Energy Expo - Join the revolution

Snapdragon 7s Gen 3, anunțat oficial. Vine cu nuclee noi și promite funcții AI pe modele mid-range

Scris de | 21 august, 2024
Snapdragon 7s Gen 3, anunțat oficial. Vine cu nuclee noi și promite funcții AI pe modele mid-range

Snapdragon 8s Gen 3 pare că a fost un model de succes pentru Qualcomm, întrucât este chipset aproape la fel de performant precum cel de top, dar mai ieftin. Așa am primit telefoane precum Realme GT6 Pro și Motorola Edge 50 Ultra, sau chiar RAZR 50 Ultra, care oferă performanță de top la prețuri ceva mai accesibile decât concurența. Compania pare să încece să repete această mișcare cu noul Snapdragon 7s Gen 3, un model care ar putea să aducă funcții de flagship pe telefoane mid-range mai accesibile.

Snapdragon 7s Gen 3 ar putea fi procesorul care permite rularea unor sarcini ai avansate pe telefoane mai ieftine

Noul chipset nu este extrem de diferit la nivel de arhitectură față de Snapdragon 7 Gen 3-ul deja existent. Avem de a face tot cu o configurație CPU 1+3+4, dar nucleele modelului 7s sunt dintr-o generație mai nouă, în timp ce frecvențele scad puțin. Vorbim despre un nucleu principal Cortex-A720 la 2,5 GHz, alături de alte trei nuclee identice la 2.4 GHz și patru nuclee eficiente Cortex-A520 la 1,8 GHz. Restul configurației este identică cu cea a procesorului „non-s”.

Vorbim despre integrarea unui GPU Adreno și a unui NPU Hexagon identic, suport pentru memorie LPDDR5 la 3200 MHz, și același procesor de imagine Spectra cu suport pentru camere de până la 200 megapixeli și filmare 4K la 60 de cadre pe secundă, cu suport pentru HDR.

sursa: AnandTech

Acest model va înlocui în ofertă modelul Snapdragon 7s Gen 2, care era echipat cu nuclee din generații mai vechi, precum Cortex-A78 și Cortex-A55, ceea ce înseamnă că vom avea parte de un aport semnificativ de performanță, și poate chiar eficiență. Chip-ul din generația precedentă folosea procesul de fabricație Samsung 4LPE, în timp ce noul procesor Snapdragon 7s Gen 3 este construit în fabricile TSMC pe nodul N4P de 4nm.

Este promis un aport de performanță de 20% pe CPU, 40% pe GPU și 30% în performanță AI, cu eficiență energetică mai bună cu 12%, în ciuda utilizării unui proces de fabricație tot pe 4nm. Qualcomm spune că telefoanele care folosesc Snapdragon 7s Gen 3 vor putea folosi chiar și funcții de AI generativ local, precum transcriere, rezumare sau traducere.

Snapdragon-7s-Gen-3-Highlight-Sl

Primul partener care va folosi acest chipset va fi Xiaomi, dar și companii precum Realme și Sharp sunt pe listă pentru a lansa noi modele în viitorul apropiat. Un client neașteptat este însă Samsung, care pare că pregătește de asemenea un smartphone sau o tabletă echipate cu Snapdragon 7s Gen 3.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , ,

Sursa: AnandTech