Samsung Galaxy Z Flip6 – Adevăratele noutăți sunt la interior (REVIEW)

Samsung Galaxy Z Flip6 – Adevăratele noutăți sunt la interior (REVIEW)

Scris de | 19 iulie, 2024

Samsung s-a grăbit și mai mult decât de obicei în acest an cu lansarea noilor sale telefoane pliabile, aducându-le în fața noastră încă din prima jumătate a lunii iulie, după ce anterior compania sud-coreeană aștepta măcar până la sfârșitul lui Cuptor, sau măcar începutul lunii august. Astfel, avem un nou Galaxy Fold, la care a făcut review colegul meu Claudiu (review-ul scris aici, și cel video aici), precum și un nou Galaxy Flip, care mi-a căzut mie în sarcină. Review-ul video pentru el poate fi văzut mai jos.

Telefoanele acestea au ajuns la a șasea generație și sunt de ani buni destul de statornice. De altfel, strategia celor de la Samsung a rămas cam aceeași pentru gama de pliabile: un an acordă mai multă atenție unuia dintre device-uri, anul următor celuilalt, și tot așa. Anul trecut, Flip5 a primit niște update-uri semnificative, cel mai ușor de observat dintre ele fiind un ecran secundar mai mare, lucru cerut de oricine folosise un Flip înainte de acela. Anul acesta, Flip vine cu acele îmbunătățiri care nu se văd, făcute la interiorul device-ului și a venit momentul să vedem la ce se referă, mai exact, asta.

Același aspect ca generația anterioară

Primul lucru pe care îl remarci la telefonul acesta atunci când încerci să îl deschizi este că..trebuie să te chinui puțin să o faci. Magneții folosiți pe Galaxy Z Flip6, dar și pe Fold6, sunt parcă mai puternici ca niciodată și telefoanele se deschid puțin cam greu. Eu unul nu prea mai pot să deschid Flip6 cu o singură mână, lucru care mărturisesc că nu mă încântă, dar asta este și din cauza faptului că despărțitura dintre ecrane a dispărut complet, și cele două „jumătăți” se pliază acum perfect una peste alta. E ceva mai subțire decât Galaxy Flip5 în formatul pliat, cu 0,2mm mai subțire, ca să fiu mai exact, însă la fel de greu, la 187 de grame.

Avantajul principal al telefonului rămâne dimensiunea sa minionă atunci când este pliat, și parcă îmi place puțin mai mult ca aspect decât concurentul principal al său, Razr 50 Ultra de la Motorola. Mă limitez însă la a spune doar atât pentru că ne gândim să facem o comparație directă între aceste două telefoane, și merită dezbătut subiectul acolo.

Vizual, Samsung Galaxy Z Flip6 nu s-a schimbat mai deloc față de Flip5. Ecranul exterior e la fel ca dimensiune, cel interior de asemenea, cele două camere de pe spate sunt ușor ieșite în relief, ceva mai mult decât în cazul lui Flip 5. Puse unul lângă altul, e destul de greu să îți dai seama care e care, deși Flip6 parcă și-a îndreptat puțin mai mult marginile, păstrând doar colțurile ușor rotunjite. În cutie nu ar trebui să te aștepți să găsești altceva în afară de cablul de încărcare și telefon, experiența de unboxing e destul de scurtă, și în ceea ce privește construcția avem tot Gorilla Glass Victus 2, cadrul din acel Armor Aluminum proprietar al sud-coreenilor și o rezistență de tip IP48, care înseamnă că Flip6 este certificat împotriva particulelor mari de praf și împotriva apei. Nu exagera însă, deși teoretic îl poți scufunda până la 1,5 metri timp de 30 de minute, ți-aș recomanda să nu îl iei să facă baie cu tine în mare vara asta, ci mai degrabă să te limitezi la folosirea lui fără griji atunci când plouă sau pe lângă piscină.

În ceea ce privește culorile, sunt multe și variate, așa cum ne-a obișnuit deja Samsung pe varianta Flip, inclusiv albastru, verde, alb și negru, dar și un galben care cred că este nou, pentru că nu îmi amintesc să îl fi văzut anterior pe vreun Flip.

Ecranul mic rămâne destinat widget-urilor

Spuneam că ecranele nu prea s-au schimbat la Galaxy Z Flip6, dar acesta nu e tocmai un lucru rău. Samsung pune ecrane foarte bune pe flagship-urile sale, iar telefoanele pliabile nu se abat de la regula asta – ecranul principal vine cu 6,7 inchi în dimensiune și este un Dynamic AMOLED 2x, cu rată de refresh de până la 120Hz. Cel mic atinge 3,4 inchi în dimensiune, la fel ca pe predecesorul Flip5, și atinge 60Hz ca rată de refresh. Bine, nici nu ar trebui să ai nevoie de mai mult pe un ecran atât de mic, pentru că nu e făcut să îl folosești pentru mai mult de 2-3 minute, cât să verifici o programare în calendar sau te uiți la niște notificări.

Dar, că tot veni vorba de ecranul mic, mai rămân puțin la el, pentru că are o absență destul de mare: faptul că nu poți să folosești în continuare pe el decât un număr foarte limitat de aplicații, care au primit aprobarea Samsung. Sigur, nu e vorba de ceva inutil, ci de aplicații ca YouTube, Maps sau Netflix, dar să te uiți la videouri pe ecranul mic nu e tocmai ceva ce vor prea mulți să facă, deși e cool că poți să faci asta. În rest, cover screen-ul, așa cum îl numește Samsung, rămâne un rezervor de widget-uri și tot îmi dă senzația că nu e exploatat la potențialul său maxim de sud-coreeni.

În ceea ce privește ecranul mare, aici nu prea am ce să reproșez. Calitatea sa este excelentă, de la acuratețea culorilor la luminozitatea în lumină puternică, te poți uita fără probleme la un serial, iar cuta din ecran devine invizibilă imediat ce dai play la ceva. Este un ecran foarte bun, așa cum ne-a obișnuit Samsung când vine vorba de elementul acesta al telefoanelor lor, dar sunt curios de rezistența sa și în general de rezistența pliabilelor în timp.

Mai multă putere la interior

La interior, Samsung Galaxy Z Flip6 a primit noul Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy de la Qualcomm, pe 8 nuclee și ajutat de un Adreno 750, la fel ca fratele său mai mare, Fold6. Astfel, procesoarele proprietare au fost lăsate pentru variantele „non-UItra” din seria Galaxy S24. Flip6 mai vine și cu 12GB de memorie RAM acum, renunțând complet la varianta cu 8GB, iar acest upgrade vine ca urmare a introducerii noilor funcții GalaxyAI pe pliabile, care necesită ceva mai multă putere. E un lucru bun și pentru cei care nu țin neapărat să utilizeze funcțiile cu AI, pentru că upgrade-ul de performanță se traduce și în jocuri care rulează mai bine, mai multă rapiditate și în aplicațiile solicitante și o experiență de utilizare mai bună per total. 

Și chiar nu am avut de ce să mă plâng în ceea ce privește felul în care a mers telefonul acesta în cele 5 zile în care l-am utilizat. A fost rapid, excelent în jocurile clasice precum Asphalt 9, chiar și în cele mai solicitante precum Call of Duty Warzone, și mi-a oferit senzația că nu prea există o aplicație căreia să nu îi facă față momentan. Am trecut și prin benchmark-uri, ca să nu ratăm ceva – 3D Mark, PC Mark, Geekbench, Antutu, practic suspecții de serviciu, și rezultatele au fost satisfăcătoare, deși nu au rupt gura târgului. E ceva mai slab decât Fold6, în mod evident, dar diferența de performanță nu e la fel de mare ca cea de preț. Mai merită menționat și că există două versiuni diferite de stocare, una de 256GB, și alta de 512GB, iar eu am testat-o pe cea din urmă.

Se încinge destul de tare în unele jocuri după o perioadă mai lungă de timp, am observat asta în Warzone mai ales, dar nu aș zice că e peste măsură. Bineînțeles, partea care se încinge e doar cea de sus, unde este prezent și cover screen-ul.

Încărcare doar pe 25W

În ceea ce privește bateria, nimic nou pe frontul de vest. Samsung Galaxy Z Flip6 vine cu 4000mAh capacitate, cu încărcare de până la 25W pe fir, și încărcare wireless de 15W și reverse wireless charging, care încă mai există. Eu nu l-am folosit prea des, dar poate fi o funcție utilă, a și fost așa în câteva cazuri pentru mine deci, cum se spune pe meleagurile noastre, „mai bine să-ți rămână decât să nu ai”. Cei 25W de încărcare reprezintă însă puțin, mai ales pentru a șasea generație de pliabile, și în condițiile în care alți producători din acest segment au dovedit că se poate mult mai bine la acest capitol. Știu, s-a lucrat la optimizarea bateriei cu aplicațiile și poți să scoți o zi de utilizare din acest telefon mult mai ușor decât pe Fold6, pentru că nu ai acel ecran uriaș, dar come on, Samsung…știm că se poate mai bine.

GalaxyAI, cu bune și cu rele

Și acum hai să vorbim în sfârșit de adevăratele noutăți de pe acest telefon, pentru că sunt două la număr: integrarea funcțiilor Galaxy AI, precum și o cameră principală care în sfârșit primește un upgrade la 50MP. Începem cu AI-ul, omniprezent pe gadget-urile lansate în 2024, și care pe Galaxy Z Flip6 se traduce, la fel ca pe Fold6, în câteva funcții, mai mult sau mai puțin interesante și mai mult sau mai puțin utile. Printre acestea se numără și funcțiile introduse odată cu seria Galaxy S24, la începutul acestui an, adică traducerea live, circle to search, generative AI pentru poze și altele, dar și unele noi. Să le luăm pe rând.

Call assist, chat assist și interpreter sunt trei funcții care fac același lucru, doar că în moduri diferite. Toate îți oferă traducerea unui text, a unui apel sau a unei conversații, chiar în timp real în cazul celor două. Există limitări de limbă, evident, dar dacă ești într-o țară europeană a cărei limbă poate nu o prea stăpânești (cum e Germania în cazul meu), și ai noțiuni de bază în limba engleză, nu va mai trebui să te chinui cu limbajul semnelor. Cea mai utilă dintre acestea mi se pare Chat assist, fără îndoială, funcție care nu doar că traduce mesajele primite în aplicațiile preinstalate Samsung și în alte aplicații de chat, dar funcționează oarecum și ca un ChatGPT în sensul în care îi poți cere să compună un mesaj pentru tine, să folosească un anumit ton, sau să îți ofere o sugestie de răspuns la un email.

Note assist, transcript assist și browsing assist funcționează ca niște mici mașinării de rezumate. Adică le poți folosi ca să rezumi ce ai scris în aplicația de Notes, să rezumi un interviu sau o altă înregistrare audio (cel mai util lucru din acest calup de funcții), sau să rezumi un articol sau alt tip de conținut de pe o pagină web.

Bineînțeles, funcțiile AI nu lipsesc și din componența camerelor lui Galaxy Z Flip6. Mă rog, ele funcționează mai degrabă cu fotografiile deja făcute, din galerie, unde poți observa un buton dedicat Galaxy AI pe care îl poți apăsa ca să faci diferite lucruri, în funcție de tipul de fotografie pe care o ai. Spre exemplu, la portrete și selfie-uri, ai posibilitatea de a selecta diferite stiluri de reimaginare a fotografiilor și a subiectului. Pe baza fotografiei tale, telefonul poate realiza schițe, desene de tip comic book, sau alte stiluri de portrete „fun” (exemplu mai jos). Asta e o funcție ok, îmi amintește de perioada în care toată lumea își schimba avatarul pe Facebook sau Instagram cu o poză făcută cu AI printr-o aplicație. Și cam asta e problema cu această funcție, anume că există aplicații care vor face mai bine lucrul acesta, unele dintre ele chiar gratuite. E cea pe care aș folosi-o cel mai puțin probabil din întreaga suită de aplicații cu AI de pe noile telefoane ale sud-coreenilor.

Mai există și Photo Ambient, o funcție care îți permite să schimbi wallpaper-ul sau lock screen-ul cu o fotografie făcută de tine, asupra căreia vor fi apoi aplicate efecte în concordanță cu ora sau cu vremea de afară. De exemplu, dacă ninge afară, va ninge și în fotografia ta, chiar dacă ea a fost făcută vara, dacă plouă la fel, și tot așa.

O altă funcție prezentă în zona foto este cea care îți permite editarea imaginilor prin eliminarea unor elemente și generarea de conținut nou, care să umple acele goluri (exemplul primei fotografii de mai jos, cu ochii). Nu este nouă, dar funcționează foarte bine și pe asta chiar s-ar putea să o utilizezi. Mai există și drawing assist, care îți permite să adaugi elemente într-o fotografie deja făcută, și inteligența artificială va încerca să le potrivească astfel încât să nu pară out of place. AI-ul își dă seama destul de ușor ce ai desenat când vine vorba de lucruri comune, precum o bicicletă, și îți oferă mai multe variante din care o poți alege pe cea care ți se pare cea mai naturală. 

În fine, mai există și Health assist, o funcție care îți oferă diverse sugestii și detalii în funcție de datele tale de sănătate din aplicația Samsung Health. Pe asta nu am testat-o încă, pentru că mi se pare mai relevantă pentru când ne vom juca cu noile smartwatch-uri Samsung. Nici de Circle to Search nu am mai vorbit acum, pentru că am spus cam tot ce aveam de spus în review-ul de la Samsung Galaxy S24+ – e utilă, sure, dar de exemplu cât am utilizat Flip6 nu am folosit-o deloc, pentru că în continuare mi se pare că găsesc mai repede ceva în modul „tradițional”, căutând exact lucrul respectiv.

Galaxy AI nu e un game changer și toate funcțiile sale nu reprezintă, în opinia mea, un motiv suficient de important pentru a face saltul la un Flip6 de la un Flip4 de exemplu. Unele sunt fun, altele foarte utile pentru unele joburi și pe altele le vei deschide o singură dată ca să vezi care-i faza cu ele. Interesant este însă că ai și o opțiune pe care o poți activa, care indică procesarea datelor exclusiv on device. Adică, pentru un plus de privacy, poți alege ca unele din funcțiile AI să fie procesate exclusiv pe telefon. Samsung te anunță însă că procesarea lor online, în cloud, oferă cele mai bune rezultate, iar funcțiile AI de la capitolul foto nu sunt deloc disponibile dacă alegi exclusiv procesarea on device.

Update major la camera principală

Hai să trecem și la celălalt update major de care am vorbit, camera principală a lui Samsung Galaxy Z Flip6. Pliabilul mai mic al celor de la Samsung are acum un senzor de 50MP cu f/1.8, cu stabilizare optică, care se alătură celui de 12MP, cu f/2.2, folosit pentru fotografiile ultrawide. Se mai adaugă și o cameră dedicată selfie-urilor, de 10MP, cu f/2.2 și pachetul foto este complet.

Un update pe partea camerei foto principale de pe gama Flip era chiar necesar. Nu fiindcă fotografiile nu ar fi fost reușite și pe Flip5, dar pentru că pur și simplu trecuse foarte mult de la ultimul upgrade și Samsung nu mai trebuia să bată pasul pe loc. 

Și chiar se simte ca un update. Fotografiile cu camera principală sunt foarte bune, atât ca ton al culorilor, cât și ca sharpness, dynamic range și contrast. Culorile nu mai par să aibă acel ton de gri și imaginile nu mai sunt „insta-ready”, cum am văzut la ultimele iterații, care exagerau uneori cu procesarea fotografiilor. Fotografia cu clădirea hotelului Intercontinental e un exemplu destul de bun – e curată, fără artefacte, are culori bine diferențiate, spre exemplu diferitele tonuri de verde, mulțimile de elemente nu se contopesc și umbrele sunt naturale. Se remarcă unele probleme de focus la fotografiile în care te apropii mult de subiect, dar chiar și așa, per total aș zice că avem parte de o cameră principală excelentă.

Ultrawide-ul lui Galaxy Z Flip6 este cam cum ne-a obișnuit Samsung: foarte competent, culori bune, ceva deformare datorată unghiului foarte larg, și mici probleme de dynamic range când ai umbre mai ales în marginile fotografiei. E o cameră utilă în cazurile în care vrei să surprinzi mai mult dintr-o scenă decât ar putea senzorul principal.

Zoom-ul se face digital, prin crop, deci dacă vrei să faci fotografii cu zoom, îți recomand să folosești tot principala, dar neapărat în modul de 50MP, care oferă mai multă claritate și calitate. Un beneficiu important îl reprezintă și faptul că poți acum să faci zoom în acest mod, astfel că nu ești limitat la folosirea sa în 1x și apoi decuparea elementului care te interesează. 

Modul de noapte e ok, deși rezultatele sunt puțin prea procesate și mi-au dat impresia că trăiesc în Mexic, nu în România, la cât de galbene păreau. Bineînțeles, asta e și din cauza surselor de lumină preluate pentru fotografie, care dictează cumva direcția în care merge procesarea. Fotografiile de noapte sunt per total ok, dar nu pot zice că mă dau pe spate.

Portretele sunt excelente. Au adâncime, sunt pline de detalii, tonuri ale pielii surprinse foarte bine…ce să mai, arată super bine. Umbrele arată bine, natural, dynamic range-ul e și el bun, și per total e foarte posibil ca Samsung să ofere cele mai bune portrete de pe telefoanele pliabile. Mi-e foarte greu să găsesc ceva greșit la ele, oricât m-aș uita la unele poze.

Selfie-urile arată ok, dar doar atât. Se simte aici diferența mare dintre camera principală folosită pentru portrete și cea de selfie, inclusă în ecranul mare. Fotografiile nu sunt la fel de sharp, culorile sunt ceva mai șterse parcă și per total, aș recomanda să folosești tot camera principală pentru selfie-uri, cu mențiunea că mai bine alegi o variantă fără bokeh, pentru că mi se pare mult prea accentuat și nici nu face o treabă foarte bună pe decupare.

Pe partea video, avem filmare în 4K la 30 sau 60fps cu camera principală, respectiv 4K la 30fps cu cea de pe față. Videoclipurile arată bine, sunt destul de curate și fidele culorilor și se adaptează rapid la schimbările condițiilor de iluminare. Stabilizarea e și ea bună și per total e un telefon bun dacă vrei să filmezi des lucruri.

Concluzia connect

Samsung Galaxy Z Flip6 este un urmaș bun pentru Z Flip5. Lipsesc încă anumite lucruri, precum o încărcare mai rapidă și un cover screen care să nu fie doar un spațiu destinat widget-urilor, dar Samsung rămâne destul de sigură că rețeta sa este cea câștigătoare. Pe măsură ce concurența din acest segment devine din ce în ce mai acerbă, va fi foarte interesant să vedem ce strategie adoptă producătorul sud-coreean. Prețul lui Galaxy Z Flip6 nu este unul mic, cel puțin la lansare. Telefonul pleacă de la 5999 de lei, dar cu anumite reduceri și eventual cu ajutorul programului de trade-in, îl poți duce la un preț ceva mai redus.

Plusuri

  • Unele funcții GalaxyAI sunt utile și te pot ajuta în activitatea de zi cu zi.
  • Ecranele.
  • Construcția și faptul că se simte mai solid ca orice Flip de până acum.
  • Boost-ul de performanță primit odată cu noul procesor.
  • Camera principală.

Minusuri

  • Încărcarea pe 25W a ajuns să fie cam puțin.
  • Camera de selfie.
  • Ecranul mic rămâne destinat widget-urilor în mare parte.

Etichete: , , , , , ,