Energy Expo - Join the revolution

Xiaomi pregătește un telefon fără butoane fizice pentru 2025

Scris de | 27 august, 2024
Xiaomi pregătește un telefon fără butoane fizice pentru 2025

Xiaomi pare că va încerca în perioada următoare să realizeze telefoane ceva mai… experimentale. După ce zilele trecute a apărut un zvon care sugerează că producătorul chinez ar avea deja în lucru un dispozitiv cu ecran care se pliază de două ori, intrând astfel în concurență cu Huawei, acum, un nou zvon sugerează că Xiaomi ar urma să livreze un telefon fără butoane fizice.

Anterior, Xiaomi a prezentat conceptul MIX Alpha, cu ecran pe ambele părți, tot fără butoane

Telefonul Xiaomi, cu numele de cod Zhuque, ar putea fi lansat anul viitor și ar putea integra componente de top pentru acel moment. Vorbim despre Snapdragon 8+ Gen 4, o versiune superioară a cipului pe care Qualcomm urmează să îl lanseze în toamnă, alături de o cameră frontală sub display. Nu este clar însă ce strategie va adopta Xiaomi pentru funcțiile de pornire/oprire a ecranului și volum, însă ar putea folosi o combinație între butoane cu presiune, gesturi și comenzi vocale.

Desigur, acest concept nu este tocmai nou. Chiar Xiaomi a prezentat un dispozitiv similar în urmă cu mai mulți ani sub forma lui Mi MIX Alpha,  un dispozitiv al cărui ecran ocupa aproape întregul dispozitiv, atât pe față, cât și pe spate. Acel model avea astfel un control cu butoane virtuale, poziționate pe laterală, și erau acționate prin intermediul touchscreen-ului.

Desigur, acel telefonu nu a ajuns niciodată pe piață, nefiind tocmai practic. Totodată, ar fi fost scump de asamblat, iar faptul că era complet acoperit de un ecran pliabil ar fi făcut din acest model unul dintre cele mai fragile dispozitive.

Totuși, mai multe companii încearcă de câțiva ani să renunțe la butoanele care se apasă fizic. HTC a fost unul dintre primii producători care a lansat un astfel de telefon, U12 Ultra, cu butoane care detectau presiunea. Apple pare, de asemenea, să aibă un astfel de concept în producție, însă momentan iPhone-ul pare că primește butoane în plus, cu noul Action Button și viitorul Capture Button. Și Meizu, companie care a fost recent cumpărată de Geely și care a anunțat că iese de pe piața de smartphone-uri, a prezentat acum mulți ani un concept numit Meizu Zero, telefonul fără butoane și fără port-uri fizice. Telefonul „Zero” nu a mai ajuns însă niciodată pe piață.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , ,