Energy Expo - Join the revolution

Windows 11 pentru procesoarele ARM are o mulțime de caracteristici lipsă

Scris de | 4 septembrie, 2024
Windows 11 pentru procesoarele ARM are o mulțime de caracteristici lipsă
Foto: Ciprian Rusen / Digital Citizen

O investigație realizată de Ciprian Rusen de la Digital Citizen arată că Windows 11 pentru procesoarele ARM are parte de foarte multe lacune. Mai exact, o mulțime de caracteristici cheie, ce se găsesc în versiunea pentru arhitectura x64, nu se află și în varianta pentru ARM, deși ambele rulează actualizarea 24H2. Ciprian a analizat două laptopuri diferite de la ASUS, unul cu procesor Snapdragon (Vivobook S15) și unul cu AMD Ryzen AI (ZenBook S16).

În testarea celor două, el a descoperit că Istoric fișiere, una dintre caracteristicile pe care le folosește pentru a salva automat datele în fundal, nu apare deloc pe varianta cu ARM a laptop-ului. În schimb, ea se găsea pe ZenBook S16. De aici, a început să compare direct cele două laptop-uri, pentru a vedea ce alte elemente ar fi putut dispărea, fără ca Windows să anunțe sau altcineva să își fi dat seama de asta până acum. Astfel, a descoperit că și caracteristica Foldere de lucru (Work Folders) a fost eliminată din varianta de Windows 11 pentru ARM, deși se observă un shortcut pentru ea, denumit ECS.

Alte două caracteristici care lipsesc sunt iSCSI Initiator, care permite PC-ului să comunice cu dispozitive de stocare externe fie prin intermediul internetului, fie prin cel al unei rețele, și să facă schimb de date cui ajutorul protocolului iSCSI, precum și Appletul Mail (Microsoft Outlook), care poate fi folosit ca să personalizezi profilurile de e-mail din Outlook fără să umbli în Registrul Windows.

Lista continuă cu multe alte caracteristici, și poate fi consultată în întregime în articolul de pe Digital Citizen. Tot acolo poți vedea ce face fiecare element lipsă din Windows 11 pentru ARM.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , ,