FBI a emis un comunicat în care spune că a deblocat telefonul lui Thomas Matthew Crooks, individul care a tras cu arma în fostul președinte american în timpul unui miting. Există zvonuri neconfirmate că telefonul respectiv ar fi fost chiar un iPhone, însă agenția federală nu a dorit să comenteze pe această temă. Duminică, FBI spusese că încercările de a accesa telefonul nu au avut succes, însă la doar o zi distanță a avut loc reușita.
Tot duminică seară, FBI comunica faptul că Crooks ar fi acționat de unul singur, însă trebuie să determine în continuare dacă acesta a avut parte de asistență în plănuirea și efectuarea atacului. Deblocarea telefonului său ar ajuta cu siguranță ancheta în acest sens. „FBI investighează incidentul armat petrecut pe 13 iulie la un miting în Butler, Pennsylvania, care a rezultat în decesul unei victime și rănirea fostului președinte Trump și a altor spectatori, ca o încercare de asasinare și posibil terorism domestic. (…) FBI nu a identificat un motiv pentru acțiunile atacatorului, însă lucrăm la determinarea secvenței de evenimente și a mișcărilor sale înainte de atac, colectarea și verificarea dovezilor, realizarea interviurilor, și urmărirea tuturor pistelor. Am obținut de asemenea și telefonul atacatorului pentru examinare” se arăta în mesajul FBI de duminică.
În cursul zilei de ieri a venit însă mesajul oficial al reușitei deblocării device-ului: „Specialiștii tehnici ai FBI au obținut cu succes acces la telefonul lui Thomas Matthew Crooks și continuă să analizeze dispozitivele sale electronice”.
Dacă telefonul lui Crooks era într-adevăr un iPhone, cei de la Apple ar putea răsufla ușurați. Deși asta ar însemna că securitatea lor a fost învinsă, în caz contrar compania ar fi fost trasă într-un nou conflict cu FBI-ul, la fel ca în 2016. Atunci, agenția federală a cerut gigantului din Cupertino să deblocheze iPhone-ul trăgătorului din San Bernardino, pe motiv că nu poate crea un backdoor care să fie folosit exclusiv de forțele de ordine. Orice vulnerabilitate pe care ar fi realizat-o astfel Apple ar fi putut fi exploatată ulterior de hackeri. La fel ca acum, FBI-ul s-a descurcat până la urmă fără ajutorul celor de la Apple.