Energy Expo - Join the revolution

Cum explică Google scorurile mici obținute de Pixel 9 în benchmark-uri

Scris de | 19 august, 2024
Cum explică Google scorurile mici obținute de Pixel 9 în benchmark-uri

Întrucât telefoanele Google Pixel 9 sunt deja în mâinile mai multor persoane, primele rezultate din testele de performanță au început să apară pe internet, înaintea valului de review-uri. Acum este destul de clar de ce compania nu a vorbit foarte mult despre performanța îmbunătățită a noului chipset Tensor G4, întrucât acesta nu este cu mult mai puternic decât G3-ul de anul trecut în majoritatea cazurilor de utilizare. Google justifică aceste diferențe mici prin faptul că are alte obiective de atins atunci când realizează noi procesoare.

Google nu încearcă să câștige în benchmark-uri, chiar dacă acelea sunt construite în jurul unor sarcini uzuale

Soniya Jobanputra, Product Manager al diviziei Pixel de la Google, a oferit un interviu publicației Financial Express în care adresează direct faptul că procesorul Tensor G4 este semnificativ mai slab în performanță brută decât alte procesoare din zona high-end:

„Când proiectăm cipul, nu îl proiectăm pentru viteză și performanțe. Nu îl proiectăm pentru a bate anumite repere existente. Îl proiectăm pentru a satisface cazurile noastre de utilizare. Știam că aveam o problemă cu deschiderea aplicațiilor. Așa că, atunci când am construit G4, ne-am concentrat pe ce trebuie să facem pentru a îmbunătăți acea experiență pentru utilizatori.”

Practic, reprezentanta Google spune că procesorul nu este construit pentru a fi mai performant decât altele în anumite sarcini, ci pentru a fi rapid în utilizare normală. Desigur, într-o lume ideală, nu am avea nevoie de procesoare foarte performante pentru a realiza majoritatea sarcinilor pe care le faci pe mobil, dar în realitatea pieței de smartphone-uri din prezent, apar aplicații din ce în ce mai complexe, care au nevoie de nuclee mai rapide și mai multe pentru a finaliza sarcinile cât mai repede. De asemenea, jocurile de mobil sunt din ce în ce mai avansate, iar telefoanele cu procesoare mai puțin performante și procesoare grafice mai modeste, pur și simplu nu le pot rula la fel de bine.

În trecut, seria Pixel putea fi scuzată pentru procesoarele Tensor mai modeste, telefoanele întrucât erau semnificativ mai ieftine la raft decât concurenții din zona high-end. Acum însă, Pixel 9 Pro debutează la 5.500 lei, un preț la fel de mare precum al altor flagship-uri cu procesoare mai performante.

Performanța AI este cea mai importantă pe Tensor G4

Google pare însă că se concentrează pe performanța AI, care este încă greu de testat „corect”. Asta pentru că fiecare companie folosește o altă soluție, complet diferită de capabilități AI. Google folosește Gemini, Samsung folosește Galaxy AI, bazat pe AI-ul de la Google, dar în niște sarcini diferite, iar Apple va folosi Apple Intelligence, o soluție proprietară. Cât de mult afectează însă aceste funcții AI și procesoarele pe care aceste sarcini sunt procesate experiența de utilizare, va rămâne de văzut în timp.

Soniya Jobanputra confirmă acest lucru, spunând că Tensor Processing Unit, componenta AI a procesorului Tensor G4, abordează o strategie similară: caută metode noi pentru a accelera utilizarea AI reală, nu pentru a câștiga puncte în benchmark-uri. Desigur, majoritatea benchmark-urilor testează chiar aceste cazuri de utilizare uzuale, precum rularea de jocuri, procesarea de imagini sau de documente și viteza de pornire a aplicațiilor:

„Abordăm aceeași metodă și pentru TPU-ul nostru (Unitatea de Procesare Tensorială). Colaborăm cu echipa DeepMind analizând prognoza pe termen lung a direcției în care merg modelele și ce fel de modele dorim să rulăm pe dispozitiv. Ce dimensiune are? Cât de mare este? Cât de rapid trebuie să îl procesăm? Ce alte elemente ale cipului vor împiedica rularea mai rapidă, cum ar fi lățimea de bandă a memoriei, care devine foarte importantă atunci când proiectăm pentru aceste cazuri de utilizare ce folosesc modelele Gemini pe dispozitiv. Luăm toate acestea în considerare atunci când construim și proiectăm cipurile noastre.”

Într-un alt interviu acordat Tom’s Hardware, Jesse Seed, Silicon Group Manager al Google, laudă noul procesor pentru că este primul care poate rula Gemini Nano în varianta multi-modală local și noua funcție care indexează conținutul capturilor de ecran de pe telefon, o funcție similară cu ceea ce încerca Microsoft să ofere cu Recall din Copilot, dar care oferă mai mult control asupra datelor:

„Cred că cea mai mare inovație pe care am realizat-o anul acesta a fost faptul că am fost primul silicon și primul telefon care rulează Gemini Nano cu multi-modalitate. Și asta deschide niște cazuri de utilizare foarte interesante, unul dintre acestea fiind Pixel Screenshots. Este foarte util dacă încerci să îți amintești lucruri.”

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , , , , , ,

Sursa: Financial Express