Inginerii Boeing și NASA lucrează la foc automat pentru a putea aduce înapoi, în siguranță, astronauții lansați cu Starliner

Scris de | 22 iulie, 2024
Inginerii Boeing și NASA lucrează la foc automat pentru a putea aduce înapoi, în siguranță, astronauții lansați cu Starliner
FOTO via NASA

Inginerii de la Boeing și NASA și-au petrecut cea mai mare parte a ultimei luni efectuând teste la sol pe propulsoarele Starliner, pentru a înțelege mai bine ce a mers prost în timpul zborului cu echipaj de la începutul lunii iunie.

Odată cu ultimul update oferit opiniei publice, Boeing a spus că echipele sale au reușit să reproducă degradarea experimentată de Starliner, și acum analizează toate datele. Totuși, data întoarcerii astronauților Butch Wilmore și Suni Williams rămâne incertă. NASA și Boeing au declarat doar că aceștia vor face călătoria retur „cândva în săptămânile următoare.”

În testele efectuate la White Sands Test Facility din New Mexico, specialiștii au simulat condițiile din zborul recent al Starliner, supunând propulsorul „uneia dintre cele mai solicitante secvențe de lansare-andocare, pentru a simula condițiile CFT (Testul de Zbor cu Echipaj),” a declarat compania.

De asemenea, inginerii au testat scenarii de „de-andocare” și reintrare în atmosferă, pe care Starliner le va experimenta în drumul său de întoarcere. După ce au colectat terabiți de date, echipele de specialiști au efectuat chiar și teste suplimentare, mai agresive, pentru a „vedea dacă se pot simula mai realist condițiile termice ridicate pe care le-au experimentat propulsoarele în timpul zborului” a spus Dan Niedermaier, inginerul Boeing responsabil cu testarea sistemului de propulsie.

Etichete: , , ,

Sursa: Boeing and NASA engineers have wrapped up ground tests on the Starliner thruster