O echipă de cercetători a descoperit o peșteră lunară care ar putea adăposti viitoare baze de cercetare locuibile

Scris de | 17 iulie, 2024
O echipă de cercetători a descoperit o peșteră lunară care ar putea adăposti viitoare baze de cercetare locuibile
FOTO via NASA/Goddard

O echipă de cercetători e de părere că a descoperit o peșteră pe Lună în imaginile radar cu suprafeța acesteia, pe care o consideră un potențial loc pentru stabilirea unei prezențe umane pe satelitul nostru natural.

Tunelul se află în groapa „Mare Tranquillitatis” (Marea Liniștii), cea mai adâncă groapă cunoscută pe Lună. (Dacă numele îți este familiar, Marea Liniștii este locul unde a aterizat misiunea Apollo 11 în 1969.)

Groapa s-a format datorită prăbușirii acoperișului unui tub de lavă sau prăbușirii unei structuri de gol creată de procese tectonice. Pentru a căuta structuri potențiale de peșteri în groapă, cercetătorii au studiat imagini radar cu vizualizare laterală realizate de instrumentul Mini-RF al Lunar Reconnaissance Orbiter între 2009 și 2011. Echipa a efectuat apoi simulări 3D ale geometriei potențiale a gropii și a peșterii acesteia, pentru a determina dacă luminozitatea observată în imaginile radar s-ar putea datora unor crevase subterane.

În cele din urmă, echipa a determinat că există un tunel în groapă care are între 30 de metri și 80 de metri lungime. Tunelul are aproximativ 45 de metri lățime și este fie plat, fie înclinat la un unghi maxim de 45 de grade. Cercetarea lor a fost publicată în Nature Astronomy.

O peșteră pe Lună ar putea fi un avantaj mare pentru colonizare

„Explorarea peșterilor lunare cu ajutorul misiunilor robotice ar putea oferi o perspectivă nouă asupra subsolului lunar și ar putea aduce noi informații despre evoluția vulcanismului lunar” au scris cercetătorii în lucrare. „În plus, explorarea directă ar putea confirma prezența unor medii subterane stabile, protejate de radiații și cu condiții de temperatură optime pentru utilizarea umană viitoare.”

Coautorii studiului, Leonardo Carrer și Lorenzo Bruzzone, ambii cercetători la Universitatea din Trento, Italia, au declarat pentru Gizmodo că, construirea unei baze lunare într-o peșteră are „avantaje semnificative” în comparație cu o astfel de structură construită la suprafață, incluzând:

  • Protecția împotriva razelor cosmice și radiațiilor solare, care sunt dăunătoare pentru oameni și lovesc constant suprafața lunară.
  • Stabilitatea termică, deoarece temperaturile de pe suprafața lunară variază dramatic, în timp ce interiorul peșterilor lunare menține o temperatură stabilă.
  • Protecția împotriva micrometeoriților, deoarece rocile peșterii oferă un scut natural împotriva impacturilor.
  • Disponibilitatea resurselor, deoarece peșterile ar putea fi mai aproape de o sursă de gheață, de apă sau de alte minerale.

Etichete: , , , ,

Sursa: Radar Images Suggest There’s a Tunnel on the Moon