Creatorii de conținut de pe YouTube se vor bucura să audă că platforma de video sharing are acum un nou sistem de editare cu AI. De obicei, integrarea AI-ului în produsele deja existente este considerată de utilizatori destul de problematică, întrucât companiile par că bagă pe gât tot felul de funcții de care nimeni nu are nevoie, însă de data aceasta vorbim despre o funcție cu adevărat utilă. Clipurile care sunt marcate de către Content ID pentru utilizarea de muzică fără licență, au acum opțiunea de a scoate melodia din fundal, fără să afecteze restul clipului.
Creatorii de conținut de pe YouTube vor putea scăpa de Content ID cu un singur click
Oricine a urcat un clip pe YouTube în care se aude o melodie care aparține unui artist cunoscut sau unei case de discuri, știe că acel clip este automat marcat de Content ID, iar singurele opțiuni sunt fie să urci clipul din nou, fără melodia respectivă, sau să editezi clipul în interfața YouTube pentru a elimina complet sunetul în secțiunea respectivă.
Noul AI Eraser tool funcționează însă „ca prin magie”, putând elimina doar muzica din fundal, fără ca vocea, efectele sonore sau alte elemente audio să fie afectate. Astfel, chiar dacă ai prins din greșeală o melodie în fundal în timp ce filmai pe stradă, vei putea în continuare să monetizezi clipul fără să împarți veniturile cu cei care dețin licența pe acea melodie, întrucât aceasta poate fi eliminată cu un singur click.
Desigur, funcționalitatea nu este perfectă, iar anumite melodii pot fi greu sau imposibil de eliminat eficient. În cazurile acelea, vei putea să tai sau să elimini complet sunetul pe porțiunile de clip afectate, la fel ca înainte.
Google nu este însă singura companie care experimentează cu funcții AI pentru editare audio. Aplicații de editare video precum Final Cut Pro de la Apple și DaVinci Resolve de la Blackmagic Design, au introdus în cele mai recente versiuni funcții similare, care pot elimina complet muzica din fundal, sau pot chiar remixa melodiile, putând scoate sau adăuga cu minimum de efort anumite instrumente sau vocea dintr-o melodie.
Între avalanșa de funcții AI care uneori mai mult te pot încurca decât să te ajute, cele pentru editare foto, video și audio par să fie printre cele mai utile, iar faptul că sunt deja prezente în servicii populare, și accesibile cu un singur click, sugerează că deși suntem încă la început în domeniul AI, deja tehnologia este deja destul de avansată.