Energy Expo - Join the revolution

Infinix Hot 40 Pro, Note 40 și Note 40 Pro sub lupă: Telefoane ieftine și (destul de) bune

Scris de | 5 iulie, 2024
Infinix Hot 40 Pro, Note 40 și Note 40 Pro sub lupă: Telefoane ieftine și (destul de) bune

Nu de multe ori mai avem ocazia să vorbim și despre niște telefoane care debutează pe piața din România și ne trec în premieră pragul redacției. Pe finalul lunii aprilie, colegul meu Cătălin scria despre noua prezență pe piața autohtonă, și anume compania Transsion, una care a luat cu asalt topurile mondiale de vânzări de smartphone-uri. Aceasta a adus la noi în țară brand-ul Infinix, despre care vom vorbi mai pe îndelete astăzi, unul care e adresează în special persoanelor care caută să obțină maximum de specificații cu minimum de buget.

Pe masa noastră de test au poposit trei astfel de modele de la Infinix, și anume Hot 40 Pro, Note 40 și Note 40 Pro. Acestea variază în preț, de la 999 de lei, până la 1499 de lei, și mărturisesc că am fost cel puțin surprins atunci când le-am văzut pentru prima dată. Și spun surprins pentru că, ca să spun asta încă din start, modelele Note vin cu încărcător wireless în cutie, pe 20W. Nu știu despre voi, dar e prima dată când am văzut așa ceva la un device primit la test și e un gimmick interesant din partea producătorului, mai ales în această epocă în care pe telefoanele high-end nu prea mai vedem nici măcar brick de priză în pachet.

Deci, să trecem totuși la treabă și vă voi prezenta pe rând fiecare dintre cele trei modele pe care le-am primit, din punct de vedere, mai ales, a ceea ce le diferențiază. Cum spuneam, ele fac parte din categorii diferite de preț, deși putem spune că toate se încadrează în segmentul mid-range. Deci așteptările au fost diferite, acum hai să vedem și dacă s-au ridicat la nivelul la care am sperat.

Infinix Hot 40 Pro, mid-range la 999 lei

Primul telefon dintre cele trei analizate este și cel mai ieftin dintre cele pe care le-am primit la test. Încă din primul moment mi-am dat seama de acest lucru din cauza spatelui care este realizat din plastic, însă, atenție, nu vorbim deloc despre un telefon urât. Mie îmi pare că se simte aici destul de mult direcția în care merge Realme de ceva vreme încoace, adică telefoane care vin la un preț destul de accesibil dar care încearca să fure ochii prin design. Vedem aici și o dispunere similară a insulei camerei foto cu cea pe care o regăsim și la iPhone-uri, însă într-o notă ceva mai exagerată. Per total este un telefon care arată decent spre bine.

În ceea ce privește camera foto aceasta e, în linii mari, la cum te-ai aștepta din partea unui telefon care nu trece de pragul de 1000 de lei. Este vorba de un ansamblu foto triplu, dar care nu excelează neapărat la un capitol anume. Îți faci treaba cu ea în multe momente din zi, în special în condiții bune de lumină. Zoom-ul este și el decent, însă în limitele bunului simț. Un alt aspect interesant aici este adăugarea unui al treilea senzor, unul auxiliar, de 0.08MP, care are rolul de a ajuta la efectul de adâncime al pozelor, însă care nu face o diferență reală atunci când vrei să fotografiezi ceva. Mai există în acest ansamblu și un senzor macro, de 2MP, dar și o cameră principală de 108MP.

Modul portrait aplică un bokeh destul de pronunțat atunci când fotografizei cu principala, dar își cam pierde din efect atunci când treci la camera selfie. Iar modurile video sunt și ele cât de cât diverse, mai ales că avem o interfață în aplicație care îți permite să reglezi setările camerei în funcție de cadrele pe care vrei să le tragi, dacă ești pe stradă, sau dacă ești, de exemplu, la o petrecere. De asemenea, există și un mod de înfrumusețare, care aplică un algoritm de postprocesare cu rolul de a te face „mai frumos”, similar cu ce vedem și la alți producători, dar ceva mai estompat în acest caz, nu atât de „in your face”.

Vorbeam mai devreme, despre fatpul că două dintre telefoanele testate au incluse în cutie încărcătoare wireless. Ei bine, Hot 40 Pro este acela care nu beneficiază de acest tratament, pentru ca prețul pachetului să fie menținut sub pragul care există. În schimb, acesta dispune de încărcare rapidă la 33W pe fir. Din păcate, un punct slab de notat în cazul lui Hot 40 Pro este fatpul că vine cu un ecran IPS care nu excelează la capitolul luminozitate, având un maxim de 500 de niți la această categorie. Diferența se vede mai clar atunci când este așezat lângă celelalte modele, „frații” săi mai mari. Despre performanță și varianta de echipare vom vorbi ceva mai încolo, pentru că am pus cele trei telefoane unul lângă celălalt și am rulat testele benchmark cu care v-am obișnuit. Ca un spoiler, merită să citești în continuare.

Infinix Note 40, mid-range cu AMOLED și display „pătrățos”

Am spus încă de pe acum că avem de-a face cu un display pătrățos, pentru că e una dintre diferențele față de Note 40 Pro, dar și principala diferență între el și Hot 40 Pro, despre care am scris mai devreme. Avem parte de un plastic ceva mai bun pe spate, dar și de un ecran AMOLED, de departe cea mai mare îmbunătățire între cele două modele. Diferența în calitate este, așa cum te așteptai, foarte mare, iar modelul per total face o treabă bună și la capitolul design. Îmi place că încep să văd lucruri mai deosebite de la producătorii din China, mai ales în ceea ce privește aspectul, acolo unde se încearcă măcar să se vină cu lucruri interesante. 

Revenind la ecranul AMOLED, acesta are o rezoluție de 1080 x 2436 de pixeli, o diagonală tot de 6,8 inci, ca la Hot 40 Pro, dar și o rată de reîmprospătare de 120 Hz. Ei bine, luminozitatea ajunge până la 1300 niți în peak brightness, și pot spune fără probleme că este unul dintre cele mai bune ecrane pe care le-am văzut pe un telefon de 1200 de lei. Experiența de utilizare sare, deci, la un alt nivel și nu trebuie deloc subestimată diferența pe care un astfel de ecran poate să o facă în treburile de zi cu zi, față de un IPS. Mă gândesc că acest model va fi destul de popular printre utilizatorii care nu sunt neapărat foarte pretențioși, dar care își doresc totuși un plus de calitate măcar la scrolling pe rețelele sociale sau la consumul de conținut multimedia. Pentru că este în mod cert un model care va face cu ochiul și publicului mai tânăr, așa cum spunea colegul Cătălin după primele sale impresii, la cald, imediat după evenimentul de lansare, vă pot garanta că e numai bun pentru Instagram și TikTok.

În ceea ce privește ansamblul de camere foto, acesta este tras la indigo cu cel de pe Hot 40 Pro, avem exact aceiași senzori (principal și macro) și CRED, un mare cred aici, același senzor auxiliar de 0.08MP de pe telefonul despre care am discutat înainte. Din testele mele nu am reușit să-mi dau seama ce e exact, însă e extrem de posibil să vorbim despre același de mai devreme. Fotografiile ies relativ similar, cu mențiunea că focusul de pe zoom nu funcționează la fel de bine la Note 40, deși acest aspect cred ca va fi rezolvat într-o actualizare ulterioară software. La partea video avem standarde diferite pe cele două telefoane, Note 40 filmează și la 60 de cadre în rezoluție Full-HD, nu doar la 30, și mai avem și varianta 1440p cu 30 de cadre pe secundă. În nici unul dintre cele două cazuri discutate până acum nu avem stabilizare.

Infinix Note 40 se încarcă rapid pe fir la 45W de această dată, deci mai rapid, și vine și la pachet cu încărcător wireless. Și ce am omis să vă spun mai devreme, e că atât Hot 40 Pro cât și Note 40 vin în cutie cu căști pe fir, un lucru pe care nu l-am mai întâlnit de ceva vreme. Deci și aici producătorul mizează pe un pachet cât mai complet. Încărcarea wireless se face la 20W, iar încărcătorul se lipește de husa inclusă și ea în cutie, într-un mod care încearcă să replice MagSafe, de la Apple. De menționat că fără husă, acest sistem de „lipire” nu funcționează.

Infinix Note 40 Pro, vârful de gamă al companiei pe piața din România

Desigur, nu se poate pune problema unui model flagship, în adevăratul sens al cuvântului, dar vorbim, totuși, de cel mai ofertant model al companiei, cel puțin dintre cele comercializate la noi în țară. Dar. Și e un dar aici. Dintre cele trei modele, e suficient doar să arunci o privire și îți dai seama imediat care e cel mai scump. De fapt, poți face chiar un joc și să te legi singur la ochi. Îți vei da seama la fel de rapid după ce le vei atinge pe fiecare în parte. Plasticul de pe spate este chiar ceva mai reușit decât la Note 40, iar în partea de sus, atât în acest caz, cât și în cazul lui Note 40 observăm inscripția „Sound by JBL”. Desigur, este vorba de o calibrare audio, dar care este destul de reușită pentru acest segment. Avem parte de joase bine determinate, dar și de un volum maxim care nu „sparge”. Per total, cele două telefoane din seria note oferă o experiență audio peste media segmentului.

Și ajungem și la camera lui Note 40 Pro, iar prima diferență în bine pe care am observat-o aici, deși vorbim iarăși, de aceiași trei senzori prezenți și pe celelalte două modele, e că există stabilizare optică pentru video, una care nici nu e prea rea. Combinăm asta și cu capacitățile deja existente pe Note 40 și mai sărim o treaptă în sus. La fel, fotografia pe timp de zi este ok în mare parte, și nu avem parte de problemele cu focalizarea în timpul zoom-ului aici. E o cameră cu care îți faci treaba în diverse scenarii, iar treaba cu bokeh despre care am scris la Hot 40 Pro se repetă și în acest caz.

O altă diferență mare este la design, iar Note 40 Pro vine cu un display rotunjit, iar tehnologia de panou este tot AMOLED. De fapt, este vorba de același ecran de pe Note 40, de această dată cu marginile rotunjite. Acest lucru vine la pachet cu marele avantaj că îi oferă un aspect mai „premium”, iar acesta poate fi cu ușurință confundat cu modele care se situează mai sus pe scara costului. Există și aici încărcător wireless care se atașează magnetic de husa inclusă în cutie, avem și căști, ca în celelalte cazuri, dar și o încărcare rapidă de fir ceva mai ofertantă, la 70W. Cam acestea sunt, deci, similaritățile și deosebirile între cele trei telefoane.

Sub capotă & și performanțe

Bun, și ajungem la un lucru destul de interesant. Pentru că am pus oarecum accentul pe deosebiri până acum și am încercat să vedem de ce fiecare dintre cele trei modele vin la un preț diferit. Însă e cazul să discutăm și despre cea mai mare similaritate dintre ele. Toate vin echipate cu un CPU MediaTek Helio G99, cu mențiunea că Note-urile dispun de varianta Ultimate a acestuia, pentru că sunt lansate mai recent, spre deosebire de Hot 40, care a fost anunțat pe final de 2023. Iar acest lucru se reflectă cât se poate de clar și în testele benchmark pe care le-am realizat și pe care vi le las mai jos, acolo unde rezultatele au fost destul de similare, după cum puteți observa.

Note-urile, de asemenea, vin cu Android 14 peste care s-a aplicat interfața proprietară de utilizare a Infinix denumită XOS. Acestea sunt destul de cursive în utilizare, cu accent pe Note 40 Pro, și spun asta pentru că la Note 40 mi s-a mai întâmplat să dau peste întârzieri cauzate de software. Culmea, la Hot 40 Pro nu am avut această problemă, deși este cu 200 de lei mai ieftin. O altă deosebire între cele trei vine la combo-urile de RAM + stocare, iar ele se prezintă după cum urmează: 

  • Infinix Hot 40 Pro: 8GB RAM + 128GB ROM / 8GB RAM = 256GB ROM
  • Infinix Note 40: 8GB RAM + 256GB ROM
  • Infinix Note 40 Pro: 8GB RAM + 256GB ROM / 12GB RAM + 256GB ROM

În ceea ce privește bateriile celor trei telefoane, acestea dispun de un acumulator identic, montat pe fiecare, diferind aici doar metoda și viteza de încărcare. 5000 de mAh este numărul magic în acest caz și este suficient pentru până la două zile de utilizare în condiții normale, de zi cu zi.

Cei trei crai de la răsărit

Concluzia connect

Cele trei modele Infinix care au poposit pe masa noastră de test sunt niște telefoane mai mult decât decente. Deși au unele carențe în utilizare, pe care le-am punctat în textul de mai sus, producătorul „se scoate” cu faptul că dă dovadă de respect la adresa utilizatorilor care nu caută, nu vor sau nu își permit modele mai scumpe, și are grijă să ofere un pachet cât mai complet care să-i ajute pe aceștia. De la ecrane AMOLED, la un sunet calibrat decent și la o camera foto cu care poți să-ți faci treaba, la nevoie, Infinix intră pe cel mai disputat segment de telefoane din România cu trei modele care și-ar găsi cu ușurință drumul către anumite categorii de clienți.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , ,