Energy Expo - Join the revolution

Investiție uriașă din partea Volkswagen într-unul dintre principalii rivali ai Tesla

Scris de | 4 iulie, 2024
Investiție uriașă din partea Volkswagen într-unul dintre principalii rivali ai Tesla
FOTO via Reuters

Gigantul industriei auto, Volkswagen, a anunțat că va investi până la 5 miliarde de dolari (3,94 miliarde de lire sterline) în Rivian, concurent al Tesla. Acordul creează un o colaborare în acte care va permite VW și producătorului american de vehicule electrice (EV) să partajeze tehnologia.

Acțiunile Rivian au crescut cu aproape 50% după acest anunț. Parteneriatul vine în contextul intensificării competiției între producătorii de vehicule electrice și al planurilor țărilor occidentale de a impune tarife suplimentare asupra importurilor din China.

Conform acordului, VW va investi inițial 1 miliard de dolari în producătorul de camioane și SUV-uri electrice, urmând ca alte 4 miliarde de dolari să fie investite până în 2026. Fondată în 2009, Rivian nu a înregistrat încă un profit trimestrial. În primele trei luni ale anului 2024, compania a avut o pierdere netă de peste 1,4 miliarde de dolari.

VW, asemenea altor giganți ai industriei auto, a fost sub presiune din partea rivalilor precum Tesla și BYD din China, pe măsură ce încearcă să facă tranziția de la vehiculele alimentate cu combustibili fosili. Între timp, unele start-up-uri EV au avut dificultăți în a face progrese într-o piață extrem de competitivă, iar ratele mai mari ale dobânzilor au redus cererea pentru achiziții mari.

Parteneriatul va oferi VW acces imediat la software-ul Rivian, permițând producătorului german de mașini să-l utilizeze în vehiculele sale. Giganții din industria auto s-au confruntat, de asemenea, cu o concurență tot mai mare din partea producătorilor chinezi de vehicule electrice, care s-au extins la nivel global.

Luna aceasta, Uniunea Europeană a avertizat că va crește tarifele pe importurile de vehicule electrice din China cu până la 38%. Oficiali din China și UE au purtat discuții înainte de termenul limită de 4 iulie. O anchetă de mai multe luni a Comisiei Europene a constatat că companiile chineze de vehicule electrice au fost „subvenționate în mod neechitabil”. În replică, China a declarat că tarifele încalcă regulile comerțului internațional și a descris ancheta ca fiind „protecționism”.

Planul a fost anunțat la doar o lună după ce SUA a spus că va crește taxele pe importurile de vehicule electrice din China de la 25% la 100%. Săptămâna aceasta, Canada a declarat că ia în considerare o măsură similară pentru a se alinia cu aliații săi.

Separat, marți, Tesla a anunțat că va chema în service majoritatea Cybertruck-urilor vândute în SUA din cauza unor probleme cu ștergătoarele de parbriz și cu ornamentele exterioare. Această operațiune vizează peste 11.000 de vehicule care au fost puse în vânzare la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , ,

Sursa: VW to invest up to $5bn in Tesla rival Rivian