Energy Expo - Join the revolution

Apple și Meta își iau jucăriile AI și pleacă acasă. Cum au ales să „pedepsească” Uniunea Europeană

Scris de | 22 iulie, 2024
Apple și Meta își iau jucăriile AI și pleacă acasă. Cum au ales să „pedepsească” Uniunea Europeană

Apple și Meta, două companii care rareori sunt de-acord asupra unui subiect, fac acum front comun și au anunțat că nu vor oferi viitoarele lor funcții și modele bazate pe inteligență artificială către țările din Uniunea Europeană. Compania din Cupertino a oferit ca motiv „incertitudinile din punct de vedere al reglementărilor”, iar Meta s-a folosit de același argument în decizia anunțată.

Astfel, funcțiile Apple Intelligence ar trebui să apară în această toamnă, odată cu noua seria de iPhone-uri, dar poziția oficială a Apple este că acestea nu vor fi disponibile în țările din Uniunea Europeană. „Din cauza incertitudinilor din punct de vedere al reglementărilor aplicate de Digital Markets Act, nu credem că vom putea să aducem toate aceste funcții noi – iPhone Mirroring, îmbunătățiri pentru SharePlay Screen Sharing și Apple Intelligence – către utilizatorii noștri din Uniunea Europeană în acest an”, se arată în comunicatul oficial al Apple, care sugerează că acestea ar putea să devină disponibile ulterior.

Răspunsul Uniunii Europene nu s-a lăsat așteptat, descriind decizia Apple ca o „declarație deschisă” de comportament anticompetitiv.

Și Meta s-a raliat la demersul Apple și a anunțat o poziție similară, folosind până și un limbaj aproape identic în comunicatul oficial. „Meta nu va lansa următorul său model AI multimodal – și viitoarele iterații – către clienții din Uniunea Europeană din cauza a ceea ce consideră că este o lipsă de claritate din partea organismelor legiferatoare” se arată într-o știre a celor de la Axios.

Mișcările celor două companii arată însă mai mult a bluff-uri într-un joc de poker, ambele fiind subiectul unor investigații în procese antitrust deschise în Uniunea Europeană. UE reprezintă o piață importantă pentru ambele companii, astfel că lansarea unui nou iPhone care este „all about AI” și vine cu o mulțime de noi funcții ce ar trebui să demonstreze integrarea acestei tehnologii de către compania americană, fără ca ele să fie disponibile pe teritoriul european, ar fi o mișcare foarte proastă.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , ,

Sursa: After Apple, Meta also withholding future AI models from EU countries