Energy Expo - Join the revolution

Misiunea Chinei pe partea îndepărtată a Lunii s-a încheiat. Cu ce mostre s-a întors pe Pământ sonda Chang’e 6

Scris de | 25 iunie, 2024
Misiunea Chinei pe partea îndepărtată a Lunii s-a încheiat. Cu ce mostre s-a întors pe Pământ sonda Chang’e 6
FOTO via Agenția Națională Spațială a Chinei

Sonda Chang’e 6 lansată de China s-a întors pe Pământ marți, aducând mostre de rocă și sol de pe partea mai puțin explorată a Lunii, marcând o premieră globală.

Sonda a aterizat în nordul Chinei marți după-amiază, ora locală, în regiunea Mongolia Interioară.

Oamenii de știință chinezi anticipează că mostrele returnate vor include roci vulcanice vechi de 2,5 milioane de ani și alte materiale despre care speră că vor răspunde la întrebări privind diferențele dintre cele două părți ale Lunii.

Deși misiunile anterioare americane și sovietice au colectat mostre de pe partea apropiată a Lunii, misiunea chineză a fost prima care a colectat mostre de pe partea îndepărtată.

Partea apropiată este cea vizibilă de pe Pământ, iar partea îndepărtată este orientată către spațiu. Partea îndepărtată este recunoscută pentru munții și craterele sale, contrastante cu întinderile relativ plate vizibile pe partea apropiată.

Sonda a părăsit Pământul pe 3 mai, iar călătoria sa a durat 53 de zile. Aceasta a forat spre miezul lunii și a prelevat și roci de la suprafață.

Mostrele „trebuie să răspundă la una dintre cele mai fundamentale întrebări științifice în cercetarea lunară: ce activitate geologică este responsabilă pentru diferențele dintre cele două părți?” a declarat Zongyu Yue, geolog la Academia Chineză de Științe, într-o declarați pentru revistă publicată în parteneriat cu Academia Chineză de Științe.

China a lansat în ultimii ani multiple misiuni de succes către Lună, colectând anterior mostre de pe partea apropiată a Lunii cu sonda Chang’e 5, predecesoarea celei mai recente.

De asemenea, chinezii speră că sonda va aduce înapoi și materiale care poartă urme de la impacturile meteoriților din trecutul mai apropiat sau mai îndepărtat al Lunii.

Etichete: , , , ,

Sursa: Chinese lunar probe returns to Earth with the world’s first samples from the far side of the moon