Energy Expo - Join the revolution

Ce poate un televizor 8K în 2024? (Samsung Neo QLED 8K 75QN900D)

Scris de | 26 iulie, 2024
Ce poate un televizor 8K în 2024? (Samsung Neo QLED 8K 75QN900D)

Am tot vorbit în ultima perioadă despre televizoarele Samsung și inteligența artificială pe care compania se bazează serios pentru dezvoltarea produselor în următorii ani. AI-ul este în centrul a ceea ce Samsung vrea să construiască în materie de produse, atât hardware cât și software, și am explicat viziunea sud-coreenilor despre această tehnologie într-un material, precum și despre felul în care aceasta ne ajută deja în viața de zi cu zi.

Recent însă, am avut ocazia să ne jucăm cu un nou televizor de la Samsung din gama lor pregătită pentru 2024. Și nu, nu ne referim aici la Neo QLED-ul 4K QN90D, despre care am scris pe larg într-un review dedicat ce poate fi citit aici. În schimb, subiectul principal al acestui material este varianta „upgraded” a lui, adică un Neo QLED 8K, modelul 75QN900D, cu o diagonală uriașă de 189 de centimetri.

Nu o să vorbim însă despre tot ceea ce oferă acest televizor, pentru că sunt foarte multe caracteristici, iar pe unele dintre ele le-am mai tratat și în alte review-uri, ci o să ne concentrăm asupra funcțiilor AI, pentru că de asta am vrut să ne uităm în mod specific la un model 8K.

Principala problemă a acestor modele 8K a fost de la bun început – și a cam rămas – lipsa conținutului 8K. Adică e foarte frumos să ai un ecran și la calitate excelentă pe care să vezi filme și seriale, dar e degeaba dacă nu ai acele filme și seriale. Ei bine, Samsung știa și ea asta, și anul acesta remediază această problemă mai bine ca niciodată, printr-o funcție AI numită 8K AI Upscaling Pro. Practic, aceasta poate prelua conținutul la calitate mai slabă, precum cel Full HD, 2K sau chiar 4K, și să îl îmbunătățească pe QN900D, aducându-l la un standard cât mai apropiat de cel 8K. Desigur, nu este vorba de un conținut 8K nativ, dar este suficient de bun încât să îți fie greu să distingi diferența. Claritatea e mai bună, iar imaginile sunt optimizate și în funcție de tipul de obiecte pe care le ai pe ecran. Televizorul știe astfel să gestioneze altfel chipurile umane, mașinile, sau alte obiecte, realizând upscaling instant pentru acestea.

Toate funcțiile AI de la Samsung merg aproape în permanență pe QN900D și pot avea efecte în timpul unui film sau al unui eveniment sportiv, sau uneori chiar în timpul unui simplu jurnal de știri. De exemplu, tot în cazul filmelor, Real Depth Enhancer Pro este o funcție care are ca scop fix ceea ce spune și numele, adică îmbunătățirea efectului de adâncime. Lucrul acesta se vede mai ales în scenele rapide, cu multe obiecte aflate în mișcare, atunci când funcția știe să izoleze background-ul și obiectele din acest plan.

Nu degeaba am dat exemplul unui jurnal de știri, pentru că AI Motion Enhancer Pro este una dintre funcțiile care iese la iveală atunci când vine vorba de un astfel de conținut. Spre exemplu, unul dintre lucrurile pe care le face este să intervină în cazul burtierelor, acele benzi cu scris din josul ecranului, care funcționează ca un carusel de informații. AI Motion Enhancer Pro stabilizează imaginea și scrisul din acea parte a ecranului, astfel încât să rămână foarte fix în timp ce se mișcă și să îți permită să citești mai ușor informațiile.

Și pentru că tot am trecut prin Euro 2024 în ultima lună, a trebuit să ne uităm și la câteva meciuri pe QN900D și să vedem care este experiența. Ei bine, pe lângă Upscaling-ul 8K de care are parte în timpul meciurilor de fotbal, televizorul acesta mai vine cu o funcție foarte utilă în cazul oricărui sport cu mingea. Prin deep learning, poate identifica tipul de sport la care te uiți, și se poate adapta în concordanță, astfel încât să poți urmări spre exemplu mingea în timpul unui meci de fotbal fără distorsiunile cauzate de mișcarea ei foarte bruscă, atunci când un fotbalist trimite un șut violent sau o pasă lungă. Asta înseamnă că nu ai acel efect de ghosting lăsat în urmă de minge, care și ea primește, la rândul ei, upscaling.

Nu lipsesc funcțiile AI nici în zona audio a televizorului, iar cea mai importantă dintre ele se numește Active Voice Amplifier Pro, pe care o vezi cel mai bine la treabă în timpul unui film. Aceasta analizează nivelul sunetelor dintr-o scenă, și în cazul în care este, spre exemplu, o scenă într-un club sau restaurant cu muzică dată tare, AI-ul va regla volumul muzicii și va mări sunetul dialogului, pentru a-ți permite să auzi clar ceea ce spun personajele, fără să trebuiască să repeți scena sau să te temi că ai ratat ceva.

Bineînțeles, toate astea nu s-ar putea întâmpla fără un procesor competent, iar pentru asta Samsung a introdus la interiorul lui Neo QLED 8K 75QN900D un procesor nou-nouț: a treia generație de procesor NQ8 AI, care se laudă cu multe îmbunătățiri: are 512 rețele neurale AI, un NPU de 2 ori mai rapid față de generația anterioară, un GPU de 2,2 ori mai rapid față de generația anterioară și o rețea neurală de 25 de ori mai mare, pentru a îngloba toate aceste funcții cu inteligență artificială.

Samsung a adus multe îmbunătățiri de-a lungul timpului pe televizoarele sale 8K. QN900D, în versiunea asta de 75 de inchi, este mai subțire ca niciodată, are un One-Connect Box care oferă conectivitate sporită și folosirea celor mai noi console fără griji, cu posibilitatea de a ascunde mai toate cablurile pe care le ai foarte ușor și a avea un aspect curat, plăcut ochiului. Panoul a primit și el o mulțime de îmbunătățiri de-a lungul anilor și oferă imagini clare, curate, cu culori vii și fără vreun artefact. Dar nici unul dintre update-urile făcute în ultimii ani televizoarelor 8K ale sud-coreenilor nu se simte atât de important ca integrarea noilor funcții AI, și mai ales a celei de upscaling, care este cea mai importantă din această suită. Prețul televizoarelor 8K nu mai e atât de prohibitiv, deși rămâne unul piperat, însă e foarte greu să nu recunoști treaba bună făcută de Samsung în acest segment și că, acum mai mult ca niciodată, poate fi luat în calcul chiar și un gigant precum QN900D.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , , ,