Energy Expo - Join the revolution

Windows 11 nu va mai putea fi instalat ușor pe sisteme cu hardware „incompatibil”

Scris de | 22 august, 2024
Windows 11 nu va mai putea fi instalat ușor pe sisteme cu hardware „incompatibil”

La lansarea Windows 11, mulți utilizatori de PC-uri au fost dezamăgiți să afle că hardware-ul lor, care nu era tocmai vechi sau slab din punct de vedere al performanței, nu era compatibil cu noul sistem de operare. Motivul era lipsa unui modul de securitate integrat, TPM 2.0, care este prezent doar în modele de procesoare mai noi. Totuși, au existat încă de la început soluții relativ simple pentru a trece peste această limitare, dar Microsoft pare că încearcă să blocheze aceste metode, iar primii care au observat schimbările sunt cei care testează versiunile beta din programul „Windows Insiders”.

Windows 11 blochează instalarea fără modul TPM 2.0 în cel mai recent beta

Se pare că, începând cu build-ul 27686, Windows 11 nu va mai putea să treacă peste verificarea prezenței modulului TPM 2.0 folosind cea mai simplă metodă de a porni instalarea. Este vorba despre comanda „setup.exe /product server”, care permite pornirea procesului de upgrade de la Windows 10 la 11 fără întregul set de verificări. Astfel, dacă aveți sisteme pe Windows 10 pe care doriți să le upgradați la Windows 11 și nu au hardware modern, cu TPM 2.0 integrat, ar fi o idee bună să le actualizați cât mai repede, cât timp încă există versiuni care pot face asta.

Microsoft, desigur, nu recomandă utilizarea Windows 11 pe hardware care nu este oficial suportat de către acesta, dar utilizatorii au demonstrat de-a lungul ultimilor ani că totul funcționează în parametri normali și cu și fără TPM 2.0. Există însă și alte metode de a instala Windows 11 fără verificările de securitate, însă acelea sunt mai complexe și necesită cunoștințe mai profunde în domeniu.

În ultimele luni, ascensiunea Windows 11 a fost constantă, din ce în ce mai mulți utilizatori de Windows 10 abandonând vechiul sistem de operare în favoarea celui noi. O mare parte din creșterea adopției pentru  versiunea 11 este faptul că noile PC-uri vândute vin exclusiv cu noul sistem de operare preinstalat, în timp ce componentele mai noi, precum procesoare, plăci de bază sau plăci video nu mai oferă suport oficial pentru Windows 10. Pe termen destul de lung, Windows 11 va întrece Windows 10 în număr de utilizatori, însă, momentan versiunea mai veche rămâne dominantă.

Utilizatorii care încă sunt pe Windows 10 au însă la dispoziție doar încă un an de utilizare „sigură”. Microsoft a anunțat că va opri suportul software pentru actualizări de securitate în luna octombrie a anului viitor.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , ,

Sursa: The Register