iPad Air M2 review: tableta care face… totul?

iPad Air M2 review: tableta care face… totul?

Scris de | 25 iunie, 2024

Produsele Apple sunt, în general, scumpe, însă există câteva modele din portofoliul companiei pe care le pot recomanda, fără să mă gândesc de două ori. Pe lângă MacBook Air, iPad Air este, de obicei, cel mai ușor de recomandat, oferind un balans bun între performanță de top, design modern și un preț nici prea mare, dar nici prea mic. Am avut ocazia să petrec câteva săptămâni cu noul iPad Air din generația a 6-a, cel cu procesor M2, dar și cu fratele său mai mare, modelul Pro cu procesor M4. Pentru că am multe de zis despre fiecare, le voi prezenta individual, în câte un articol dedicat, și pentru că am petrecut mai mult timp cu iPad Air, acesta are prioritate. Întâmplarea face că modelul de față mi se pare, în acest moment, cea mai bună tabletă nouă pentru cei care au nevoie de un model performant. Iată de ce consider că, noul iPad Air 6 ar trebui să fie următoarea ta tabletă.

Noutățile la nivel de construcție sunt minore

iPad Air mi s-a părut întotdeauna modelul „best buy” de tabletă din portofoliul Apple, iar cu acest upgrade, poziția acestei game de produse este din nou întărită. Noul model Air 6 cu procesor M2 arată aproape identic la exterior față de cele două generații anterioare, cu procesoare M1 și A14, însă aduce cu o serie de mici schimbări de finețe. În primul rând, avem patru noi culori, iar acest model violet pe care l-am testat mi-a plăcut foarte mult. Nuanțele sunt ceva mai fade decât pe generațiile anterioare, dar probabil că acest aspect nu este așa important dacă vei ține tableta într-o husă pentru protecție.

Apoi, poziția camerei frontale a fost mutată din partea de sus a tabletei, pe laterala din dreapta. Astfel, camera este acum centrată în poziția „landscape”, una naturală pentru atunci când folosești tableta pentru „productivitate”. Mutarea camerei are însă un efect nedorit pentru utlizatorii deja existenți de iPad: sistemul de prindere și încărcare pentru Apple Pencil este acum diferit din punct de vedere hardware, ceea ce înseamnă că vechiul Apple Pencil 2 nu mai este compatibil cu noul iPad Air. Dacă faci upgrade de la modele iPad Pro, iPad Air 4 sau 5, sau chiar de la iPad Mini și ai deja acel stylus-ul, va trebui să renunți și la el.

Apple oferă două opțiuni aici: fie faci fie upgrade la noul Apple Pencil Pro, fie un downgrade la modelul cu încărcare USB-C, care nu are încărcare wireless și nici senzor de presiune. Vestea bună este că restul de accesorii, precum husele, suporturile magnetice sau chiar tastatura Magic Keyboard din generația întâi, rămân compatibile cu iPad Air 6. Eu am avut spre testare modelul cu ecran de 11”, dar, pentru prima dată, Apple a lansat și un Air de 13”, cu același hardware intern. Și acel model rămâne compatibil cu tastaturile pentru iPad Pro de 13” și din generațiile anterioare.

Chiar dacă Apple a mutat camera frontală, aceasta nu a primit un upgrade major și în continuare nu avem Face ID pe modelul Air, ci doar Touch ID, integrat în butonul Power. La acest capitol, trebuie să recunosc că sunt destul de dezamăgit, mai ales pentru că, în cazul meu, cel puțin, senzorul de amprentă nu pare să funcționeze prea bine. Am înregistrat amprentele de mai multe ori, în mai multe feluri, dar pur și simplu nu ne înțelegem. De asemenea, poziția butonului power pe colț face apăsarea lui destul de complicată în orientarea landscape, cea care pare să fie încurajată acum de Apple.

Ecranul IPS primește o singură funcție nouă, dar performanța rămâne aceeași

Pentru că tableta arată exact la fel ca modelul anterior, multe dintre componentele sale sunt refolosite. De exemplu, la capitolul ecran, iPad Air 6 nu primește un upgrade, fiind echipat în cu panel care a debutat acum două generații: deja „celebrul” Liquid Retina. În spatele numelui de brand se ascunde un ecran IPS cu luminozitate la 500 nits și refresh rate de doar 60 Hz. Singura noutate reală este funcția hover pentru Apple Pencil, care selectează elementele de pe ecran spre care țintești vârful stylus-ului, fără să îl atingi fizic. Această funcție ajută în special în aplicațiile de creație, pentru a vedea unde urmează să desenezi.

Astfel, chiar dacă iPad Air are la interior același hardware general precum generația anterioară iPad Pro, Apple nu vrea să ofere încă ecrane Mini LED sau cu refresh rate la la 120 Hz pe modele care nu au „Pro” în nume. De altfel, nu degeaba această capabilitate este numită „ProMotion”. Este dezamăgitor că o tabletă atât de performantă nu are și un ecran pe măsură, dar măcar IPS-ul oferit este unul de calitate înaltă, bine calibrat din fabrică, putând fi folosit în creație vizuală fără emoții. Chiar dacă pare că prezint acest ecran este drept un minus, adevărul este că dacă nu ai un alt dispozitiv la 120 Hz prin preajmă, nu vei simți că este lent sau prea puțin luminos. De alfel, faptul că este un ecran „Retina”, asigură că are o rezoluție înaltă, orice tip de conținut fiind excelent redat pe el. Singurul dezavantaj apare atunci când te uiți la conținut cu bare negre sus și jos, acestea fiind mai deranjante decât pe un OLED.

Procesorul M2 face din iPad Air o tabletă mai performantă decât multe laptop-uri

Eu sunt utilizator de MacBook Air cu procesor M1, un laptop compact, ușor, foarte performant pentru ce am nevoie eu de la un laptop și, foarte longeviv atunci când vine vorba despre autonomie. iPad Air 6, cu procesor M2, este, atât în teorie, cât și în practică, așa cum vor demonstra testele sintetice, mai performant decât acel MacBook, în ciuda faptului că este semnificativ mai compact și mai ușor. Acest iPad ar trebui să se compare mai degrabă cu MacBook Air-ul cu M2, cel din generația mai nouă, atunci când vorbim de performanță.

În cele câteva teste comune pe care le-am rulat, GeekBench și 3DMark, putem vedea că iPad Air-ul depășește clar MacBook-ul cu M1, dar și MacBook Pro cu M1, cel care dispune și de răcire activă. Am mai pus în comparație toate laptop-urile Apple le care am reușit să punem mâna, de la prima generație MacBook Pro cu Apple Silicon M1 Pro, până la recentul MacBook Pro cu procesor M3 Pro. Și am inclus și rezultatele de pe iPad Pro cu M4, ca un mic „spoiler” pentru review-ul său dedicat, care va urma. Se pare că cea mai subțire tabletă Apple este acum aproape la fel de performantă precum un MacBook Pro cu procesor M3 Pro.

Aceste teste sunt susținute și de performanța reală în utilizare. Chiar dacă avem de a face cu un procesor M2, deci nu din ultima generație, și cu doar 8 GB memorie RAM, efectiv nu ai cum să obosești iPad Air, oricât de mult ai încerca. Folosind interfața Stage Manager și un dongle USB, am conectat tableta la un monitor și am transformat-o astfel adevărat PC office, cu tastatură și mouse conectate pe Bluetooth. Aș spune că implementarea pointer-ului în iPadOS este încă ciudată și nu va avea un comportament identic cu ceea ce vedem pe macOS sau Windows, însă dacă tot ce faci pentru muncă este să scrii, să editezi fotografii, să faci design și grafică sau chiar să editezi clipuri la un nivel de bază, să zicem TikTok sau Reels, te poți descurca doar cu un iPad Air, cu sau fără un ecran extern.

Cei care folosesc Stage Manager deja pe macOS se vor simți destul de confortabili, însă pe iPad acest manager de ferestre are câteva ciudățenii: de exemplu, redimensionarea se poate face doar în anumite trepte predefinite, iar un maximum de patru aplicații sau ferestre pot fi afișate pe ecran în același timp, chiar dacă poți ține mult mai multe în fundal. De asemenea, anumite aplicații, precum Netflix, refuză să intre în mod „fullscreen” pe un ecran extern.

Faptul că tableta are un port USB-C de viteză mare permite atașarea unui SSD, iar multe aplicații, precum DaVinci Resolve sau LumaFusion, permit lucrul direct de pe stocare externă. Poți atașa, de asemenea accesorii pe fir, precum mouse sau tastatură, interfețe audio, microfoane, căști cu jack (da, tableta nu are un jack propriu), sau chiar adaptoare de rețea pe fir.

Din păcate, nu am avut la dispoziție un Magic Keyboard compatibil cu iPad Air, pentru a testa să văd dacă aș putea înlocui complet acest MacBook cu un iPad, dar am avut tastatura alături de modelul iPad Pro, așa că voi testa această funcționalitate în review-ul pentru acea tabletă.

Chiar dacă am avut la dispoziție Apple Pencil Pro, nu pot spune că am găsit motive să îl introduc în workflow-ul meu. Pur și simplu nu am nevoie de un stylus atât de avansat. Am testat noile funcționalități precum posibilitatea de a strânge stylus-ul pentru a deschide anumite meniuri plutitoare, iar feedback-ul haptic este subtil și foarte natural. Cred totuși că cea mai utilă funcție nouă a lui Apple Pencil Pro este Find My, cea care îți permite să îl găsești pe hartă în cazul în care îl pierzi sau îl uiți pe undeva.

Bun pe productivitate, dar și pe gaming

Și pentru că tot vedeți în fotografiile și clipurile filmate de mine o colecție de console, probabil că v-ați dat seama că sunt un gamer pasionat, așa că nu puteam să închei discuția despre performanță fără să aduc în discuție și jocurile. În ultima perioadă, Apple a început să investească resurse destul de mari în aducerea de jocuri pe dispozitivele sale, și nu doar pe macOS, ci și pe iPadOS și iOS. Astfel, câteva jocuri care au fost lansate anterior pe PC și consolele de generație nouă, precum PlayStation 5 și Xbox Series X, sunt acum disponibile și pe iPad sau iPhone, alături de toate titlurile de „mobile” pe care le știm deja.

Am ales Assassin’s Creed Mirage, Resident Evil Village și Resident Evil 4, dar și Call of Duty Warzone, Genshin Impact, Asphalt 9, NBA 2K și Grand Theft Auto III în ediția Definitive Edition. Nu voi discuta despre fiecare în parte, însă experiența de gaming este de la foarte bună în sus. Jocurile mai avansate, precum Assassin’s Creed sau Resident Evil rulează cam pe la 30 de cadre pe secundă, ceea ce poate fi dezamăgitor, însă, trebuie să luăm în calcul că avem jocuri de console din generația actuală, în mod portabil pe un dispozitiv de doar 460 de grame. Atunci când vine vorba despre jocurile de mobil, acestea pot fi rulate pe cele mai înalte setări, la framerate maxim de 60 de cadre pe secundă, adică cât ne permite ecranul, fără să pară că face un efort deosebit. Doar GTA Definitive Edition, care este în versiunea de mobil de la Netflix, merge în 30 de cadre pe secundă, fiind limitat la nivel software.

iPad Air M2 poate oferi o zi de utilizare completă

Dacă la capitolul productivitate, iPad-ul oferă cam o zi de utilizare normală adică între 7 și 10 ore, cu browsing, editat de text și activități în principal „office”, cu o luminozitate pe la jumătate, în gaming, bateria se consumă mult mai repede. Aș estima cam pe la patru ore autonomia pe gaming, în funcție de complexitatea jocului. Este o valoare bună, mult peste ceea ce vedem pe PC-urile handheld precum Legion Go sau ROG Ally.

Pentru prima dată de când au fost lansate iPad-urile, generația iPad Air cu M2 și Pro cu M4, vin în pachet fără un încărcător de priză în Europa. Variantele din SUA încă includ acest accesoriu. Tot ceea ce primim noi este un cablu de încărcare USB-C cu înveliș textil. Dacă ai deja un încărcător de MacBook, fie el și Air, este de ajuns, întrucât tabletele Apple se încarcă la sub 30W. De altfel, orice încărcător USB-C cu Power Delivery este compatibil. O încărcare completă durează cam două ore, ceea ce nu e grozav dacă te grăbești, dar este cam în ton cu ceea ce vedem și pe laptop-urile companiei.

Camera, utilă pentru scanare

iPad Air M2 are și o cameră pe spate, care este și singurul element care iese puțin în relief. Nu prea ai ce face cu această cameră în afară de a scana documente cu o aplicație precum Scanner Pro. Nu recomand fotografii cu tableta și nici filmări. Calitatea este destul de slabă, undeva pe la nivelul iPhone SE. Aș fi preferat chiar o cameră mai slabă pe iPad Air, pentru a permite tabletei să stea complet plată pe birou.

Concluzia connect

Recunosc că nu am mai folosit de mult un iPad Air înainte de acest model, doar le-am văzut fugitiv pe fiecare atunci când s-au lansat, și sunt impresionat cât de departe a ajuns această categorie de tablete. Modelul testat, în varianta de bază, cu 128 GB și doar Wi-Fi, fără 5G, pornește de la 3.500 de lei la iStyle, magazinul căruia îi mulțumim pe această cale și că ne-a pus la dispoziție tableta pentru review. Pentru 3.500 lei primești o tabletă comparabilă în performanță cu un laptop de productivitate. Aceasta este compactă și ușoară și poate să evolueze prin conectarea la diverse accesorii în ceea ce vrei tu să fie. Poate deveni o tabletă de desen, un computer de productivitate mobil sau de birou, consolă de gaming, dispozitiv multimedia sau chiar sau stație de editare foto/video pentru social media.

Plusuri

  • O tabletă extrem de performantă, care poate rula orice tip de aplicație avansată de creație
  • Autonomie foarte bună, care ține pentru o zi de productivitate
  • Mici schimbări de finețe, care încurajează utilizarea în mod landscape
  • Versatilitate în conectarea de accesorii pentru a-i extinde funcționalitatea

Minusuri

  • Pierde compatibilitatea cu Apple Pencil 2, deci trebuie cumpărat noul model Pro
  • Touch ID nu este o soluție pe care te poți baza, din cauza poziției senzorului
  • Ecranul IPS pare dintr-o altă categorie față de restul hardware-ului de top

Etichete: , , , , , ,