Energy Expo - Join the revolution

Intel cedează în fața presiunilor: extinde garanția procesoarelor cu probleme cu încă doi ani

Scris de | 5 august, 2024
Intel cedează în fața presiunilor: extinde garanția procesoarelor cu probleme cu încă doi ani

Până săptămâna trecută, Intel nu plănuia să ofere despăgubiri sau să extindă garanția procesoarelor afectate de probleme de instabilitate, descoperite în ultimele câteva luni. Se pare însă că în urma presiunilor din partea comunității de utilizatori, dar și a presei internaționale, Intel a revenit asupra declarațiilor anterioare. Conform PC Gamer, Intel va extinde acum garanția procesoarelor Core din generațiile 13 și 14 cu încă doi ani, încurajând utilizatorii să le trimită în service dacă au întâmpinat probleme.

Procesoarele Intel din seriile 13 și 14 primesc încă doi ani de garanție

Motivele pentru care aceste procesoare sunt considerate „cu probleme” sunt multiple. Mai întâi, în 2023, procesoarele Intel Core din generația a 13-a au fost afectate de probleme în procesul de fabricație. Anumite procesoare au fost realizate folosind materiale oxidate, ceea ce poate duce la instabilități. Aceste probleme sunt permanente și necesită înlocuirea componentei. Intel nu a dezvăluit însă care sunt procesoarele afectate și nici nu le-a chemat în service.

Apoi, o eroare în microcodul procesoarelor a dus la furnizarea de voltaje mai mari decât limitele normale. Aceste erori afectează toate procesoarele din seriile 13 și 14 și duce la o degradare mai rapidă a componentelor interne. Daunele sunt permanente și nu pot fi rezolvate prin software. Intel a promis însă că va oferi un microcod „reparat” pe care îl va furniza producătorilor de plăci de bază. Astfel, procesoarele care încă nu s-au degradat vor putea funcționa în parametri normali după actualizările de BIOS care urmează să fie lansate la mijlocul lunii august.

Cei care au procesoare afectate de oxidare sau care au deja procesoare degradate din cauza microcodului, vor putea însă să primească service gratuit pentru acestea pentru doi ani în plus, în urma actualizării perioadei de garanție. Această garanție extinsă este oferită însă doar celor care au cumpărat procesoare „boxed”, adică în variantă retail. Cei care au cumpărat computere preconfigurate care integrează procesoare Intel, vor trebui să rezolve problemele de garanție cu compania care a realizat asamblarea.

Din păcate, serviciile cu clienții ale Intel nu sunt tocmai bine puse la punct. Mulți utilizatori se plâng de faptul că nici în perioada normală de garanție, nu prea poți obține rapid service pentru procesoarele companiei. Reprezentanții Intel acuză unii utilizatori de fraudă și spun că procesoarele lor nu sunt „originale” și nu sunt convinși că necesită service nici după ce sunt furnizate facturile și fotografii cu produsele. Intel a sugerat recent ca cei care au fost refuzați de serviciile sale cu clienții să încerce din nou până ce un reprezentant va onora eventual garanția. Alți clienți spun că au rezolvat mai repede cu magazinul de unde au cumpărat produsul.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , ,

Sursa: PC Gamer