Energy Expo - Join the revolution

Odată cu ultima schimbare implementată de Google în PlayStore va fi mai greu să instalezi APK-uri din surse terțe

Scris de | 6 august, 2024
Odată cu ultima schimbare implementată de Google în PlayStore va fi mai greu să instalezi APK-uri din surse terțe

Android a oferit întotdeauna utilizatorilor mai multă libertate decât vecinii de peste gard, permițându-le acestora să-și gestioneze device-urile așa cum doresc, inclusiv să descarce aplicații și din alte surse decât magazinele oficiale. Deși Google a cerut utilizatorilor săi să activeze o anumită setare pentru a instala aplicații din afara Play Store, acest proces a fost mereu simplu. Însă acum, noua politică Google va complica instalarea aplicațiilor din surse terțe. Conform celor mai recente schimbări și recomandări, utilizatorii vor trebui să parcurgă un pas suplimentar atunci când aleg să descarce aplicații din surse terțe.

Artem Russakovskii, fondatorul Android Police și APKMirror, a descoperit recent o schimbare majoră în abordarea Google privind distribuția aplicațiilor. Aparent, Google a încetat să mai creeze „fat APKs” pentru mai multe dintre aplicații. Aceste fișiere APK all-in-one includeau toate versiunile unei platforme mobile, făcând instalarea foarte ușoară, dar ocupând mai mult spațiu de stocare cu date suplimentare și inutile.

Ce sunt App Bundles

Ultima schimbare înseamnă că utilizatorii care doresc să instaleze fișiere APK vor trebui acum să descarce pachete de aplicații (app bundles). Introduse la conferința Google I/O din 2018, Android App Bundle (AAB) oferă o modalitate mai eficientă de a distribui aplicații. Obligatoriu pentru versiunile noi, acest format împarte aplicațiile în „felii” mai mici bazate pe limbă, tipul device-ului și versiunea Android. Play Store livrează apoi doar componentele de care ai nevoie, economisind spațiu de stocare.

Cu „fat APKs”, puteai doar să descarci un fișier mai mare și să-l instalezi. Însă odată cu trecerea la bundles de aplicații, lucrurile devin puțin mai complicate. Acum, vei avea nevoie de unelte soluții terțe precum Split APKs Installer (SAI) sau APKMirror Installer pentru a gestiona aceste pachete. Russakovskii subliniază că, pe măsură ce pachetele de aplicații devin mai comune, utilizarea acestor tool-uri va fi necesară pentru a instala aplicații din afara Play Store.

Instalarea soluțiilor software din surse terțe are avantajele sale. Permite utilizatorilor să încerce versiuni diferite ale aplicațiilor sau să acceseze aplicații care nu sunt lansate oficial pe piață. În plus, este util pentru dispozitivele fără certificare Google (precum smartphone-urile Huawei) sau pentru rularea aplicațiilor Android pe platforme cu care, în mod normal, nu sunt compatibile. Însă toate aceste beneficii vor fi încă disponibile, în ciuda schimbărilor recente. Așadar, deși această schimbare nu blochează într-un mod semnificativ instalarea aplicațiilor din surse third-party, adaugă totuși un pas suplimentar în acest proces.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , ,

Sursa: via Android Police