5 Pro vine în luna noiembrie

Sony a confirmat că PlayStation 5 Pro va fi disponibil începând cu data de 7 noiembrie 2024 la prețul de 799 euro. Asta s-ar traduce în aproximativ 4.000 lei în România, adică un preț aproape dublu față de cel de lansare al PlayStation 5 în ediția digitală din 2020. De altfel, prețul este cu aproximativ 45% mai mare decât a versiunii PlayStation 5 cu disc din prezent (550 euro).

Interesant este că, PlayStation 5 promite și cam la fel de mult aport de performanță. Vorbim despre un GPU cu 45% mai performant în grafică rasterizată, dar și despre îmbunătățiri semnificative la nivelul efectelor de ray-tracing. Se confirmă astfel zvonurile care vorbeau despre performanță dublă sau chiar triplă în ray tracing, întrucât chiar Mark Cerny a spus asta în cadrul prezentării.

PlayStation 5 Pro există pentru a asigura o performanță mai mare în jocuri și pentru a elimina nevoia de a folosi moduri de performanță sau de fidelitate. Cei care se joacă pe PS5 Pro ar trebui să primească tot timpul cea mai bună experiență de joc, la 60 de cadre pe secundă. Cu siguranță, vor exista și excepții, dar ideea este ca jocurile să arate la fel sau mai bine decât o fac pe PlayStation 5 în Fidelity Mode, dar cu framerate înalt. Această decizie a fost luată întrucât trei sferturi dintre gamerii de pe PlayStation 5 folosesc exclusiv performance mode, atunci când este disponibil.

Ceea ce va ajuta foarte mult consola să atingă aceste framerate-uri este upscaling-ul cu AI PSSR sau PlayStation Spectral Super Resolution. Este vorba despre o tehnologie asemănătoare cu DLSS, care face upscaling de la o rezoluție mai mică la una mai mare, fără o degradare a calității imaginii.

Jocurile deja existente vor primi actualizări, iar Boost Mode va îmbunătăți performanța în cele care nu vor fi upgradate

Au fost oferite mai multe exemple din jocuri deja lansate, precum Ratchet & Clank, The Last of Us Part II: Remastered, Spider-Man 2, sau Horizon: Forbidden West. Demon’s Souls remake, Assassin’s Creed Shadows, Stellar Blade, The First Descendant, Alan Wake II și alte jocuri au apărut în clipul de la final, sugerând că vor primi actualizări pentru a beneficia de puterea în plus asigurată de PlayStation 5 Pro. Un exemplu de upgrade a fost menționat despre Gran Turismo 7, care primește acum reflexii cu ray tracing în timpul curselor, nu doar în modul replay.

La fel ca PlayStation 4 Pro, și PS5 Pro va oferi un Boost Mode, care va permite anumitor jocuri să beneficieze de performanță în plus chiar și fără un patch care să deblocheze capabilități noi din noua consolă. Chiar și jocurile de PS4 vor putea beneficia de îmbunătățiri, inclusiv de îmbunătățirea calității imaginii, probabil prin upscaling PSSS.

Prețul de 800 euro nu include și unitatea de disc. Aceea se cumpără separat

Interesant este că PlayStation 5 Pro se vinde exclusiv fără disc la prețul de 799 euro. Pentru a putea rula jocuri de pe disc, va trebui să cumperi separat unitatea Blu-Ray, care adaugă încă 129 euro la costul final (599 lei în România). Vestea bună este că dacă ai deja un PlayStation 5 Slim cu unitate de disc, poți folosi acea unitate la upgrade.

Din punct de vedere al design-ului, PlayStation 5 Pro păstrează liniile generației Slim, în materie de dimensiuni, deci nu va ocupa mai mult spațiu pe lățime și este la fel de înalt precum modelul PS5 original. Un upgrade binevenit este însă cel de stocare, modelul Pro dublând spațiul disponibil intern la 2 TB, față de modelul Slim. Alte upgrade-uri sunt Wi-Fi 7, cât și suport pentru ecrane 8K, nativ.

În pachet va fi oferit un controller DualSense, iar jocul Astro’s Playroom, cel care venea preinstalat și pe PlayStation 5, va rămâne disponibil gratuit și pe PlayStation 5 Pro. Precomenzile încep pe 26 septembrie.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , ,