Energy Expo - Join the revolution

Cum funcționează Li-Fi, internetul „prin lumină”, și cum poate ajunge la viteze de 224 Gbps

Scris de | 26 august, 2024
Cum funcționează Li-Fi, internetul „prin lumină”, și cum poate ajunge la viteze de 224 Gbps
FOTO via Phone Arena

Cum ar fi să existe o opțiune de conectivitate pentru telefonul care necesită doar să aprinzi o lumină pentru a te conecta la internet. Numită Li-Fi, adică Light Fidelity, această tehnologie utilizează undele luminoase pentru a transmite date, spre deosebire de Wi-Fi care folosește unde radio. Principalul avantaj al Li-Fi este viteza; Li-Fi poate oferi viteze de date de 100 de ori mai rapide decât cele obținute cu Wi-Fi. Semnalele Li-Fi sunt invizibile pentru ochiul uman.

Fizicianul german Harald Haas a fost cel care a descoperit că datele pot fi transmise și recepționate prin intermediul luminii. Experimentele cu Li-Fi au început în 2008, sub conducerea companiei franceze Oldecomm. Când Europa a trimis racheta Ariane 6 în spațiu luna trecută, aceasta a fost încărcată cu patru experimente, inclusiv unul legat de Li-Fi.

Cu Li-Fi, datele sunt transferate folosind becuri LED care trimit datele în impulsuri de lumină, similar modului în care funcționează Codul Morse. Pe lângă faptul că este mai rapid, Li-Fi este și mai sigur decât Wi-Fi, deoarece semnalele sunt mai puțin susceptibile să treacă prin pereți. De asemenea, emițătoarele Li-Fi pot fi instalate în corpuri de iluminat, fiind mai ușor pentru utilizatori să monteze servicii de internet extrem de rapide.

„Securitatea este un alt avantaj cheie al Li-Fi, deoarece semnalele sunt limitate la zona iluminată de sursa de lumină și nu pot penetra pereții. Riscul de acces neautorizat este mult redus.” – The Li-Fi Group

Vorbind de viteză, Li-Fi poate transmite date cu o viteză teoretică de până la 224 Gbps, comparativ cu vitezele de 1 Gbps de care ne minunăm astăzi. Tehnologia ar fi foarte utilă în situații în care este necesară o astfel de viteză dar și o latență scăzută. De asemenea, produce mai puține radiații decât Wi-Fi.

FOTO Li-Fi Group via CNET

Există și câteva aspecte negative asociate cu Li-Fi, cel mai mare fiind că poate fi utilizat doar în spații închise. Pe de altă parte, majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri sunt conectați la Wi-Fi când sunt în interior și se bazează pe conectivitatea celulară când sunt afară, așa că acest mic inconvenient nu ar reprezenta o problemă majoră.

„Contrar a ceea ce putem citi sau auzi uneori, Li-Fi nu a fost creat cu obiectivul de a eradica Wi-Fi. În primul rând, este vorba despre extinderea domeniului de posibilități în telecomunicații. Gândindu-ne la conectivitatea de astăzi și de mâine, eliberându-ne de obstacolele tehnologiilor actuale fără a ne priva de beneficiile acestora” – Oldecomm

Se pare că suntem încă la câțiva ani distanță de utilizarea Li-Fi. Unul dintre liderii industriei în acest domeniu, Oldecomm, afirmă că tehnologia ar trebui să fie pregătită de adopție undeva între anii 2024 și 2029. Ce este promițător este faptul că o altă companie, The Li-Fi Group, spune că a intrat în contact cu business-uri din mai multe industrii, inclusiv electronice, auto, telecomunicații și altele.

Oldecomm adaugă că cererea tot mai mare de opțiuni de conectivitate, în special în zonele unde tehnologia tradițională nu poate fi utilizată, va determina mai multe companii să ia în considerare Li-Fi.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , ,

Sursa: via Phone Arena