Energy Expo - Join the revolution

China a testat cu succes cel mai mare avion cargo autonom din lume: ce este „economia de joasă altitudine”

Scris de | 13 august, 2024
China a testat cu succes cel mai mare avion cargo autonom din lume: ce este „economia de joasă altitudine”
FOTO via Reuters

China a testat cel mai mare avion fără pilot pentru transport cargo de până acum, capabil să mute încărcături de 2.000 de kilograme.

Avionul și-a finalizat zborul inaugural duminică dimineață, care a durat aproximativ 20 de minute. Zborul a avut loc pe Aeroportul de Aviație Generală Fengming, în provincia Sichuan, din sud-vestul Chinei, a transmis televiziunea chineză de stat CCTV. Avionul are o anvergură a aripilor de 16,1 metri, aproximativ lățimea unui bazin olimpic.

Conform aceleiași surse, „este cel mai mare avion fără pilot de transport marfă dezvoltat în prezent în China”. Dezvoltat de compania de drone finanțată de stat, Sichuan Tengden Sci-tech Innovation Co, noul avion reprezintă un pas înainte în dezvoltarea „economiei de joasă altitudine” a țării. Acest termen se referă la activități economice care au loc în spațiul aerian de până la 1.000 de metri deasupra solului.

Dronele și taxiurile zburătoare, care sunt incluse în categoria vehiculelor aeriene fără pilot (UAV), fac parte din această „economie de joasă altitudine” despre care se estimează că va valora 279 de miliarde de dolari până în 2030, conform Reuters.

O nouă industrie

Testul noului avion cargo vine în contextul în care China a început deja livrările comerciale cu drone. În aprilie, South China Morning Post a raportat că producătorul de drone Phoenix Wings a pus la punct o rută comercială destinată dronelor cargo, pentru a accelera livrările de bunuri între Shenzhen și Zhongshan, în sud-estul Chinei, pe o distanță de 69 de kilometri.

Serviciul de livrare low-cost are un preț de 5,60 dolari per comandă și poate fi finalizat în 45 de minute, reducând timpul de livrare cu aproape o oră, potrivit aceleiași publicații. Între timp, taxiurile-elicopter devin o realitate în China. Reuters a scris că un elicopter comercial pentru pasageri a efectuat primul său zbor de la Kunshun, un oraș din provincia Jiangsu, până la Aeroportul Shanghai Pudong, sâmbătă. Zborul a redus timpul de călătorie de la câteva ore la doar 20 de minute.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , ,

Sursa: via Business Insider