Energy Expo - Join the revolution

Delivery Hero și Glovo, anchetate de UE pentru formarea unui posibil „cartel al livrărilor de mâncare”

Scris de | 24 iulie, 2024
Delivery Hero și Glovo, anchetate de UE pentru formarea unui posibil „cartel al livrărilor de mâncare”

Firma germană de livrări la domiciliu Delivery Hero și filiala spaniolă Glovo vor fi obiectul unei anchete a Comisiei Europene, cele două fiind suspectate că ar fi participat la formarea unui „cartel al livrărilor de mâncare”, se arată într-o comunicare a Uniunii Europene emisă marți. De altfel, mai devreme în această lună, Delivery Hero anticipa că va primi o amendă din partea Comisiei Europene în valoare de peste 400 de milioane de euro, din cauza încălcărilor legilor antitrust. De altfel, ambele companii au fost ținta mai multor inspecții surpriză în ultimii ani.

Delivery Hero deținea acțiuni minoritare la Glovo în 2018, iar în iulie 2022 a achiziționat complet compania spaniolă. „Comisia este îngrijorată că, înainte de achiziție, Delivery Hero și Glovo și-ar fi alocat piețele geografice și ar fi împărtășit informații comerciale sensibile” se arată în mesajul Comisiei Europene. Aceasta mai spune și că ambele companii s-ar fi înțeles să nu își „fure” angajați una de la cealaltă, o altă consecință a acțiunilor minoritare pe care Delivery Hero le avea la acea vreme.

„Sectorul livrărilor online de mâncare este unul cu o creștere foarte rapidă, în care trebuie să protejăm competiția” spune Margrethe Vestager, șefa departamentului antitrust al Uniunii Europene, într-un comunicat de presă. Delivery Hero notează că a fost foarte cooperantă cu Comisia Europeană și a făcut deja promisiuni că va îndeplini toate cererile organismului european. De asemenea, compania notează și că se așteaptă ca rezultatele sale în anul fiscal 2024 să nu fie diferite față de previziunile inițiale, și să obțină o creștere a profitabilității în 2025 și mai departe. Companiile riscă amenzi de până la 10% din veniturile anuale pentru încălcarea legilor antitrust ale Uniunii Europene.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , ,

Sursa: Delivery Hero, Glovo targets of EU cartel investigation