ASUS Zenbook S 16 (2024) review: Ultrabook cu Ryzen AI și display 3K de 16”
Energy Expo - Join the revolution

ASUS Zenbook S 16 (2024) review: Ultrabook cu Ryzen AI și display 3K de 16”

Scris de | 29 iulie, 2024

Un nou laptop ASUS a ajuns pe masa noastră de teste, și de data aceasta nu este unul de gaming. Vorbim chiar despre cel mai nou ZenBook din gama de productivitate, care ne-a obișnuit de-a lungul anilor cu modele compacte și capabile, adică unele dintre cele mai bune opțiuni cu Windows pe care le putem găsi pe acest segment. Deși discuția în jurul AI-ului s-a concentrat recent pe modele cu procesoare Snapdragon X Elite de la Qualcomm (avem și un review al modelului Vivobook S15 aici), iată că încep să apară și modele cu procesoare X86 capabile de astfel de sarcini. În cazul de față avem de a face cu o soluție AMD Ryzen AI, pregătită pentru noul val de Inteligență Artificială, cu tot cu buton Copilot dedicat, dar și cu suport total pentru funcțiile AI din Windows.

Cel mai frumos design de pe un ZenBook de până acum

ZenBook-urile s-au remarcat mereu ca fiind unele dintre cele mai „arătoase” de pe piață, așa că nu avem de ce să nu începem discuția cu design-ul. „Ceraluminium” se numește materialul pe care îl vedem pe capac, împreună cu schema de culori pe care am remarcat-o pentru prima oară la ZenBook-urile lansate în 2023. Aceasta oferă și o senzație plăcută la atingere și, poate cel mai important aspect, este aproape imună la amprente, spre deosebire de multe alte modele de ultrabook-uri.

Chiar producătorul explică că acest tratament cu ceramică, peste aluminiul din care este realizat în mod normal șasiul device-ului, se folosește cu preponderență în industria ceasurilor de lux și chiar și în cea aerospațială. Ok, nu sunt pasionat în mod deosebit de TAG Heuer sau Rolex, dar pot să apreciez atunci când un material se simte premium, și acesta este cazul și aici.

ZenBook S16 vine în două variante de culoare: Zumaia Gray și acest Scandinavian White, pe care l-am avut și noi la test. La o primă inspecție vizuală, mai ales în modul „deschis” se pot observa câteva asemănări cu MacBook-urile din urmă cu câțiva ani, mai ales la tăieturile din aluminiu din jurul tastaturii. Asta intră însă la capitolul avantaje, cel puțin pentru mine. Laptopul reușește să „împuște” note bune și la capitolele greutate și dimensiuni, fiind unul subțire și ușor, în ciuda diagonalei ecranului de 16 inci, una întâlnită destul de rar în segmentul ultrabook.

Trackpad-ul este de-a dreptul imens, și se întâmplă să fie și unul dintre cele mai ușor de folosit de pe laptopurile cu Windows pe care le-am butonat în toată cariera mea de jurnalist de tehnologie. Cei de la ASUS au introdus chiar și gesturi pe care le poți folosi ca să „umbli” mai rapid la volum și luminozitate, să faci swipe prin clipuri de pe YouTube sau chiar și să activezi software-ul proprietar Screen Xpert, care ajută la calibrarea și operarea display-ului.

Un alt lucru demn de menționat aici este că și tastatura este una dintre cele mai bune pe care le-am încercat pe un Zenbook până acum, și se pare că producătorul a știut exact drumul pe care vrea să-l parcurgă cu modelul din acest an și unde vrea să pluseze. Experiența de scris este ceva mai confortabilă, iar cursa tastelor e una destul de satisfăcătoare pentru gusturile mele, la 1,1 milimetri. Pentru stilul meu de scris, o astfel de tastatură e ceea ce îmi trebuie, și nu m-am lovit de foarte multe ori până acum de una atât de potrivită. Nu avem nici numpad, deci dimensiunea și centrarea ei pe șasiul generos au putut fi realizate așa cum și-au dorit inginerii, fără compromisuri. Tot aici apare și tasta Copilot, care e un mic gamechanger în opinia mea, întrucât îți permite accesul foarte rapid la funcțiile AI pe care le vei folosi în fiecare zi, pentru traduceri, căutări sau sinteze de informații. 

Display OLED de 16 inci, așa cum ne-a obișnuit ASUS

Dacă la capitolul construcție și design stăm bine, continuăm în aceeași notă și cu ASUS Lumina OLED. Acest branding nu este nou, întrucât l-am întâlnit și în alte review-uri din acest an. Dacă vezi acest logo pe un laptop ASUS, înseamnă că are un display calibrat foarte bine din fabrică, contrast infinit, caracteristic OLED-ului și luminozitate maximă de 550 de niți. Deși nu pare mult, este mult pentru un OLED, iar asta înseamnă că ar putea fi folosit și în aer liber, la cafenea sau terasă, sau oriunde poți tu să fii mai productiv în zilele de caniculă cu care ne confruntăm în prezent. Rezoluția „3K” am mai întâlnit-o și pe ROG Zephyrus G14  anterior, doar că pe un ecran mai mare cu doi inci. Ironic, nu? Să întâlnim ecran mai mare pe ultrabook și mai mic pe un laptop de gaming.

Și ecranul nu duce lipsă de certificări de top, de la Pantone pentru culori la VESA Display HDR True Black pentru redarea perfectă a nuanțelor de negru și a compatibilității cu conținut HDR, până la Dolby Vision, deja standardul în industrie pentru redare de filme la cea mai bună calitate. ZenBook S16 este ideal pentru filme on-the-go, prin pricina dimensiunilor, iar acest combo, de greutate scăzută și ecran OLED mare poate fi o formulă câștigătoare pentru ASUS, pentru că există aici un tipar de utilizatori care nu apela la o diagonală atât de mare din cauza că device-urile de acest gen erau prea grele. Nu este cazul aici, deci nu trebuie să mai faci acest compromis. Și, pentru ca totul să poată fi personalizat mai bine, există aplicația MyASUS, din care poți alege dintr-o varietate de opțiuni de culori și moduri vizuale, pentru ca ecranul să fie calibrat așa cum îți dorești. De exemplu, aici, modul „Vivid” mi s-a părut puțin prea mult pentru ce îmi doresc eu, și mi-am făcut treaba foarte bine cu cel „Normal”.

Fiind vorba despre un panel OLED, tot din această aplicație poți configura sistemele de protecție împotriva burn-in-ului. Laptopul va reduce automat luminozitatea ecranului, atunci când nu este folosit vreme de câteva minute, și va detecta și pixelii „îmbătrâniți” pentru a calibra mai bine energia care trece prin ei. De asemenea, imaginea poate să fie mișcată automat cu câțiva pixeli pentru a evita retenția de imagine acolo unde apar des elemente statice, iar ASUS permite și doar aprinderea ferestrei care este în prim-plan și întunecarea restului ecranului pentru a proteja panelul. Toate sunt moduri inteligente care ajută la prelungirea duratei de viață a unui astfel de ecran.

Procesor cu AI și Windows Copilot

Așa cum spuneam în introducere, ASUS a ales pentru acest model un procesor Ryzen AI din seria 300, iar modelul nostru vine echipat cu un HX 370. În aplicații AI, acesta poate realiza 81 TOPS (trilioane de operațiuni pe secundă), performanță care ia în calcul și procesorul neural (sau NPU) din dotare care merge până la 50 TOPS. Bun, pentru unii aceste cifre și denumiri pot părea noi, însă este ceva de care o să ne lovim tot mai des în anii următori. Cert este că de acum înainte, procesoarele vor fi echipate, pe lângă CPU și GPU, și cu astfel de procesoare secundare, dedicate sarcinilor AI. Cu cât vedem un număr de TOPS mai mare în cazul unui procesor, cu atât dispozitivul în cauză va fi capabil de mai multe funcții AI complexe, care să fie realizate local, nu în cloud. AMD, Intel și, mai nou, Qualcomm, sunt principalii concurenți pe acest nou segment de procesoare.

Zenbook S16 vine la pachet și cu Windows 11 cu Copilot, care se folosește exact de aceste performanțe ale procesorului Ryzen și în special de NPU-ul dedicat al acestuia. Copilot se folosește de ChatGPT-4 pentru a putea răspunde la toate sarcinile pe de care ai nevoie. Practic, NPU-ul integrat în procesor se va ocupa de operațiunile care au loc on-device, doar prin folosirea Copilot, fără să ai nevoie să te conectezi online la ChatGPT. Am folosit Copilot în fiecare zi, atunci când am avut nevoie rapidă de informații despre un subiect anume, sau dacă aveam nevoie rapid de vreo sinteză. Iar faptul că accesul este facil pe ZenBook S16, împreună cu o tastă dedicată și un NPU capabil, nu poate decât să mă bucure. Se pare că acesta este viitorul notebook-urilor.

Copilot nu este însă bun doar pentru doar pentru traduceri, sinteze sau căutări rapide. El poate, de asemenea, să găsească fișiere de pe PC-ul tău, de care ai uitat și de care, cel mai probabil, ai nevoie. Acesta poate chiar și să-ți optimizeze anumite aplicații sau opțiuni pentru a putea fi sigur că device-ul se află într-o configurație optimă pentru ce ai nevoie. Copilot poate fi chiar și un adevărat asistent personal, pe care îl poți întreba orice, și care, odată cu trecerea timpului, va deveni unul dintre elementele principale de pe PC-ul tău, cel de care te vei folosi cel mai mult. Ba mai mult, după ce va expira exclusivitatea pe care Microsoft a acordat-o lui Qualcomm, vom vedea funcții mai extinse printr-un update la Copilot+.

Nu vom vorbi astăzi și despre gaming, că nu vorbim totuși despre un laptop care este orientat către productivitate. Voi menționa însă că Zenbook S16 este capabil să ruleze jocuri mai puțin pretențioase, ggrație GPU-ului Radeon 890M, dezvoltat pe arhitectura RDNA 3.5. Configurația este completată de 32GB de memorie RAM LPDDR5X și un SSD NVMe de 2TB, ambele suficiente pentru orice workload de productivitate vrei să-i arunci în cale.

Conectivitate & Baterie

Atunci când vine vorba despre conectivitate, m-a bucurat că nu mai avem de a face cu un barrel plug clasic pentru încărcare, ci cu două port-uri USB Type-C-uri Thunderbolt cu Power Delivery, care pot fi folosite pentru a conecta încărcătorul de 65W în acest pachet. Prin intermediul lor poți lega nu doar două, ci trei monitoare la ZenBook S16, întrucât există și un port HDMI 2.1. În total poți avea ecrane de rezoluții până la 8K în varii configurații. Cea maximă este un ecran 8K și unul 6K pe Type-C, și un ecran 4K pe HDMI. Spunem, noi, mai mult decât suficient pentru un setup de top.

Ceva ce m-a bucurat foarte mult este că există un card reader SD inclus pe șasiu. Cei care vor să folosească acest device pentru editare foto sau video vor aprecia asta cu siguranță.  Există chiar și un port USB Type-A pentru stick-uri sau dongle-uri de periferice, dar și un jack audio pentru combo căști. Per total, oferta de porturi mă mulțumește și este îmbucurător să văd acest trend la ASUS.

Tot la conectivitate intră și capabilitățile wireless. Avem compatibilitate cu rețele la standardul Wi-Fi 7, cel mai nou și mai rapid standard. Din păcate, nu avem încă astfel de rețele în birou pentru a putea testa vitezele și acoperirea, dar putem aprecia faptul că avem de a face cu un laptop mai „future proof” decât altele din ultima vreme la acest capitol. Noua tehnologie promite viteze de până la cinci ori mai mari decât Wi-Fi 6 și ar trebui să intre rapid în mainstream. Pariul meu este că în 2025 majoritatea producătorilor de rețelistică vor ieftini modelele de routere Wi-Fi 7 care există. Nu rămâne decât să mai așteptăm puțin până la democratizarea acestui standard.

Un alt aspect la care ASUS a lucrat destul de mult în ultima vreme este performanța audio a dispozitivelor sale. ZenBook S16 dispune de un sistem audio cu șase difuzoare și sunet certificat harman/kardon și compatibil cu Dolby Atmos. Sunetul este bogat, iar atunci când ne îndreptăm spre volumul maxim, acesta nu distorsionează și nu deranjează. Când cuplăm asta cu display-ul de top, putem spune că acest model este extrem de potrivit pentru o noapte caldă de vară, în pat, alături de un serial sau un film bun.

În cele din urmă, am putea vorbi puțin despre bateria montată la interiorul pe ZenBook S 16. Acesta dispune de  un acumulator mare, de 78 Wh. Deși nu vorbim despre valori de 10-15 sau 20 de ore așa cum vedem la modelele de laptop-uri cu procesoare ARM, autonomia de câteva ore bune, undeva între cinci și șase este foarte bună pentru un laptop cu procesor X86. Cam atât am reușit eu să obțin, cu ceva muzică care rulează în fundal, mult scris, navigat pe diverse site-uri, și mult Microsoft Office. Vestea bună este că dacă trebuie să te cari cu încărcătorul după tine, acesta este unul de dimensiuni mici, cu doar puțin mai mare decât unul de smartphone.

Concluzia connect

Per total, Zenbook S16 e un ultrabook ușor de recomandat pentru cei care au nevoie de mai mult spațiu pe ecran și care folosesc multe aplicații simultan. La asta ajută nu doar hardware-ul performant, AI-ul integrat și ecranul mare, dar și opțiunile multiple de conectare a monitoarelor externe, cât și porturile disponibile. S16 este o mașinărie capabilă cu Windows, cu un ecran foarte bun și foarte mare, dar păstrând în continuare dimensiunile reduse și greutatea mică. Recunosc că a fost destul de interesant să folosesc un ultrabook cu display de 16 inci, eu fiind obișnuit cu cele de 14 inci, pe laptopuri din acest segment.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , ,