Mai există și vești bune: Pierderi financiare uriașe pentru Meta și Reality Labs din cauza eșecului numit Metaverse

Scris de | 1 august, 2024
Mai există și vești bune: Pierderi financiare uriașe pentru Meta și Reality Labs din cauza eșecului numit Metaverse

Reality Labs de la Meta continuă să piardă bani. Divizia, care se concentrează pe inițiativele companiei în domeniul realității augmentate (AR), realității virtuale (VR) și metaversului, a raportat o pierdere de 4,48 miliarde de dolari în rezultatele financiare din al doilea trimestru. Veniturile Reality Labs au reprezentat mai puțin de 1% din veniturile totale ale Meta.

Aceste cifre apar după ce Yahoo Finance a scris săptămâna trecută că pierderile de miliarde de dolari la Reality Labs sunt rezultatul lipsei unei viziuni clare, restructurărilor frecvente și liderilor care nu au expertiză în AR și VR.

Tot cei de la Yahoo Finance au intervievat peste zece foști angajați ai Reality Labs care au fost anonimizați din cauza acordurilor de confidențialitate și a fricii de a-și pune în pericol oportunitățile viitoare de angajare. De la acel material, mai multe persoane din interiorul Reality Labs au contactat Yahoo Finance, confirmând detaliile și oferind informații suplimentare.

„Acum câțiva ani aș fi prezis că AR holografic ar fi posibil înainte de AI inteligent, dar acum pare că aceste tehnologii vor fi gata în ordine inversă” a spus CEO-ul Mark Zuckerberg în timpul raportării câștigurilor financiare. „Suntem bine poziționați pentru asta datorită investițiilor deja făcute în Reality Labs”.

Pierderi de 16 miliarde de dolari în 2023

Pierderile din divizia metaversului au explodat în ultimii patru ani. În 2020, Reality Labs a pierdut peste 6 miliarde de dolari. Mai mult, divizia a pierdut 10 miliarde de dolari în 2021, 13 miliarde de dolari în 2022 și 16 miliarde de dolari în 2023.

În iunie, Reality Labs a concediat aproximativ 100 de angajați. Concedierile au inclus câțiva vicepreședinți, manageri, precum și zeci de angajați din divizia de cercetare și echipele de ingineri. „O companie de software încearcă să intre pe piața hardware și nu știe cum să gestioneze situația”, a spus un fost manager de la Reality Labs. „Se grăbesc cu lansările de produse și echipele de lucru când nici măcar nu știu încă ce-i cu această tehnologie”.

Produsele hardware Meta care se află în prezent pe piață includ căștile Quest 3 și Quest Pro și ochelarii inteligenți Ray-Ban. Compania a sugerat recent că prototipul său de ochelari cu realitate augmentată este aproape gata de lansare. Cunoscut intern sub numele de „Orion”, Meta a investit zeci de miliarde de dolari în acest proiect care durează deja de nouă ani.

E posibil să nu mai vedem vreodată proiectul „Orion”

Cu toate acestea, unii foști angajați care au lucrat la acești ochelari pun la îndoială lansarea acestora pentru publicul larg.

„M-aș aștepta la pierderi destul de substanțiale în ceea ce privește costul per unitate la acești ochelari” a spus un fost inginer. „Probabil vreo 1.000 de dolari pe unitate, dar depinde de prețul la care vor încerca să-i vândă și de ce caracteristici vor include. Nici măcar ei nu știu dacă îi vor produce pentru vânzarea la scară largă”.

În 2021, metaversul a devenit un „buzzword” după anunțul lui Zuckerberg al rebranding-ului Facebook în Meta. Acesta a afirmat cu entuziasm că umanitatea va socializa, lucra și se va juca într-o lume virtuală comună într-un viitor apropiat. Cu toate acestea, datele recente sugerează că revoluția metaversului ar putea fi în declin. Cercetărille unei firme de analiză a comportamentului consumatorilor, CivicScience, au arătat că adoptarea și intenția de a cumpăra căști AR și VR a stagnat în acest an.

Conform IDC Global, comenzile de căști AR și VR au scăzut cu aproximativ 67% de la an la an, în primul trimestru din 2024. Cota de piață a Meta a scăzut de asemenea, de la 62% în Q4 2023 la 37% în Q1 2024, deoarece alte companii, precum Apple cu Vision Pro, au intrat pe piață.

„Cu AR și VR, Meta a venit cu o soluție când de fapt nu exista o problemă,” a spus un fost angajat al Reality Labs. „Nu merită investiția pe care o fac. Dacă sunt inteligenți, vor reduce operațiunea la 10% din dimensiunea actuală. Altcineva poate veni cu hardware-ul și poate folosi sistemul de operare Horizon al Meta. Asta îl va face pe Zuck mai fericit, să fie parte a Metaversului”.

Etichete: , , , , ,

Sursa: via Yahoo Finance