Energy Expo - Join the revolution

Huawei lansează Mate XT, primul telefon cu pliere dublă din piață. Prețul, mai mare decât ale pliabilelor existente

Scris de | 10 septembrie, 2024
Huawei lansează Mate XT, primul telefon cu pliere dublă din piață. Prețul, mai mare decât ale pliabilelor existente

Huawei a anunțat oficial Mate XT, noul său telefon cu pliere dublă a ecranului și, de altfel, primul astfel de dispozitiv din piață. Vorbim despre un dispozitiv de mărimea unui smartphone obișnuit, care se poate desface pentru a se transforma într-o veritabilă tabletă cu ecran complet, nu o „mini tabletă”, așa cum vedem pe telefoanele pliabile disponibile deja pe piață. Uimitor, acest dispozitiv este în continuare destul de compact, inclusiv în grosime și încearcă să nu facă compromisuri la niciun capitol. Din păcate, și prețul este unul „piperat”, iar disponibilitatea a fost confirmată momentan doar pentru piața din China.

Huawei Mate XT dă startul unei noi categorii de dispozitive pliabile

Huaei Mate XT este primul telefon care se pliază în forma literei Z, ca un „ziar”, să zicem. Acest concept de dispozitiv nu este tocmai nou, Samsung, TCL și alți producători prezentând prototipuri funcționale sau nu cu acest design la diverse târguri de tehnologie în trecut. Se pare însă că Huawei a preferat să „tacă și să facă”, întrucât compania a adus primul astfel de model în piață fără să se laude prea mult cu el înainte.

Avem de a face cu două balamale, una care se pliază pe exterior și una pe interior. Acestea sunt responsabile pentru a transforma un ecran OLED cu diagonală de de 10,2”, într-un ecran compact de 6,4” atunci când este complet pliat. Ba chiar vorbim despre un telefon aproape „compact”, care ar putea fi folosit și cu o mână. Se pare că faptul că Huawei a lucrat de-a lungul timpului atât la pliabile de genul Mate Xs, cu ecran pliabil la exterior, dar și Mate X, cu balama pliabilă la interior, a ajutat în accelerarea realizării unui model precum Mate XT.

Ecranul flexibil, de altfel unicul ecran de pe acest model, este protejat cu „ultra-thin glass”, dar și cu o folie de plastic rezistentă. Acesta afișează o rezoluție totală de 2.232 x 3.184 pixeli la 120 Hz cu tehnologie LTPO. Formatul este „aproape” widescreen, la 16:11, deci chiar și filmele vor fi afișate cu mai puține bare negre sus și jos, iar aplicații de productivitate există destul spațiu vertical chiar și atunci când deschizi mai multe ferestre în paralel.

Culmea, noul pliabil cu trei componente în mișcare este chiar mai subțire decât Galaxy Z Fold5 de anul trecut, la 12,8mm (vs. 13,4mm), dar puțin mai gros decât cel mai recent model, Fold6. Trebuie însă să menționăm că Huawei-ul are și o baterie mai mare, necesară pentru a alimenta ecranul mai mare, cu o capacitate de 5.600 mAh și încărcare foarte rapidă pentru un pliabil. Avem 66W pe fir și 50W wireless, semnificativ mai rapid decât pe pliabilele Samsung, de exemplu, dar în ton cu media pieței de pliabile, în rest.

Nu este clar ce procesor include, dar probabil că este foarte similar cu Pura 70 la interior

Huawei nu a vorbit deloc despre modelul de procesor care se regăsește la interior, însă, cel mai probabil, vorbim despre același Kirin 9010 pe care l-am întâlnit pe seria Pura 70 în urmă cu doar câteva luni. În China, acesta are și modem 5G, dar performanța oferită ar putea fi limitată față de alte dispozitive din piață. Totuși, momentan nu există un alt pliabil „tri-fold” cu care să se compare, așa că este automat cel mai performant din această categorie.

La nivelul camerelor, nu ar trebui să avem pretenții foarte mari de la dispozitive pliabile cu o aglomerare așa mare de componente, dar totuși huawei încearcă să ofere o experiență high-end, chiar dacă nu una de flagship. Avem un senzor principal de 50 megapixeli de 1/1.56”, cu obiectiv cu diafragmă variabilă f/1.4-4.0, alături de un ultrawide de 12 megapixeli f/2.2 și un zoom optic periscopic 5.5x cu senzor de 12 megapixeli. Camera frontală este pe stânga, pe partea care rămâne la exterior și oferă rezoluție de doar 8 megapixeli.

Cu toate acestea la interior, Huawei a mai găsit și spațiu pentru a integra un emițător infraroșu, pentru funcția de telecomandă, cât și un senzor de amprentă integrat în butonul Power, pe laterală. Desigur, experiența software este asigurată de Harmony OS, care deja era capabil să împartă ecranul în mai multe ferestre sau să acomodeze ferestre plutitoare, de pe modelele Mate Xs și Mate X deja existente.

Prețul lui Huawei Mate XT, extrem de „piperat”, chiar și în China

Telefonul Huawei Mate XT se lansează însă exclusiv în China, cel puțin pentru moment, la un preț de pornire de 19.999 yuan (2.500 euro) pentru varianta cu 16 GB memorie RAM și 256 GB stocare internă. Modelul de top cu 16 GB RAM și 1 TB Stocare costă 24.000 yuan, adică 3.050 euro. În cazul în care acest telefon va fi lansat și în alte regiuni, prețul va crește semnificativ, probabil ajungând aproape de cei 4.000 euro zvoniți anterior.

Compania oferă alături de dispozitiv și un set de accesorii, precum o carcasă cu stativ, căștile FreeBuds 5, un încărcător de 66W pe fir și un încărcător de mașină de 88W. Separat, clienții pot cumpăra o tastatură fizică care se pliază, pentru a putea folosi noul telefon-tabletă pentru productivitate mobilă.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , , , ,

Sursa: Android Authority