Energy Expo - Join the revolution

ROG Ally și alte PC-uri handheld vor primi SteamOS „oficial”

Scris de | 16 august, 2024
ROG Ally și alte PC-uri handheld vor primi SteamOS „oficial”

Steam Deck are în acest moment două avantaje majore: în primul rând dispune de hardware specializat, procesorul Van Goh de la AMD, optimizat în special pentru performanță înaltă la consum mic de energie, în timp ce restul de dispozitive similare folosesc componente de laptop care necesită mai multă energie pentru performanță similară sau mai înaltă. Apoi, software-ul SteamOS, bazat pe Arch Linux, permite o ușurință în utilizare și reduce din procesele din fundal pe care le găsim pe Windows. Se pare că, în curând, și cei care aleg dispozitive portabile de gaming care vin tradițional cu Windows pre-instalat, vor putea instala SteamOS în versiunea „oficială”.

Valve confirmă că lucrează la SteamOS pentru alte dispozitive în afară de Steam Deck

În urmă cu doar câteva zile, Valve lista pe lista de update-uri pentru SteamOS suport pentru „butoanele extra de pe ROG Ally”. Având în vedere că doar Steam Deck are oficial suport pentru SteamOS, această mențiune a venit ca o surpriză. În prezent nu există un kit de instalare oficial de la Valve care să permită instalarea SteamOS pe alte dispozitive în afară de Steam Deck, deci mențiunea unui alt dispozitiv era cel puțin curioasă.

Se pare însă că planul este ca Valve să lanseze SteamOS individual, pentru a putea fi folosit și pe alte dispozitive de gaming, fie ele portabile sau desktop. Confirmarea vine de la Lawrence Yang, designer în cadrul Valve, care a confirmat pentru The Verge că se lucrează intern pentru a oferi suport pentru ROG Ally și alte dispozitive:

„Notița despre tastele ROG Ally este legată de suportul pentru dispozitive terțe pe SteamOS. Echipa continuă să lucreze la adăugarea suportului pentru dispozitive portabile suplimentare pe SteamOS.”

Poți instala chiar acum versiuni alternative de SteamOS, dar și Windows pe Steam Deck

Totuși, nu avem un termen pentru lansarea SteamOS pe alte dispozitive. Deși se fac „progrese”, software-ul nu este încă pregătit să fie lansat. Din fericire, nu trebuie să aștepți după Valve pentru a instala ceva care imită aproape perfect SteamOS pe ROG Ally și alte dispozitive mobile. Proiecte independente precum Bazzite OS, Holo ISO și ChimeraOS oferă experiența SteamOS și pot fi instalate pe toate aceste dispozitive și chiar pe computere desktop. Desigur, compatibilitatea cu diverse configurații hardware nu este garantată, în special atunci când computerele folosesc procesoare Intel sau GPU non-AMD.

Pe de altă parte, Valve oferă și posibilitatea de a instala Windows pe Steam Deck LCD și OLED pentru cei care își doresc asta. Din păcate, nu există o versiune oficială de dual-boot pentru a rula ambele sisteme de operare pe Steam Deck, însă există destule soluții terțe care adaugă un bootloader personalizat, pentru a alege la pornire sistemul de operare dorit. Steam Deck OLED nu avea până de curând un set complet de drivere pentru Windows, dar Valve tocmai a publicat și ultimele fișiere necesare pentru o experiență „aproape” completă. Este necesar să ai consola actualizată la SteamOS 3.6.9 cu ultimul BIOS înainte să încerci să instalezi driver-ul pentru Bluetooth pe Windows. Singurul lucru care încă nu funcționează pe Windows este funcția de microfon pe Bluetooth, zice Valve. Totuși, acest driver este în stadiu beta, deci probabil că o rezolvare a problemelor nu este departe.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Sursa: The Verge