Energy Expo - Join the revolution

După zeci de ani, Windows elimină o limitare artificială a partițiilor FAT32

Scris de | 19 august, 2024
După zeci de ani, Windows elimină o limitare artificială a partițiilor FAT32

Microsoft încearcă constant să modernizeze Windows, adăugând noi funcții, precum AI, și schimbând constant aspectul interfeței, dar adevărul este că la baza sistemului de operare este integrat cod foarte vechi, scris în urmă cu zeci de ani. Astfel de dovezi au mai apărut recent prin mărturiile unor vechi angajați Microsoft, care au dezvăluit că anumite componente considerate la momentul respectiv „temporare” au rămas neschimbate până în prezent, iar una dintre aceste componente abia acum, în 2024 se schimbă. Windows 11 permite acum crearea de partiții pe format FAT32 mai mari de 32 GB.

Partițiile FAT32 pe Windows erau limitate artificial la doar 32GB

Încă de la primele versiuni de Windows care puteau folosi partiții de stocare pe format FAT32, limita impusă de Microsoft pentru acestea era de 32 GB. Aceasta nu este o limitare a tehnologiei sau a tipului de partiție, ci doar o limită arbitrară pe care un angajat Microsoft a setat-o la momentul respectiv. Întrucât în anii ’90 32 GB reprezentau mai mult decât oricare hard disk comercial de la acel moment, nu părea o limită foarte mică, iar aceasta a rămas așa până acum.

Cea mai nouă versiune de Windows în variantă de test, disponibilă celor din programul Windows Insider, permite acum să formatezi o partiție de tip FAT32 până la 2TB. Acest lucru se face momentan doar dintr-un Command Prompt sau PowerShell, funcția nefiind încă integrată în dialogul grafic de formatare din Windows. De altfel, acel dialog de formatare este la rândul său o altă relicvă „temporară” care a rămas neschimbată de-a lungul anilor.

Curios este însă faptul că Windows putea citi partiții FAT32 realizate pe alte sisteme de operare care depășeau 32 GB în dimensiuni, însă nu le putea crea. Această schimbare vine însă cam prea târziu, întrucât cam toate dispozitivele moderne au renunțat la FAT32 în favoarea unor alternative mai moderne. FAT32 are o limită de 4 GB per fișier, deci nu poți stoca pe o astfel de partiție clipuri video prea mari, sau arhive și fișiere care depășesc această valoare. Astfel, nu este un sistem de fișiere foarte util în prezent. exFAT este în prezent alegerea celor care doresc să folosească stocarea externă pe mai multe tipuri de sisteme de operare simultan, putând fi citit și scris atât de Windows, cât și de macOS, Linux sau dispozitive mobile.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: ,

Sursa: Bleeping Computer