Energy Expo - Join the revolution

Tot ce știm despre EA FC 25 (până acum): mod nou de 5vs5, cartonașe albastre și faulturi intenționate

Scris de | 18 iulie, 2024
Tot ce știm despre EA FC 25 (până acum): mod nou de 5vs5, cartonașe albastre și faulturi intenționate

EA a oferit primele detalii despre noul său titlu din seria sa deja legendară de jocuri de fotbal, EA FC 25. Jocul care se va lansa în toamnă a primit un trailer oficial care nu oferă gameplay, dar tot surprinde câteva dintre noutățile de care vom avea parte în acest an. Printre acestea se numără și un nou mod de joc, faulturi intenționate și noi posibilități de a juca modul carieră.

Rush este numele celui mai nou mod din EA Sports FC 25, care se pare că va înlocui complet VOLTA, modul care încercase să aducă vibe-urile de FIFA Street înapoi în serie, fără succes însă. VOLTA în ultimii ani a adăugat superputeri, mini-game-uri, și a încercat să se reinventeze, însă nu a reușit, iar sosirea Rush ar putea fi binevenită. Dacă VOLTA avea un gameplay similar cu restul jocului, doar pe un teren mai mic, Rush promite să se simtă diferit față de jocul principal. Se vor juca meciuri de 5vs5 pe un teren redus, la fel ca în VOLTA, cu durată de 7 minute. Fiecare jucător va controla un singur fotbalist, cu excepția portarului, care va fi controlat de AI. Asta înseamnă, conform EA, că meciurile vor fi mai intense și vei avea mai mult timp mingea la picior.

Din fericire, în Rush nu există superputeri, iar regulile sunt destul de diferite față de fotbalul normal. Meciurile vor începe cu o cursă către minge, nu vor exista reprize (doar 7 minute de joc continuu) și nici cartonașe roșii sau galbene. În schimb, vom avea parte de un cartonaș albastru, care îi va trimite pe jucătorii ce-l primesc în așa-numitul „sin bin”, unde vor sta să se calmeze 60 de secunde, înainte să reintre în joc. Cu doar 7 minute de joc, primirea unui cartonaș albastru ar putea însemna foarte mult în Rush și ar putea crea probleme mari pentru echipa ta. Rush va putea fi jucat inclusiv în Ultimate Team, cu jucătorii din echipa ta, dar și în carieră, cu jucătorii din academie, astfel încât vei putea să îi testezi și să îți dai seama dacă merită sau nu să fie promovați la echipa mare.

O altă noutate este FCIQ, un nou sistem de tactică ce ar trebui, cel puțin în teorie, să ofere mai mult control jucătorilor asupra comportamentului fotbaliștilor pe care nu îi controlează. Astfel, vei putea însărcina un rol fiecărui jucător, care va dicta felul în care acesta va gândi și ce poziții va căuta atunci când nu este controlat de tine. Cei de la EA notează că fiecare rol va schimba dramatic comportamentul jucătorilor de la meci la meci. Un exemplu de role este cel de Playmaker, care poate fi dat mijlocașului ofensiv central, ce va încerca să găsească spații pentru a primi mingea din flancuri și să își deschidă unghiul de pasare către atacanți. Același jucător într-un rol de Shadow Striker se va comporta diferit, urcând în poziții mai avansate și fiind gata să tragă atunci când primește pase. FCIQ va avea un efect asupra jucătorilor controlați de AI în fiecare mod de joc.

Un lucru pe care îl vezi în aproape orice meci de fotbal este așa-numitul „fault tactic”, comis cu unicul scop de a opri o fază periculoasă de atac a unei echipe. Sigur, poți face asta deja într-o oarecare măsură și în EA FC 24, dar în EA FC 25 vei avea o certitudine mai mare că încercarea ta de fault se va solda cu un succes – dar și cu un cartonaș galben sau chiar roșu, în funcție de situația în care te afli. Astfel, dacă ții apăsat Right Trigger și apeși pe X (PlayStation) sau pe A (Xbox), jucătorul tău va întinde mâinile și îl va trage de tricou pe cel mai apropiat fotbalist al echipei adverse, cauzând o oprire a jocului și primirea unui cartonaș.

În fine, ultima noutate confirmată deja se numește Live Start Points. Este de fapt o funcție nouă care se aplică la Career Mode și care îți va permite să începi un sezon în timp real, adică poți prelua o echipă fix din punctul în care se află în acel moment în campionat, cu tot cu accidentările și jucătorii disponibili în viața reală. Live Start Points se va aplica doar în 11 dintre ligile din joc, care se vor updata săptămânal (putem să presupunem că sunt însă și cele mai importante 5 ligi din lume printre ele). Astfel, poți să preiei o echipă aflată pe marginea prăpastiei și să îi salvezi sezonul sau să te asiguri că favorita ta reușește să cucerească titlul.

EA Sports FC 25 se lansează pe 27 septembrie și este disponibil deja la precomandă. Jocul va fi disponibil pe PC, Xbox One și PlayStation 4, Xbox Series X/S și PlayStation 5, și Nintendo Switch.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , , ,