Energy Expo - Join the revolution

Primele teste cu Snapdragon 8 Gen 4 sugerează un upgrade major de performanță

Scris de | 7 august, 2024
Primele teste cu Snapdragon 8 Gen 4 sugerează un upgrade major de performanță

Ne apropiem de lansarea oficială a lui Snapdragon 8 Gen 4, așteptată cândva spre finalul lunii octombrie, în cadrul evenimentului anual Snapdragon Summit, organizat de Qualcomm. Deja știm destul de multe detalii despre următorul procesor de smartphone-uri, însă nu aveam până acum rezultate clare care să sugereze nivelul de performanță vizat. Ei bine, totul se schimbă acum, întrucât a apărut primul test de performanță în baza de date GeekBench, care sugerează că vom avea de a face cu un salt major de performanță față de generația anterioară.

Snapdragon 8 Gen 4 ar putea fi cel mai performant procesor de mobil la momentul lansării

Procesoarele Snapdragon au în general procesoare performante, dar care rămân în urma performanțelor oferite de alternativele de la Apple. Unde câștigau întotdeauna cipurile Qualcomm era la categoria GPU, însă anul acesta s-ar putea să vedem o dominanță totală, de la CPU, la GPU și până la NPU (procesorul neural folosit pentru sarcini AI).

Qualcomm pare că trece pe Snapdragon 8 Gen 4 de la o configurație cu un nucleu principal, trei secundare și patru eficiente, la o configurație 2+6, cu două nuclee principale performante și șase secundare de performanță medie. Rezultatele în GeekBench sunt impresionante pentru un procesor de mobil, cu un scor Single-Core de 2.884 și unul Multi-Core de 8.840 puncte.

Această performanță se datorează, în principal frecvențelor foarte înalte ale nucleelor, cele de performanță înaltă depășind 4 GHz (4.09), în timp ce nucleele secundare ajung la 2,8 GHz (2,78  GHz).

În comparație cu procesorul Snapdragon 8 Gen 3 din prezent, performanța este cu 35, respectiv 30% mai înaltă în testele GeekBench. Acest aport de performanță major a fost atins prin integrarea de noi nuclee dezvoltate de divizia Nuvia, companie pe care a achiziționat-o în urmă cu câțiva ani și care a contribuit și la dezvoltarea procesoarelor Snapdragon X pentru PC-uri cu windows. Noul procesor este așteptat și cu un GPU mult îmbunătățit, modelul Adreno 830, însă  nu știm exact ce aport de performanță va aduce acela, în lipsa unor teste.

Snapdragon 8 Gen 4 va fi primul procesor de mobil de la Qualcomm construit pe arhitectură de 3nm. Apple, în schimb are deja astfel de procesoare de două generații deja, urmând ca Apple variantele A18 să fie a treia generație pe 3nm din portofoliul său.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , ,

Sursa: GSM Arena