Energy Expo - Join the revolution

Probleme uriașe la PC-urile cu Windows din întreaga lume: erorile „blue screen of death” afectează companii aeriene, televiziuni și bănci. Problema e cauzată de un update

Scris de | 19 iulie, 2024
Probleme uriașe la PC-urile cu Windows din întreaga lume: erorile „blue screen of death” afectează companii aeriene, televiziuni și bănci. Problema e cauzată de un update

Mii de calculatoare cu Windows întâmpină astăzi Blue Screens of Death (BSOD) în lanț, la pornire, situația creată afectând bănci, companii aeriene, posturi de televiziune, supermarketuri și multe alte afaceri din întreaga lume. O actualizare defectuoasă de la furnizorul de securitate cibernetică CrowdStrike cauzează erorile de pe calculatoarele și serverele afectate, forțându-le să intre într-un „bootloop”, astfel încât PC-urile nu pot porni corespunzător. CrowdStrike este utilizat la scară largă de multe afaceri din întreaga lume pentru gestionarea securității PC-urilor și serverelor Windows.

Primele alarme au fost semnalate de băncile, companiile aeriene și posturile de televiziune din Australia, pe măsură ce mii de stații de calcul au început să se oprească fără motiv. Problemele se răspândesc acum, pe măsură ce afacerile din Europa își încep ziua de lucru. Postul de televiziune Sky News din Marea Britanie nu a putut difuza buletinele de știri de dimineață și a afișat un mesaj prin care își cere scuze pentru „întreruperea transmisiei”. Ryanair, una dintre cele mai mari companii aeriene din Europa, spune, de asemenea, că întâmpină o problemă de natură IT „cauzată de un terț”, care afectează plecările zborurilor.

Probleme mari și pentru companiile aeriene din SUA

Calculatoarele afectate sunt blocate într-un ecran albastru de recovery, atunci când sunt pornite. Administrația Federală a Aviației din SUA spune că toate zborurile Delta, United și American Airlines sunt suspendate din cauza unei „probleme de comunicare”. Aeroportul din Berlin avertizează, de asemenea, asupra întârzierilor de călătorie din cauza „problemelor tehnice.” Multe centre de apeluri de urgență 911 din Alaska au fost, de asemenea, afectate de probleme. O companie aeriană din India a recurs chiar la bilete de îmbarcare scrise de mână din cauza defecțiunilor.

„Avem semnalări la scară largă de BSOD pe Windows, care apar pe mai multe versiuni de senzori”, spune CrowdStrike într-o notă de suport emisă astăzi. CrowdStrike a identificat problema și a anulat actualizarea defectuoasă, dar acest lucru nu pare să ajute PC-urile și serverele care au fost deja afectate.

Problemele, discutate și rezolvate pe Reddit

Într-un thread pe Reddit, sute de administratori IT se plâng de problemekle răspândite, iar pașii pentru soluționare implica bootarea calculatoarelor cu Windows afectate în safemode și navigarea către directorul CrowdStrike pentru ca un fișier de sistem să poată fi șters. Însă această soluție va fi problematică pe unele servere localizate în cloud sau chiar și pentru laptopurile cu Windows care sunt utilizate de la distanță.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , ,

Sursa: Major Windows BSOD issue takes banks, airlines, and broadcasters offline