Energy Expo - Join the revolution

Apple contiună să aibă probleme în Uniunea Europeană: ce amenzi riscă compania

Scris de | 29 iulie, 2024
Apple contiună să aibă probleme în Uniunea Europeană: ce amenzi riscă compania

Consiliul Național al Concurenței din Spania (CNMC) a început o investigație împotriva Apple AppStore. Aceasta privește potențialul comportament anticoncurențial de pe platformele Apple.

CNMC a inițiat investigația săptămâna trecută, susținând că Apple ar putea abuza de poziția sa dominantă pentru a impune condiții comerciale nedrepte dezvoltatorilor de aplicații. Acest lucru ar putea încălca Legea Concurenței din Spania, precum și Articolul 102 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene. Apple a perceput, în mod tradițional, un comision de 30% pentru toți dezvoltatorii de pe App Store care câștigă mai mult de 1 milion de dolari pe an și un comision de 15% pentru dezvoltatorii mai mici.

În ianuarie, Apple a anunțat câteva condiții alternative pentru dezvoltatorii din UE, permițându-le să opteze pentru un comision mai mic, între 10-17% (plus 3% dacă aleg să folosească procesatorul de plăți al App Store). Totuși, există un cost suplimentar, și anume o taxă de bază de €0,50 per utilizator pentru aplicațiile cu mai mult de 1 milion de instalări anuale, dacă dezvoltatorii optează pentru acele condiții alternative.

Apple a negat acuzațiile de condiții comerciale nedrepte într-o declarație dată către Reuters. Un purtător de cuvânt al Apple a spus că „dezvoltatorii spanioli de toate dimensiunile concurează într-un mod echitabil pe App Store” și că compania va „continua să colaboreze cu Consiliul Național al Concurenței din Spania pentru a înțelege și răspunde preocupărilor acestora”.

Mai devreme în acest an, Apple a fost amendată cu 2 miliarde de dolari de Uniunea Europeană, iar dacă se va constata că a încălcat Legea Concurenței din Spania, ar putea da piept cu amenzi de până la 10% din profiturile obținute în anul precedent impunerii acestora.

Deși această investigație a fost lansată recent, CNMC are la dispoziție până la 24 de luni pentru a investiga Apple și a ajunge la o decizie finală.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , ,

Sursa: Spain antitrust regulators begin App Store investigation