Energy Expo - Join the revolution

Instagram a fost reactivat în Turcia

Scris de | 12 august, 2024
Instagram a fost reactivat în Turcia

Turcia a restabilit accesul la Instagram sâmbătă seara, după ce platforma a fost blocată la nivel național mai bine de o săptămână. Autoritatea pentru Tehnologiile Informației și Comunicațiilor a interzis accesul la Instagram pe 2 august, fără a oferi un motiv specific. Ulterior, oficialii guvernamentali au declarat că interdicția a fost impusă deoarece platforma nu a respectat legile turcești.

Ministrul turc al transporturilor și infrastructurii, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat pe X că, în urma discuțiilor cu reprezentanții Instagram, s-a ajuns la un acord conform căruia cerințele guvernului turc vor fi respectate, în special cele legate de activități criminale, și că se va colabora pentru cenzurarea utilizatorilor.

Uraloglu a explicat într-un videoclip postat tot pe X că platforma trebuie să respecte legile turcești și că, în cazurile în care acestea sunt încălcate, se va interveni rapid și eficient. El a adăugat că toate conturile deținute de organizații „teroriste” vor fi interzise, iar tot conținutul care promovează astfel de organizații va fi eliminat, menționând în mod special PKK, PYD și FETO.

PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) este un grup interzis care a purtat o insurgență de lungă durată în Turcia pentru a stabili o regiune autonomă în sud-estul țării. PYD este o organizație politică kurdă siriană pe care oficialii turci o consideră a fi o ramură a PKK. FETO este mișcarea condusă de Fethullah Gulen, un fost aliat al președintelui Recep Tayyip Erdogan, pe care guvernul o consideră responsabilă pentru tentativa de lovitură de stat din 2016.

Instagram are peste 57 de milioane de utilizatori în Turcia, o țară cu o populație de 85 de milioane de locuitori.

Asociația Operatorilor de Comerț Electronic estimează că Instagram și alte platforme de social media generează zilnic aproximativ 930 de milioane de lire turcești (27 de milioane de dolari) în e-commerce.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Sursa: via ABC Newss