Energy Expo - Join the revolution

Statcounter: Windows 11 atinge un nou record de utilizatori

Scris de | 6 august, 2024
Statcounter: Windows 11 atinge un nou record de utilizatori

Windows 11 nu prea are cum să meargă decât în sus. Deja de câțiva ani, computerele noi cu Windows preinstalat nu vin decât cu Windows 11, în timp ce componentele mai recente de PC, precum procesoare și plăci grafice, nu mai oferă compatibilitate cu versiuni mai vechi de Windows. Astfel, ne așteptăm ca Windows 11 să devină sistemul de operare dominant pe piața de PC-uri, însă până atunci va mai dura o perioadă. Momentan, Windows 11 atinge un nou record personal: 30% de computere folosesc această versiune a sistemului de operare Microsoft.

Windows 11 va înlocui într-un ritm lent Windows 10 în piață

Windows 10 este programat să fie lăsat fără actualizări de securitate în luna octombrie a anului 2025, moment în care utilizatorii săi nu vor mai putea naviga în siguranță pe internet pe computerele care îl folosesc. Upgrade-ul de la Windows 10 la 11 este gratuit, însă mulți au rămas în urmă din cauza hardware-ului incompatibil. Windows 11 necesită procesoare care integrează un cip de securitate TPM2.0, disponibil doar în procesoare mai recente.

Astfel, în prezent, la sfârșitul lunii iulie din 2024, majoritatea utilizatorilor de PC încă folosesc Windows 10. În clasamentul celor mai folosite versiuni de Windows, versiunea anterioară reprezintă în continuare 64,99% din total, adică dublu față de Windows 11, sistemul de operare de pe locul al doilea, care a atins pentru prima dată 30.83%, conform Statcounter.

Source: StatCounter Global Stats – Windows Version Market Share

Singura versiune care încă mai are mai mult de un procent este Windows 7, în timp ce variantele Windows 8, 8.1 sau XP încă există în clasament dar înregistrează sub un procent din total. Creșterea Windows 11 și scăderea Windows 10 par să fie strâns legate, fiecare mișcându-se în direcții opuse de la lună la lună într-un ritm similar. Practic, computerele cu Windows 10 sunt înlocuite cu noi computere cu Windows 11.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , ,

Sursa: Statcounter