Energy Expo - Join the revolution

Noi detalii despre filmul F1 de la Apple – când apare și ce camere au fost folosite pentru a filma secvențele de curse

Scris de | 9 iulie, 2024
Noi detalii despre filmul F1 de la Apple – când apare și ce camere au fost folosite pentru a filma secvențele de curse

Fanii Formulei 1 au tot auzit în ultimul an de un nou blockbuster la care se filmează, bazat pe cel mai popular motorsport din lume. Unele curse din această perioadă au inclus și momente de filmare live pe circuit, cu Brad Pitt urcând la volanul unui monopost al echipei fictive APXGP. Weekend-ul trecut, la Silverstone, cu ocazia Marelui Premiu al Marii Britanii, filmul produs de Apple a primit și primul trailer, și cu câteva zile înainte și titlul oficial: se va numi F1, foarte simplu și sugestiv.

Filmul îl are în prim-plan pe Brad Pitt, în rolul lui Sonny Hayes, un fost pilot de Formula 1 care se întoarce în sport și se alătură echipei APXGP alături de „rookie-ul” Joshua Pearce (interpretat de Damson Idris, din Snowfall). Din distribuție mai fac parte nume precum Kerry Condon, Javier Bardem, Tobias Menzies, Sarah Niles sau Kim Bodnia, cu Bardem portretizându-l pe șeful APXGP.

Pitt și Idris au condus amândoi mașini de Formula 1 în realizarea acestui film, iar filmările au avut loc la diverse evenimente, precum GP-ul de anul trecut de la Silverstone sau cursa Rolex 24 de la Daytona din ianuarie 2024. Trailer-ul pare să ofere cea mai realistă portretizare a sportului de până acum pe marele ecran, incluzând o mulțime de piloți și personalități reale din lumea Formulei 1. De altfel, Lewis Hamilton de la Mercedes a fost implicat în procesul de scriere a scenariului.

În spatele camerei se află Joseph Kosinski, care și-a demonstrat abilitatea de a crea un blockbuster magnific cu Top Gun: Maverick, iar ca producători semnează Brad Pitt, Lewis Hamilton și Jerry Bruckheimer, printre alții. Bruckheimer a și avut un interviu cu Stewart Clarke de la Deadline, în care a oferit mai multe detalii despre film, inclusiv despre bugetul acestuia. Zvonurile spuneau că suma investită de Apple în realizarea F1 s-ar fi ridicat la 300 de milioane de dolari, însă Bruckheimer a infirmat aceste zvonuri, spunând că sunt „la zeci de milioane de dolari în direcția greșită (n.r.: pentru cei care au răspândit zvonul), și în direcția corectă pentru noi. Nu putem oferi un număr exact, pentru că sunt banii celor de la Apple și ei pot vorbi despre asta. Dar putem spune că e mult mai redus decât s-a spus (n.r.: bugetul)”.

Bruckheimer a vorbit și despre camerele folosite pentru a filma noua peliculă Apple. Procesul a inclus și realizarea unor camere speciale pentru a captura imaginile de la bordul monoposturilor: „avem camere speciale pentru asta care sunt foarte mici și ușoare, astfel încât să nu împiedice performanța mașinii prea mult. Chiar și suporturile de camere au fost realizate cu Mercedes, iar camerele sunt special realizate de Sony. Este următoarea generație față de ce am făcut cu Top Gun (n.r.: Maverick). Totul e mult mai mic și marea inovație e că acum putem controla mișcările camerelor de pe mașini”. F1 va fi disponibil și în IMAX, și se pare că o mare parte din acțiunea sa a fost filmată în formatul IMAX, mai exact „peste o oră în full IMAX, astfel că vei avea parte de mai multă imagine. Tot timpul am văzut acest film ca o experiență cinematografică, așa că singura modalitate prin care vei putea să îl vezi inițial va fi în cinematografe”.

F1 va avea premiera în cinematografe la nivel global pe 25 iunie 2025, și va sosi la o dată ulterioară și pe serviciul de streaming Apple TV+, probabil similar cu felul în care Napoleon a fost lansat de Apple. Până atunci, fanii Formulei 1 mai au un proiect care merită atenția lor și care se va lansa mai târziu în acest an – miniseria Senna, bazată pe viața legendarului pilot brazilian Ayrton Senna, produsă de Netflix și cu brazilianul Gabriel Leone în rol principal.

Etichete: , , , , , ,

Sursa: Apple’s F1 new details: first trailer, budget dispute, IMAX runtime, and more