Energy Expo - Join the revolution

Un tribunal din SUA a decis că Google s-a folosit ilegal de monopolul său pentru a rămâne motorul de căutare implicit pe telefoane și browsere

Scris de | 6 august, 2024
Un tribunal din SUA a decis că Google s-a folosit ilegal de monopolul său pentru a rămâne motorul de căutare implicit pe telefoane și browsere
foto via @9to5google.com

Google se confruntă cu probleme destul de mari după ce un judecător federal a decis că gigantul tech a abuzat ilegal de monopol asupra industriei de căutare. Decizia vine la finalul unui proces care a durat zece săptămâni, desfășurat în 2023, care a venit la rândul lui ca rezultat al unui alt proces intentat în 2020 de către Departamentul de Justiție.

„Google are monopolul și compania s-a comportat ca atare pentru a și-l menține”, a scris judecătorul Amit Mehta de la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul Columbia în decizie. „A încălcat Secțiunea 2 din Actul Sherman”.

Mehta nu a impus încă nicio sancțiune asupra Google. Judecătorul ar putea ordona companiei să schimbe modul în care operează sau chiar să vândă părți din afacerea sa.

Plăți de miliarde de dolari către Apple, Samsung sau Mozilla pentru a rămâne motorul de căutare implicit

Baza procesului a fost că Google a acționat ilegal pentru a-și menține poziția dominantă în industria „search”, printr-o serie de acțiuni cum ar fi plata a miliarde de dolari pe an către companii precum Apple, Samsung și Mozilla, pentru a rămâne motorul de căutare implicit de pe telefoanele și browserele lor. Departamentul de Justiție din SUA a argumentat că Google facilitează aproape 90% din căutările de pe internet și că, plătind pentru a rămâne opțiunea implicită, i-a împiedicat pe rivalii săi să atingă nivelul necesar pentru a putea concura de la egal la egal. Astfel, s-a considerat că Google a beneficiat atât din punct de vedere al veniturilor, cât și al colectării de date.

„Acele puncte de acces pentru căutarea online sunt prestabilite cu un motor de căutare implicit”, se mai arată în decizie. „Mulți utilizatori pur și simplu continuă să caute cu opțiunea implicită, Google primește miliarde de interogări în fiecare zi prin acele puncte de acces, apoi folosește acea informație pentru a îmbunătăți calitatea căutării”.

Conform lui Mehta, Google a recunoscut că pierderea privilegiului său de motor de căutare implicit pe diferite platforme ar afecta profitabilitatea companiei. „De exemplu, Google a calculat că pierderea statutului de serviciu implicit de pe Safari ar duce la o scădere semnificativă a interogărilor și la miliarde de dolari pierdute”, se arată în decizie.

Răspunsul Google

Google a emis următoarea declarație prin contul X al lui Kent Walker, președintele afacerilor globale, în legătură cu decizia judecătorului:

„Această decizie recunoaște că Google oferă cel mai bun motor de căutare, dar concluzionează că nu ar trebui să-l facem atât de ușor disponibil. Apreciem constatarea Curții că Google este ‘cel mai bun motor de căutare din industrie, care a câștigat încrederea a sute de milioane de utilizatori zilnici,’ că Google ‘a fost mult timp cel mai bun motor de căutare, în special pe dispozitivele mobile,’ ‘a continuat să inoveze în căutare’ și că ‘Apple și Mozilla evaluează ocazional calitatea căutării Google în raport cu rivalii săi și consideră că Google este superior.’ Având în vedere acest lucru, și faptul că oamenii caută din ce în ce mai multe informații în mai multe moduri, planificăm să facem apel la această decizie. Pe măsură ce acest proces continuă, vom rămâne concentrați pe dezvoltarea de produse pe care oamenii le găsesc utile și ușor de utilizat”.

În timpul procesului, Google a argumentat că cota sa semnificativă de piață se datorează faptului că are un produs mai bun pe care consumatorii îl apreciază.

Monopol și pe reclame

În plus, Departamentul de Justiție din SUA a susținut că Google deține un monopol asupra reclamelor care apar în rezultatele de căutare. De asemenea, a argumentat și că Google a umflat artificial prețurile anunțurilor dincolo de cât ar costa ele în mod normal într-o piață liberă.

În decizia sa, Mehta a fost de acord că „Google și-a exercitat puterea de monopol prin perceperea unor prețuri supracompetitive pentru reclamele text din paginile de căutare. Această conduită a permis Google să câștige profituri monopoliste”. Cu toate acestea, judecătorul a adăugat că Google nu deține puterea de monopol în piața mai largă a publicității din rezultatele de căutare.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , ,

Sursa: via Engadget