Energy Expo - Join the revolution

Ce sunt și cum te ajută funcțiile Galaxy AI de pe noile telefoane pliabile de la Samsung (P)

Scris de | 18 iulie, 2024
Ce sunt și cum te ajută funcțiile Galaxy AI de pe noile telefoane pliabile de la Samsung (P)

Claudiu: Samsung tocmai ce a lansat noua gamă de pliabile pentru 2024, și anume Samsung Galaxy Z Fold6 și Z Flip6. Acestea vin cu upgrade-uri față de generațiile din anii trecuți, însă de departe cel mai important ni se pare includerea funcțiilor Galaxy AI pe aceste device-uri, funcții ce au debutat la începutul acestui an, pe gama Galaxy S24. Acestea cuprind o varietate de îmbunătățiri care ar trebui să îți facă viața mai ușoară și se adresează atât task-urilor de business, cât și celor lifestyle. Funcțiile vor fi disponibile în curând pe mai multe game lansate în trecut de Samsung, însă astăzi analizăm prezența lor pe cele mai recente.

Galaxy Z Fold6, dar și Galaxy Z Flip6 sunt două smartphone-uri care îmbină într-un mod bun caracteristicile hardware cu cele software, și despre care poți citi review-uri aici pe connect. Funcțiile Galaxy AI te vor ajuta, de exemplu, să modifici rapid anumite poze, pot chiar și transcrie înregistrări audio în format text și te pot și ajuta să ai mai mare grijă de sănătatea ta.

De exemplu, una dintre acestea este funcția de AI generativ, pe care o vedem în acțiune când trecem la poze, și care are denumirea de „sketch to image”. Practic, faci o poză cuiva, sau chiar un selfie, începi să desenezi și îți dai frâu liber imaginației, iar telefonul Galaxy va genera automat conținutul suplimentar pe care crede că-l vrei, și îți va da o suită de rezultate din care să alegi. Desigur, putem chiar decupa persoane, sau obiecte, le putem schimba poziția în poză, sau putem crea variații de selfie-uri „desenate” în diverse stiluri de același AI. Ne-am distrat și noi puțin cu această funcție, care e numai bună pentru postări pe rețelele sociale.

O altă funcție care face parte dintre cele mai folositoare este „Circle to search”, care, așa cum explică și denumirea ei, îți permite să încercuiești obiecte, peisaje sau persoane de interes din anumite poze sau site-uri, și va căuta automat pe Google cele mai precise rezultate. Adică, în teorie, dacă ai văzut vreo vază frumoasă într-o poză, Circle to Search te poate orienta spre locurile din care o poți cumpăra, destul de rapid, încercuind obiectul respectiv. Iar în ceea ce privește Z Fold6, acolo unde dispunem și de un ecran mai mare, devine cu atât mai ușor de folosit această funcție mai ales dacă introducem în ecuație și un S-Pen.

O altă noutate este dată și de Samsung Health Assist, care îți va oferi o privire de ansamblu mai bună asupra sănătății tale, și va oferi insight-uri personalizate pentru ca tu să poți lua decizii în concordanță și să-ți poți schimba stilul de viață, alimentația sau programul de antrenament. Aceasta funcționează cel mai bine cu noile device-uri wearable lansate de Samsung în luna iulie, Galaxy Watch7, Galaxy Watch Ultra și Galaxy Ring. 

Însă pe lângă beneficiile pe care Inteligența Artificială le poate avea asupra sănătății tale și a stării de bine, aceasta poate fi folosită și pentru un boost din punct de vedere vizual. Chiar una dintre primele experiențe pozitive pe care le-am avut atunci când am testat Galaxy Z Fold6 a fost capacitatea telefonului de a genera imagini de fundal, pe care le poți folosi în funcție de preferințele tale de personalizare. Cum spuneam mai devreme, este vorba de AI generativ, care va crea wallpapers în funcție de ceea ce îți dorești și de ce cuvinte cheie îi pui la dispoziție. În acest mod, va deveni mult mai greu să te plictisești de ecranele telefonului, fie că vorbim de Flip sau Fold.

—–

Andrei: După ce Claudiu ți-a povestit despre funcțiile AI de ordin mai estetic, aplicate pe fotografii, și de mult-discutatul Circle to Search, a venit rândul meu să trec prin funcțiile care ar trebui să te ajute mai mult la muncă. Vorbesc despre ele și în review-ul lui Samsung Galaxy Z Flip6, pentru că pe acest pliabil le-am testat, dar aici pot să intru în ceva mai multe detalii.

În meniu, găsești funcțiile AI grupate într-un tab special numit Galaxy AI, în calupuri de câte 3, în funcție de utilitatea pe care o au. Primele 3 sunt Call Assist, Chat Assist și Interpreter, funcții care fac lucruri destul de similare, dar în medii diferite. Call assist îți oferă traducere în timp real atunci când vorbești la telefon cu cineva, acționând astfel ca un translator. Practic, atunci când efectuezi un apel, ai opțiunea de a activa Call Assist și conversația ta va fi tradusă în timp real, pe ecranul telefonului, pentru o înțelegere mai ușoară.

Alternativ, există și varianta Chat Assist, care face același lucru, dar în format text. Aceste funcții sunt foarte utile în cazurile în care nu vrei să te bazezi pe o aplicație third-party, fiind și mult mai ușor de utilizat datorită integrării lor direct în device. Chat Assist mai poate și să te ajute să creezi texte bazate pe un prompt, precum mail-uri, propuneri, diverse cerințe sau invitații la evenimente. Nu doar atât, dar o poate face și folosind un anumit ton sau stil de scris, precum și să ofere sugestii cu privire la corectitudinea textelor pe care le scrii în mesaje, și atenționarea ta în cazul în care faci erori. De asemenea, există și posibilitatea de a oferi răspunsuri la mesaje text cu ajutorul Chat Assist, care va recunoaște automat subiectul unei discuții și îți poate sugera moduri în care poți răspunde la o întrebare sau o cerință.

Interpreter este funcția Galaxy AI care te va ajuta cel mai mult în vacanțele tale de vară, mai ales în situațiile în care mergi într-o țară a cărei limbă ori nu o stăpânești prea bine, ori nu o cunoști deloc. Dacă face parte din pachetul acoperit de Interpreter, tot ce trebuie să faci este să deschizi aplicația, să selectezi limba respectivă și să începi să vorbești. Ecranul va fi împărțit în două (inclusiv pe pliabile), astfel că și tu, și persoana cu care vei vorbi veți putea să vedeți traducerea conversației în timp real și să vă înțelegeți foarte rapid.

În calupul de creație, așa cum l-am numit, Samsung vine cu alte 3 funcții Galaxy AI care să te ajute să te organizezi și să scrii mai ușor: Note Assist, Transcript Assist și Browsing Assist.

Prima dintre ele funcționează (evident) în aplicația Notes de la Samsung, și poate să facă mai multe lucruri cu un text scris acolo – să îl rezume, să îl traducă, să verifice pentru a se asigura că nu există erori în el, sau chiar să creeze imagini și coperte generate cu ajutorul inteligenței artificiale. Pentru funcția asta o să ai nevoie să te asiguri că slider-ul „Process data only on device” din meniul Galaxy AI este oprit, deoarece pentru generarea de imagini e nevoie de ceva mai multă putere de procesare și consultarea unor imagini similare de pe internet

Transcript Assist este o funcție pentru care eu unul m-am entuziasmat încă de când a fost anunțat ceva cât de cât similar, în urmă cu câțiva ani, pentru că știu cât de mult mi-ar ușura mie munca. Practic, dacă ești jurnalist și iei un interviu sau participi des la discuții pe care le și înregistrezi, funcția asta îți va salva ore întregi de muncă, pentru că poate transcrie acele înregistrări și poate inclusiv să creeze rezumate din ele pentru a nu mai fi nevoit să asculți din nou întreaga discuție.

În fine, Browsing Assist este genul de funcție pe care o vei folosi fie foarte mult, fie deloc, nu prea există cale de mijloc cu ea. Îți oferă posibilitatea de a rezuma foarte rapid un articol, o știre, o analiză, practic cam orice găsești scris pe o pagină web, oferind în același timp și posibilitatea de a traduce textul respectiv. E o funcție pe care o poți folosi ca să primești imaginea de ansamblu într-o situație cu care poate nu ești la curent sau nu te interesează atât de tare, dar vrei să afli ce se întâmplă acolo. De asemenea, te poate scoate și de la ananghie, dacă trebuie să te pregătești pentru o prezentare sau să verifici anumite informații, oferindu-ți o soluție rapidă.

Concluzia connect

Funcțiile AI de la Samsung reprezintă un update de software foarte important pentru noile device-uri ale producătorului și un nou semn că producătorii de telefoane cred că AI-ul este viitorul. Indiferent în ce domeniu lucrezi, ar trebui să găsești o funcție care să te ajute măcar puțin să te descurci ceva mai bine în sarcinile zilnice.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , , ,