OnePlus Nord 4 review: flagship killer sau upper-mid-range?
Energy Expo - Join the revolution

OnePlus Nord 4 review: flagship killer sau upper-mid-range?

Scris de | 22 august, 2024

Prețurile au crescut destul de mult în ultimii ani, pentru toate telefoanele, astfel că am ajuns să vorbim de mid-range-uri de peste 2200-2300 de lei, dar și de flagship killers care trec de 3000 de lei, astfel că devine din ce în ce mai greu de identificat gama din care face parte un anumit model. Adică, pe scurt, te iei după specificații, iar acolo Nord 4 nu se încadrează în această categorie. Dar, aș spune eu, e peste un simplu mid-range. Hai să vedem și de ce.

Design cu spate realizat din metal

Unul dintre lucrurile care mi-au plăcut cel mai mult la Nord 4 este faptul că OnePLus și-a dat silința destul de tare să îl facă să se simtă cât mai premium în utilizare. Dat fiind faptul că are un șasiu din metal, telefonul este ceva mai greu, dar fără să depășească o anumită limită inconfortabilă. Practic, se așează excelent pe acea linie în care să te facă să simți că folosești un telefon scump, totuși, realizat din materiale de calitate. Nu va exista acea senzație de „telefon care îți pică la pufuleți”, așa cum vedem pe unele modele mai ieftine din China. Mi se pare o mișcare foarte bună aici din partea OnePlus, pentru că accesează un segment de utilizatori, printre care mă număr și eu, care ține foarte mult la calitatea build-ului.

Tot aici aș putea să spun câteva cuvinte despre O-Haptics, un engine haptic care asigură vibrațiile lui Nord 4, adică se asigură, mai bine zis, ca acestea să se simtă aproape la fel ca la un telefon care costă, în mod normal, peste 1000 de euro. SIncer, nu am simțit o diferență prea mare între calitatea vibrațiilor de pe Nord 4, comparativ cu, să zicem, un iPhone. Și ăsta nu e lucru puțin. Știu că nu e cea mai importantă funcție a unui telefon, dar mi s-a părut demn de menționat, mai ales că același metal de pe spate o ajută destul de mult. Adăugăm aici și prezența unui buton dedicat de switch între modurile Silent, Vibrate și Loud și deja mă duc cu gândul spre OnePlus-urile cu statut legendar printre fanii companiei, din urmă cu ceva mai mulți ani.

Mai departe, culorile sunt un capitol la care OnePlus s-a priceput mai mereu. Mercurial Silver, Obsidian Midnight și Oasis Green, culoarea în care a sosit și terminalul nostru de test, reprezintă lineup-ul de nuanțe de pe această gamă. Deși nu pot să-mi dau cu părerea despre celelalte două, acest verde mi se pare un soi de trademark al OnePlus, o culoare pe care am mai văzut-o pe multe dintre telefoanele lansate de producătorul din China, chiar dacă pe alocuri a fost vorba, posibil, de alte variațiuni. OnePlus Nord 4 e un telefon care arată bine, și vine și cu un design fresh în ceea ce privește amplasarea senzorilor foto pe spate, într-o perioadă în care mai toată lumea copiază pe toată lumea. Nu, nu au reinventat roata, dar e un telefon care arată ușor diferit.

Display AMOLED cu ceva mai multe moduri de culoare

Un alt capitol la care telefoanele OnePlus mereu au stat bine, indiferent de ce game de preț vorbim, a fost cel care se leagă de display-uri. În acest caz avem un AMOLED de 2772 x 1240 pixeli care vine la pachet și cu ceva fine-tuning din software. Mai exact, e vorba despre patru moduri de culoare, de la clasicele Vivid și Natural, la Cinematic și Brilliant. Bine, evident cele două din urmă vor consuma mai multă baterie chiar și decât Vivid, așa că poate vei dori să le eviți pentru a conserva cât mai mult durata de viață a acumulatorului. Modul Cinematic se folosește de culorile Display P3 pentru o reproducere mai bună a acestora, și vom avea parte și de un contrast mai sporit chiar decât la modul Vivid, iar în ceea ce privește modul Brilliant, acesta se va folosi de întreaga gamă disponibilă pe acest ecran pentru o luminozitate chiar și mai crescută.

Și că veni vorba de luminozitate, avem parte aici de un peak brightness de 2150 de niți, în ton cu trendurile actuale din industrie, ceea ce înseamnă că nu vei avea probleme să folosești acest telefon ziua în amiaza mare, în parc, pentru consum de conținut multimedia sau chiar pentru gaming, că e bun și de așa ceva, însă despre asta detaliem ceva mai încolo. Poți să te folosești chiar de modul Cinematic, cu luminozitatea dusă spre maxim, pentru o experiență mai calitativă, asta dacă ești genul de om care iese să se uite la filme sau seriale în parc, pe telefon, ceva ce pe mine nu mă prea încântă, ca și activitate extracuriculară.

În rest, diagonala ecranului de pe Nord 4 este de 6,74 de inci, deci vorbim despre un display ofertant și din acest punct de vedere, unul care vine la pachet cu o rată de reîmprospătare de 120 Hz, care poate fi adaptabilă, sau poate fi și setată să rămână blocată pe această cifră, opțiune pe care eu o voi prefera mereu, indiferent dacă și asta va contribui în mod activ la consumul mai rapid al bateriei. Mai avem parte, tot la capitolul display, de HDR10+.

Snapdragon 7+ Gen 3 cuplat cu OxygenOS 14.1

Cei care mi-au mai citit în trecut review-urile pentru modelele OnePlus, sau care le-au urmărit pe YouTube, au putut observa o constantă. Mereu am lăudat OxygenOS ca pe un sistem de operare care se apropia destul de mult de „cursivitatea” utilizării unui telefon cu iOS. Bine, erau și destul de multe elemente de design care contribuiau la ceva minimalist, însă, din păcate, nu mai este cazul de așa ceva în ziua de azi. Nu vreau să mă înțelegi greșit, sistemul de operare este cursiv, bine optimizat pentru acest telefon, nu am avut nici un fel de problemă de natură tehnică cu el. Însă mi se pare că și-a cam pierdut sufletul. Dacă pe vremuri puteam să spun că OxygenOS e o interfață de Android care iese ușor în evidență, ea se identifică astăzi destul de mult cu celelalte folosite în familia de brand-uri BBK.

Varianta OxygenOS de pe OnePlus Nord 4 se aseamănă, deci, cu ceea ce vedem, de exemplu la OPPO, însă trecând peste partea mai „romanticizată” a subiectului, ăsta nu e deloc un lucru rău. Interfața aplicată peste Android 14 zbârnâie la mai toate capitolele și sunt multe momente în care acest telefon te face oarecum să uiți că nu este unul de 4000+ lei. Bine, ajungem imediat și la caracteristica importantă la care cei de la OnePlus au făcut rabat. Însă, până atunci, chipset-ul Snapdragon 7+ Gen 3, pe care îl vedem și la alte lansări din aceeași gamă de preț, precum Honor 200, își face treaba cu brio și din punct de vedere al gaming-ului. Poți să te joci orice vrei tu pe Nord 4, inclusiv Call of Duty Warzone cu toate pachetele grafice descărcate, un titlu care dă destul de furcă terminalelor care nu sunt vârfuri de gamă.

Am încins, desigur, Asphalt Legends Unite, așa cum se numește Asphalt 9 acum, nici noi nu mai ținem șirul, și Call of Duty-ul despre care am menționat adineauri și am observat că Nord 4 se încălzește destul de tare. Nu suficient cât să fie deranjant, dar destul cât să fie mai mult decât sesizabil. Bineînțeles, acest fenomen are loc din cauza spatelui metalic din dotare, însă dacă vrei feel premium, trebuie să fii de acord să și renunți la câte ceva. Mai ales că nu vorbim despre un procesor care echipează flagship-uri, deci nici despre un sistem de răcire de aceeași natură și performanță. Am rulat și clasicele benchmark-uri, pe care vi le las acum mai jos, ca să vedeți mai bine cum se compară OnePlus Nord 4 cu cei mai importanți concurenți ai săi.

Clientul de astăzi vine în două variante de echipare în ceea ce privește combo-ul RAM + stocare, una de 12GB + 256GB și cealaltă, cea pe care o avem și noi aici pe masa de test, de 16GB + 512GB. În continuare, sunt de părere că nimeni nu ar avea nevoie de mai mult decât varianta aceasta din urmă, fiind niște cifre pe care le regăsim mereu și pe flagship-uri. De fapt, cu greu mai diferențiem un upper-mid de smartphone-urile vârfuri de gamă, din acest punct de vedere. Nu avem, însă, slot de card micro-SD, o adevărată specie pe cale de dispariție din această industrie, ceva ce, odininioară, găseam pe mai orice telefon, fie el ieftin, mediu sau scump.

Pot vedea cum aceste performanțe fac din acest telefon unul care este destul de simplu de ales, mai ales pentru tech nerds, acei utilizatori care vor cât mai mulți cai putere, și nu pun atât de mult accent pe camera foto. Pot să relaționez chiar eu însumi foarte bine cu ei, făcând, oarecum parte din această categorie. Însă ce facem atunci când rabatul pe care producătorul îl face, în termeni de echipare, este fix la camera foto? Că deh, și cu aia acolo și cu sufletul în rai nu prea se poate.

Camera Foto lasă, pe alocuri, de dorit

Și ajungem și la capitolul „Camera Foto”, unul care se lasă mereu cu toate polemicile din lume, prin prisma subiectivismului. OnePlus nu a fost niciodată recunoscut ca un producător care să integreze camere foto excelente pe telefoanele sale, deși există câteva excepții notabile, mai ales prin rândul flagship-urilor ultimilor ani, când influența OPPO și-a spus mai tare cuvântul. Însă nu despre asta vorbim acum, ci despre Nord 4, care vine dotat cu doi senzori foto, unul principal wide Sony LYTIA de 50 megapixeli cu f/1.8 și unul ultrawide de 8 megapixeli cu f/2.2. 

Ei bine, acești senzori nu sunt chiar cei mai realizați și mai cu „grade” pe umeri, însă își fac treaba într-un mod decent și onorabil pe timp de zi, în condiții ok, bune sau foarte bune. Ca mai toate telefoanele pe care le regăsim pe acest segment de preț. Desigur, putem opta și pentru cameraphones la aceste costuri, însă ele nu vor avea un build la fel de bun ca Nord 4, sau nici măcar un procesor la fel de capabil. Cum spuneam, utilizatorul care vrea să-și cumpere așa ceva trebuie să știe la ce se înhamă, iar pozele extraordinare nu sunt, din păcate, unul dintre punctele importante cu care acest OnePlus își propune să convingă. Dar, și există și un dar. Pentru cei care nu pun atât de mare accent pe camera foto, avem un pairing decent de senzori cu care poți să-ți faci treaba cu ușurință.

Nu sunt cei mai buni pe timp de noapte, dar, din nou, telefoanele OnePlus n-au fost niciodată recunoscute nici pentru acest aspect, iar rezultatele pot fi socotite cam pe la medie. La fel putem spune și atunci când vorbim de modul portret folosit pe timp de zi, unul despre care nu pot să spun că aplică chiar cel mai bun efect bokeh, iar multe dintre detaliile marginale se vor pierde blurului.

Însă ceea ce am observat pozitiv sunt detaliile care se păstrează în momentul zoom-ului realizat prin crop sau la instantaneele trase cu camera ultrawide. Aici stăm chiar bine, aș putea spune.

Culorile sunt și ele destul de naturale, iar telefonul nu încearcă să-mi scoată ochii cu vreo postprocesare care să „lucreze” 24/7 chiar și în timpul sărbătorilor legale, vorba ceea. Cum am spus adineauri, dacă vrei să faci poze în mod casual, nu vei avea nici o problemă cu Nord 4.

Ca se revenim puțin la „night mode”, pozele realizate cu acesta își cam pierd din culoare, mai ales atunci când nu sunt surse artificiale de lumină prin apropiere. Îți recomand să faci poze pe timp de noapte atunci când te afli în locuri luminate destul de bine, cum ar fi parcuri sau evenimente culturale sau sportive. Concerte sau meciuri, pe scurt.

În ceea ce privește partea video, OnePlus Nord 4 e capabil să filmeze 4K la 30 sau 60 de cadre pe secundă, sau 1080 la același fps. Avem aici și stabilizare optică a imaginii (OIS), care funcționează decent, ba chiar mai bine decât cele de pe modele similare ca preț. Vă lasă Flo acum pe ecran un clip filmat de mine prin redacție în care încercam să-l surprind pe Andrei când își făcea echipa la Fantasy Premier League în timpul programului corporatist.

Baterie de 5500 mAh

Gata, gata, am terminat cu lucrurile negative de spus despre acest telefon, deci fanii OnePlus își pot lua acum mâinile de la urechi sau de la ochi, în funcție de ce variantă a acestui review urmăresc, video sau text. Bateria este una cu o capacitate destul de mare, de 5500 miliamperi/oră, care te va trece prin, zic eu, vreo 30 de ore de utilizare normală, cu SIM-ul în telefon și 5G-ul activat. SIM-ul fizic, că nu avem compatibilitate eSIM aici din păcate, și nici încărcare wireless, dacă tot suntem la acest capitol. 

În schimb avem, evident, încărcare pe fir, cea la 100W, însă nu și încărcător în cutie. Daaar, avem și o veste bună. Dacă alegi să îți iei chiar acum acest telefon de pe site-ul oficial OnePlus, vei putea alege între două „cadouri”. Bine, ceea ce înainte era nelipsit într-o cutie de OnePlus, e denumit acum cadou. Dar hei, e gratis, cel puțin momentan, nu știm cât mai durează promoția, și poți alege între o husă Sandstone Bumper sau un încărcător cu Fast-Charging la 100W cu două intrări. Un USB-A și un USB-C, care pot fi utilizate simultan. Dacă vrei să mă asculți pe mine și ai de gând să-ți achiziționezi așa ceva după ce te uiți la clip sau după ce citești review-ul text, alege te rog încărcătorul, pentru că el costă 60 de euro în mod normal. Mulțumesc, Claudiu.

În aproximativ 30 de minute noi am reușit să ducem telefonul de la 0% la 100% cu un încărcător fast-charge de 125W, de la un alt producător. *cough* Motorola *cough*.

Concluzia connect

OnePlus Nord 4 este un telefon upper mid-range excelent, cu un build care se apropie de feeling-ul exclusivist al unui flagship și spate metalic. De asemenea, și ecranul acestuia e unul de care te vei bucura destul de mult, și mi-au plăcut și opțiunile mai diverse de calibrarea a culorilor. Îți oferă mai mult spațiu de joacă. Telefonul e dotat cu un chipset capabil, care însă se încălzește cât de cât atunci când te joci ceva mai solicitant și un combo RAM + stocare excelent pentru varianta de top.

Acesta costă 550 de euro în prezent pe site-ul producătorului, existând o reducere de 50 de euro aplicată prețului întreg, și vei primi și o husă sau încărcător, la alegere. Pare, cel puțin pentru mine, o afacere excelentă în momentul de față, una spre care aș fi tentat să înclin dacă aș căuta să-mi cumpăr un smartphone din acest segment de preț acum. Însă, grijă mare, dacă vrei să-ți iei un cameraphone, cel mai bine ar fi să te orientezi către altceva care se învârte pe la acest prag financiar.

Plusuri

  • Display calibrat excelent
  • Build solid, din metal
  • Performanță foarte bună a procesorului

Minusuri

  • Camera Foto pe timp de noapte stabilizează foarte greu
  • Modul portrait nu m-a convins
ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , , ,