iPad Pro M4 13″ review: mai puternic decât un MacBook, dar cu ce scop?

iPad Pro M4 13″ review: mai puternic decât un MacBook, dar cu ce scop?

Scris de | 12 iulie, 2024

Ce este subțire, ușor și la fel de performant ca un MacBook Pro? Simplu, acest iPad Pro cu procesor M4, o tabletă care este atât de supradotată încât m-am întrebat de multe ori pe parcursul testelor… de ce există? Nu s-a plâns nimeni până acum de performanța tabletelor iPad Pro cu procesoare M2, iar display-urile Mini-LED din trecut erau foarte apreciate de către artiștii care foloseau aceste tablete pentru creație grafică. Totuși, iPad Pro există, este disponibil la vânzare și este, cel mai probabil, cea mai bună tabletă care a fost produsă vreodată.

iPad Pro nu este doar cel mai subțire iPad, dar și cel mai subțire produs Apple de până acum

În timp ce noul iPad Air cu procesor M2, pe care l-am prezentat recent pe canal a rămas în mare parte neschimbat din punct de vedere al design-ului, noul iPad Pro cu procesor M4 aduce câteva schimbări de finețe la formula deja consacrată.

Am avut spre testare versiunea cea mai mare, cu ecran de 13”, tableta care măsoară doar 5,1mm în grosime. Acesta nu este doar cel mai subțire iPad lansat vreodată, dar și cel mai subțire produs care a ieșit de pe liniile de producție Apple. Este mai subțire decât iPod Nano, produsul care se lăuda până în prezent cu distincția de cel mai subțire dispozitiv al companiei. Cât de important este însă ca o tabletă să fie atât de subțire? Nu foarte mult, din păcate. În utilizare normală nu prea se simt cei câțiva milimetri în minus, însă am o teorie despre motivul pentru care Apple a mers în această direcție, pe care o voi detalia mai târziu.

Toate butoanele sunt în aceleași locuri, dar camera frontală și sistemul de deblocare Face ID au fost mutate pe laterala din dreapta, pentru a fi centrate atunci când folosești tableta în mod „landscape”. De altfel, iPad Pro cu procesor M4 este compatibil exclusiv cu noul Apple Pencil Pro, la fel ca în cazul tabletei Air M2, tocmai din cauza mutării sistemului de camere, care a dus la schimbări hardware interne la nivelul prinderii magnetice și încărcării stylus-ului.

Probabil că cea mai mare schimbare vine însă la nivelul camerelor de pe spate, sau mai bine zis… camerEI, întrucât a rămas una singură din două. Noul iPad Pro renunță la camera ultrawide, care s-a dovedit a fi ignorată de către utilizatori. Rămânem astfel cu un wide de 12 megapixeli și cu senzorul LiDAR care permite scanări 3D ale obiectelor sau spațiilor.  

Ecranul „Ultra Retina XDR” se ridică la nivelul superlativelor din numele ales de Apple

Cea mai mare noutate și motivul pentru care noul iPad Pro este pe de-o parte atât de performant și pe de altă parte atât de scump, este însă ecranul. Atât modelul de 13” testat, cât și cel de 11” fac trecerea de la vechile paneluri Mini-LED, respectiv IPS, la un ecran numit Ultra Retina XDR. Celor de la Apple le place să arunce tot felul de termeni ciudați în toate direcțiile, dar de această dată, numele este în mare parte justificat, întrucât acesta este primul ecran cu panel Tandem OLED pentru dispozitive mobile din piață.

Sigur, am mai văzut ecrane OLED pe telefoane, laptop-uri și chiar tablete până acum, însă niciunul nu se compară cu ceea ce oferă Apple aici. Vorbim despre un ecran care este compus din două panel-uri OLED suprapuse, de unde și denumirea de „tandem”. Practic, cele două ecrane afișează același lucru simultan, în același spațiu. De ce a fost necesar un astfel de ecran? Pentru a asigura nu doar culori naturale, dar și o luminozitate înaltă, și, cel mai important, constantă.

Cei care au folosit dispozitive cu ecrane OLED în trecut au observat că acestea se încălzesc la luminozitate înaltă, iar căldura ridicată poate duce la retenție de imagine sau burn-in. De aceea, producătorii integrează tehnologii de protecție care limitează luminozitatea pe întregul ecran, sau o scad atunci când imaginea este în mare parte statică, pentru a evita eventuale defecțiuni. Pe Tandem OLED, așa ceva nu este necesar. Practic, combini luminozitatea a două ecrane pentru a realiza un singur ecran mult mai luminos, iar iPad Pro-ul de față poate ține luminozitate de 1.000 nits pe întregul ecran de 13” fără să limiteze luminozitatea, dar și fără să se încingă peste limite sau să creeze burn-in. Astfel, iPad Pro-ul cu M4 poate fi folosit în medii de lucru cu adevărat profesionale, inclusiv pentru colorizare video sau editare de imagini digitale, fără riscul ca nuanțele afișate să nu fie cele corecte.

Iar ca un bonus, luminozitatea tabletei ajunge la 1.600 nits în HDR, atunci când te uiți la filme și seriale, la fel ca în cazul ecranelor Mini-LED de pe cele mai noi modele MacBook Pro. Poate că nu pare așa mult în comparație cu ce se laudă producătorii de smartphone-uri, dar pentru un ecran OLED atât de mare, fără un heatsink pe spate, este absolut impresionant. Să nu uităm că vorbim despre o tabletă cu ecran de 13” și grosime de doar 5,1mm. Și pe lângă toate acestea, acesta, avem de a face cu un ecran ProMotion, cu refresh rate la 120 Hz, care poate scădea până la 10 Hz atunci când nu apar animații pe ecran pentru a economisi energie.

Este greu să găsești un ecran mai bine calibrat și mai plăcut pentru a urmări filme, seriale sau pentru jocuri, să nu mai zic de utilizarea lui pentru muncă adevărată. Există chiar și un mod special în setări care setează ecranul în mod „referință”, cu calibrare din fabrică și chiar posibilitatea de a modifica parametri avansați pentru calibrare personalizată. Pur si simplu, acest ecran este, mai bun atunci când vine vorba despre fidelitate și luminozitate decât oricare alt ecran OLED de smartphone, sau chiar majoritatea ecranelor OLED de pe televizoare scumpe. Ca o notă personală, mi se pare că acest iPad Pro este folosit drept un test pentru ceea ce plănuiește Apple pentru viitorul apropiat: aducerea tehnologiei Tandem OLED și pe laptop-uri, telefoane sau display-uri de PC.

Și pentru că sunetul este la fel de important, cele patru difuzoare integrate oferă un sunet mult mai puternic și mai bogat decât mă așteptam de la un dispozitiv atât de subțire. Avem parte și de un bas destul de pronunțat pentru un dispozitiv mobil. Desigur, iPad-ul, nici măcar în varianta Pro nu este încă la nivelul difuzoarelor unui MacBook, însă nu este nici cu mult prea departe.

Chiar avem nevoie de performanța procesorului M4 pe o tabletă?

Așa cum ziceam și în review-ul lui iPad Air M2, acea tabletă poate deja să facă totul, deci care este motivul pentru care noul iPad Pro are un procesor și mai performant? Ei bine, tot ecranul Tandem OLED este „de vină” pentru alegerea acestui nou procesor. Procesoarele M1, M2 și M3 au fost criticate pentru faptul că pot oferi suport doar pentru două ecrane simultan: cel intern și unul extern. Abia variantele Pro și Max oferă suport pentru până la trei ecrane. Ei bine, pentru că ecranul este un Tandem OLED, acesta are nevoie de două ieșiri video doar pentru a afișa imaginile pe ecranul intern, iar iPad-urile ar trebui să poată afișa și extern pe un ecran cu rezoluție 6K. Astfel, a fost necesară dezvoltarea lui M4, cu mai multe ieșiri video, dar și cu îmbunătățiri de performanță față de generațiile anterioare.

Chiar dacă debutează la doar jumătate de an după generația M3, procesorul M4 este unul extrem de performant. Cât de performant? Păi integrat în această tabletă de 580 de grame, oferă cam același nivel de performanță precum un MacBook Pro de 14” cu procesor M3 Pro. Luați în calcul că acel dispozitiv cântărește 1,6 kg și are răcire activă la interior. În majoritatea testelor de performanță, iPad Pro M4 este la distanță foarte mică sau la egalitate de un laptop de productivitate profesional. Avem însă nevoie de toată această performanță pe o tabletă? Probabil că nu, însă faptul că este cu atât de mult în fața altor tablete din piață ar putea fi un avantaj pentru cei care cumpără iPad Pro acum, datorită longevității. Cel mai probabil, nu va fi nevoie să înlocuiești acest iPad Pro decât atunci când nu va mai avea suport software, iar Apple oferă actualizări pentru tablete vechi chiar și de 6-7 ani.

Apple propune transformarea lui iPad Pro într-un „laptop replacement” cu noua tastatură Magic Keyboard

În review-ul iPad Air am încercat să transform tableta într-un laptop sau chiar desktop prin atașarea de accesorii pe Bluetooth sau USB-C, iar rezultatele au fost… așa și așa. Deși poți lucra fără mari probleme pe un iPad, experiența nu este una ideală fără accesoriile oficiale. Din fericire, în cazul iPad Pro am avut și tastatura nouă Magic Keyboard, alături de Apple Pencil Pro, pentru a transforma noul iPad într-un adevărat „laptop replacement”… sau cel puțin așa credeam.

Da, această tabletă, alături de tastatură este mai performantă decât MacBook-ul meu cu procesor M1, însă, din păcate, devine și cam la fel de grea, la 1,2 kilograme. Practic, avantajul greutății și portabilității cam dispare odată ce pui tastatura în ecuație. Și nu doar asta este deranjant, ci și felul în care tastatura este concepută. Magic Keyboard dorește să țină iPad-ul suspendat în aer, folosind magneți, iar din această cauză, ai opțiuni limitate de poziții în care poți orienta ecranul tabletei. Mai mult, centrul de greutate este foarte diferit față de cel al unui laptop, așa că nu vei putea lucra confortabil decât pe un birou în acest mod, nu și în poală pe un scaun sau pe tava unui scaun de avion.

Față de generația anterioară, noul Magic Keyboard primește întregul rând de taste de funcții, ceea ce este un mare plus, putând controla volumul, luminozitatea și redarea multimedia la fel ca pe un MacBook. Apoi, primește un trackpad mai mare, din sticlă cu feedback haptic, foarte plăcut în utilizare, mult mai precis și mai util decât un mouse pe Bluetooth pe sistemul de operare iPadOS. Nu în ultimul rând, suprafața din jurul tastelor este acum din aluminiu, nu din plastic cauciucat. Aș fi preferat însă ca toată tastatura să fie metalică, întrucât plasticul cauciucat de la exterior se va deteriora cu siguranță în timp, iar la cât de scumpă este tastatura, nu cred că aș vrea să o cumpăr de mai multe ori doar pentru că materialele se tocesc. Un avantaj major al utilizării tastaturii este însă faptul că poți să încarci tableta prin port-ul USB al tasaturii, în timp ce poți conecta la port-ul USB de pe tabletă alte accesorii.

Această tastatură mi se pare mie că este motivul pentru care Apple a decis să facă iPad Pro mai subțire și mai ușor. Compania putea să aleagă să păstreze dimensiunile, dar să crească capacitatea bateriei, pe noile iPad Pro, însă a preferat să facă un dispozitiv mai compact, pentru a fi mai ușor de folosit cu Magic Keyboard, și mai ușor la transport. În realitate însă, un iPad și o tastatură nu devin un laptop complet funcțional, oricât de mult ne-am dori asta.

iPadOS este cea mai mare „piedică” în calea productivității avansate

Motivul principal este iPadOS, un sistem de operare care nu a fost gândit de la început pentru mouse și tastatură, ci a fost adaptat pe parcurs, iar aceste interacțiuni sunt în continuare stângace. Apple ar putea oricând să aducă elemente din MacOS sau să aducă o interfață desktop completă pe iPadOS, însă este clar că nu vrea să facă asta. Motivul principal ar fi tocmai performanța ridicată a iPad-urilor, care cu siguranță ar „canibaliza” o parte din vânzările de MacBook, în special din zona Air și Pro de bază.

Astfel, rămânem limitați la versiuni de mobil ale aplicațiilor de productivitate și creație și cu un filesystem închis, nu tocmai confortabil de gestionat prin intermediul aplicației Files. Nu este ceva la care este imposibil să de adaptezi, însă multe lucruri se fac mult mai ușor pe un desktop decât pe iPadOS. Momentan, nu poți face nimic în plus cu un iPad cu procesor M4 față de unul cu M2. Diferențele de performanță nu sunt unele majore în aplicațiile din prezent, deci dacă ai deja un iPad Pro M2 și performanța te atrăgea, acesta nu este upgrade-ul pe care îl așteptai. Probabil că în timp vor apărea aplicații mai avansate, mai ales odată cu integrarea AI-ului în multe workflow-uri profesionale. Rămâne de văzut în timp.

Singurele upgrade-uri cu adevărat importante față de modelul anterior sunt ecranul excelent și noul Apple Pencil Pro, care oferă funcționalitate extra precum gesturi de strângere, orientare la 360 de grade pe suprafața ecranului, vibrații și funcționalitate Find My. Multe dintre aceste funcții sunt importante pentru artiști, în special. Cei care folosesc tableta pentru productivitate de bază, se vor descurca și cu un iPad Air.

Gaming-ul pe iPad a evoluat mult, însă prețul tabletei o face greu de recomandat gamerilor

Nici măcar în gaming nu am simțit mare diferență față de iPad Air M2 la capitolul performanță. Jocurile funcționează în mare parte la fel, cu mențiunea că dacă jucam Assassin’s Creed Mirage pe Medium pe tableta cu M2 pentru un framerate constant, pe Pro îl pot rula pe High. Calitatea grafică este clar îmbunătățită, de la detalii și până la rezoluție, însă pe ecrane mici aceste lucruri nu contează extrem de mult. Framerate-ul este însă, din păcate, tot limitat la 30 de cadre pe secundă și pe procesorul M4.

Cam același lucru se întâmplă și cu alte jocuri precum Resident Evil 4 sau orice alt titlu mai complex pe care l-am încercat. Așa cum era de așteptat, jocurile de mobil nu vor reprezenta nicio problemă pentru un chipset atât de performant. Te poți asigura cu iPad Pro M4 că toate jocurile mari care vor fi lansate în următorii câțiva ani vor funcționa pe tableta de față în parametri buni și foarte buni, dar mă îndoiesc că sunt mulți gameri care cheltuie aproximativ 1.500 de euro pe o tabletă doar pentru a se juca pe ea. La un preț similar poți cumpăra toate consolele de gaming de generație actuală, sau un laptop de gaming performant, plus niște jocuri. Gaming-ul pe iPad Pro este doar un bonus pentru cineva care are deja nevoie de funcționalitatea tabletei și se mai și joacă din când în când.

Camerele sunt surprinzător de bune pentru un iPad

O veste bună despre iPad Pro M4 este că nu are o cameră tocmai slabă. Avem de a face cu un senzor de 12 megapixeli pe partea din spate, care pare să fie similar cu cel de pe iPhone 13 Pro, întrucât care poate înregistra video 4K în format ProRes. Ai nevoie de așa ceva pe o tabletă? Poate că nu, dar dacă vrei să filmezi un podcast din mai multe unghiuri folosind noua aplicație Final Cut Camera și nu ai destule iPhone-uri la îndemână dar ai un iPad, măcar știi că materialul înregistrat de iPad Pro va arăta bine. Camera în sine va fi folosită cu siguranță în principal pentru scanat de documente și probabil scanări 3D de obiecte prin intermediul LiDAR-ului integrat.

Camera frontală este însă similară cu ceea ce am văzut pe iPad Air, adică un ultrawide decent, bun pentru videoconferințe pe zoom și… cam atât. Trebuie însă să laud senzorii Face ID integrați în camera frontală, întrucât funcționează impecabil, chiar mai bine decât pe iPhone. Nu m-am gândit nicio secundă la deblocarea tabletei, totul fiind extrem de rapid. Dacă Touch ID-ul de pe iPad Air mi-a dat bătăi de cap, pot confirma că Face ID-ul de pe Pro este excelent. Mi-aș dori ca mai multe dispozitive Apple și nu numai să folosească recunoașterea facială 3D în locul amprentei.

Cui i se adresează o tabletă de 1.500 euro?

iPad Pro cu noul procesor M4 este o demonstrație de forță din partea Apple, dar este un produs pe care nici compania nu cred că se așteaptă să devină un adevărat hit comercial. Cei care au deja iPad Pro din generațiile mai vechi probabil că nu vor scoate începând cu 6.000 lei pentru varianta de 11” și 7.600 lei pentru aceasta de 13” doar pentru un upgrade de display și un format mai subțire și ceva mai ușor. Iar prețul acestor tablete poate crește semnificativ în funcție de stocare, RAM, tipul de ecran și conectivitate. O tabletă de top, cu procesor M4 cu 16 GB RAM, ecran cu sticlă cu textură mată și conectivitate 5G depășește 15.000 de lei, adică peste 3.000 de euro. Asta fără tastatura de aproape 2.000 lei și stylus-ul de încă 800 lei. iPad Pro cu M4 este nu doar o tabletă scumpă, dar și un upgrade scump de la generațiile anterioare, noul model fiind incompatibil cu accesoriile mai vechi (Pencil 2 și Magic Keyboard).

Le mulțumim celor de la iStyle pentru că ne-au împrumutat iPad Pro-ul cu M4, alături de accesoriile sale pentru test și vă invităm să verificați ofertele lor la acest model, sau la modelele anterioare de iPad Pro și chiar Air, care acum sunt disponibile la prețuri mai mici. Acele modele rămân în continuare tablete foarte performante, care pot acoperi nevoile majorității utilizatorilor.

Concluzia connect

Cel mai probabil, acest iPad va deveni popular prin agențiile de creație, unde graficienii ar putea avea o experiență mai confortabilă alături de o astfel de tabletă, în cadrul studiourilor de creație video, unde un ecran portabil luminos și bine calibrat de acest gen poate fi foarte util, sau între cei cu fonduri nelimitate pasionați de tehnologie, pentru care 1500 de euro pe o tabletă nu este un mare efort financiar.

Plusuri

  • Cea mai performantă tabletă din piață, la nivelul unui laptop profesional de productivitate
  • Cel mai bun ecran de pe o tabletă sau chiar și de pe alte dispozitive mobile
  • Aceeași autonomie de „o zi de lucru” de aproximativ 10 ore pentru sarcini light și 4-5 în aplicații complexe
  • Difuzoare puternice, apropiate de cele ale unui laptop

Minusuri

  • Nu vine cu încărcător în pachet
  • Faptul că este extrem de subțire și ușoară nu asigură un avantaj real în utilizare
  • Tableta și accesoriile sunt extrem de scumpe
  • Nu este compatibilă cu vechile accesorii Magic Keyboard și Pencil 2

Etichete: , , , , , ,