Energy Expo - Join the revolution

NASA renunță la proiectul VIPER, care trebuia să găsească gheață pe Lună

Scris de | 19 iulie, 2024
NASA renunță la proiectul VIPER, care trebuia să găsească gheață pe Lună
Foto: NASA

Proiectul Volatiles Investigating Polar Exploration Rover, sau mai pe scurt VIPER, al celor de la NASA, a fost oprit. Agenția spațială americană spera ca acesta să ajute la găsirea unui răspuns pentru întrebări importante, precum dacă există sau nu apă pe Lună și dacă aceasta poate fi folosită de viitorii călători care ajung acolo. De asemenea, VIPER avea ca scop găsirea gheții la polul sud al satelitului natural al Pământului.

Decizia celor de la NASA de a renunța complet la proiectul VIPER a fost anunțată ca urmare a unor creșteri de costuri, întârzieri la data de lansare și riscul ca, în viitor, fondurile necesare pentru proiect să crească și mai mult. Conform New York Times, NASA a cheltuit deja 450 de milioane de dolari în dezvoltarea lui VIPER, reușind chiar să asambleze rover-ul și să instaleze instrumentele științifice pe el. Rămâneau însă de efectuat teste care să verifice dacă roverul poate supraviețui la o lansare de rachetă și la condițiile extrem de dificile de pe suprafața Lunii. Un oficial al agenției a indicat că anularea proiectului va economisi pentru aceasta cel puțin 84 de milioane de dolari, deoarece nu va mai trebui să plătească pentru testele anterior menționate sau pentru operarea rover-ului.

NASA a anunțat inițial misiunea VIPER în 2019, având planul de a o lansa la sfârșitul lui 2022. Însă, din cauza unor probleme la lanțul de aprovizionare în timpul pandemiei COVID (printre altele), a fost nevoită să amâne lansarea până la sfârșitul lui 2024. Și mai mult probleme ulterioare au făcut ca lansarea să fie iar mutată, de data asta în septembrie 2025 cel mai devreme, astfel că proiectul nu prea a părut niciodată aproape de a avea succes.

În plus, NASA mai are și alte proiecte care o vor ajuta să verifice dacă există apă în stare solidă pe Lună, și plănuiește să dezasambleze rover-ul și să îi folosească instrumentele și componentele la misiuni viitoare. Va lua în considerare însă și propuneri din partea unor companii american sau internaționale, dacă acestea vor dori să utilizeze aparatul, atât timp cât nu va mai necesita fonduri suplimentare investite de guvernul Statelor Unite.

Deși proiectul a fost anulat, zborul la bordul căruia trebuia să se afle VIPER va continua. NASA i-a ales pe cei de la Astrobotic pentru lansare, aceștia dezvoltând un lander denumit Griffin. Misiunea va zbura cu un obiect nefuncțional care va simula masa lui VIPER, și se pare că informațiile din timpul acesteia vor fi în continuare valoroase pentru alte misiuni viitoare.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , ,

Sursa: NASA scraps its VIPER project that aimed to look for ice on the moon