Energy Expo - Join the revolution

Adio, Chromecast! Bine ai venit, Google TV Streamer: set-top box Android și hub Smart Home

Scris de | 7 august, 2024
Adio, Chromecast! Bine ai venit, Google TV Streamer: set-top box Android și hub Smart Home

Seria de dispozitive Chromecast, așa cum o știm, va dispărea, iar în locul acestor produse, Google propune „Google TV Streamer”, un nou dispozitiv de tip set-top box. Acesta nu este doar un dispozitiv care oferă interfața Google TV pe oricare ecran la care este conectat, ci este și un hub pentru toate dispozitivele Smart Home din gospodărie, fiind compatibil cu standardele moderne precum Thread și Matter.

Noul Google TV Streamer este atât un set-top box cu Android, cât și un hub smart home

Design-ul lui Google TV Streamer nu este extrem de diferit față de cel al unui încărcător wireless pentru smartphone-uri. Acesta vine în variante de culoare alb sau negru, are un corp plat și este livrat în pachet cu o cutie similară cu cea de pe cea mai recentă variantă de dispozitive Chromecast. Desigur, la baza acestui dispozitiv stă software-ul Android cu interfața Google TV, aceeași pe care o regăsim pe televizoarele inteligente moderne de la producători precum Sony sau Philips. Desigur, acest dispozitiv permite redare de filme în rezoluție până la 4K în toate formatele populare, inclusiv HDR10, HDR10+ sau Dolby Vision și oferă sunet Dolby în toate formatele moderne: Digital, Digital Plus și Atmos.

Configurația internă este bazată pe un chipset cu 22% mai performant decât cel din cel mai recent Chromecast with Google TV 4K, deci ne putem aștepta la o viteză mai mare de pornire a aplicațiilor. De asemenea, dispune de 4 GB memorie RAM și 32 GB stocare, care reprezintă upgrade-uri de două, respectiv patru ori față de Chromecast. La capitolul conectivitate avem Bluetooth, Wi-Fi pe 2.4 și 5 GHz, un port USB-C pentru alimentare, HDMI 2.0 și un port Ethernet pentru conectivitate pe fir la internet. Singurul buton fizic de pe dispozitiv este dedicat funcției de găsire a telecomenzii, echipată cu difuzor audio.

Desigur, marele avantaj al lui Google TV Streamer este hub-ul Google Home din software-ul Google TV, accesibil direct de pe ecranul la care dispozitivul este conectat. De aici poți adăuga sau configura toate dispozitivele smart home pe care le deții, iar conectivitatea și compatibilitatea va fi asigurată de protocolul Thread, care permite comunicarea rapidă între dispozitive. Astfel, nu toate dispozitivele sunt conectate la Wi-Fi, ci doar cele care au neapărată nevoie. Restul vor primi comenzi de la hub prin intermediul unei rețele „mesh” locale, realizată între dispozitive.

Din păcate, pentru fanii Chromecast, care au fost întotdeauna dispozitive ieftine care pot transforma oricare ecran într-unul inteligent, Google TV Streamer nu este un dispozitiv la fel de accesibil. Prețul său de 99 dolari americani în SUA, care se va transforma, cel mai probabil în 100-120 euro în Europa, îl recomandă mai degrabă drept un concurent pentru dispozitivele Apple TV sau media box-urile cu Android avansate precum NVIDIA Shield TV, decât ca alternativă la dispozitivele multimedia din China, care vin la prețuri extrem de mici.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , , ,

Sursa: via 9to5google