Astornauții lansați cu Boeing Starliner sunt „blocați” pe Stația Spațială din cauza unor defecțiuni la capsulă

Scris de | 25 iunie, 2024
Astornauții lansați cu Boeing Starliner sunt „blocați” pe Stația Spațială din cauza unor defecțiuni la capsulă
GMT141_01_19_Bob Hines_1037_Boeing Starliner Arrival

Întoarcerea a doi astronauți aflați la bordul primei nave spațiale comerciale cu echipaj a Boeing a fost amânată din nou. Astronauții NASA Butch Wilmore și Suni Williams au plecat spre Stația Spațială Internațională pe 6 iunie, după o serie de întârzieri care au amânat lansarea navei cu mai bine de o lună.

Inițial, astronauții trebuiau să rămână în spațiu între opt și zece zile, conform unei declarații din 6 iunie de la Boeing.

Cu toate acestea, la 12 zile după sosirea echipajului la ISS, Boeing a anunțat că întoarcerea lor la White Sands Space Harbor din New Mexico a fost amânată pentru 26 iunie.

Vineri, compania a spus că întoarcerea a fost din nou amânată pentru a evalua problemele de la bord și pentru a face loc pentru două ieșiri în spațiu. Întârzierea survine după ce au fost detectate cinci scurgeri de heliu la bordul navei spațiale. Heliul susține sistemul de control de reacție al navei (RCS), permițând funcționarea propulsoarelor de stabilizare.

„Managerii evaluează oportunitățile viitoare de întoarcere după cele două ieșiri în spațiu planificate pentru luni, 24 iunie, și marți, 2 iulie”, a declarat Boeing în comunicatul său. Boeing nu a furnizat încă o dată programată pentru întoarcerea astronauților.

„Ne rezervăm timpul necesar pentru a urma procesul nostru standard de gestionare a misiunii”, a declarat Steve Stich, managerul Programului de Echipaj Comercial al NASA, în comunicat.

Cu toate acestea, comunicatul a mai menționat că echipajul nu este „presat de timp să părăsească stația”, deoarece există „destule provizii în orbită”.

Aceasta este prima încercare a Boeing de a trimite o navă cu echipaj uman în spațiu în efortul de a pătrunde pe piața transportului spațial comercial cu echipaj uman. Cu toate acestea, compania este acum în urmă față de SpaceX, deținută de Elon Musk, care trimite astronauți în spațiu din 2020.

Boeing și SpaceX au fost cele două companii americane selectate de NASA în 2014 pentru a pune bazele transportului spațial comercial.

Înainte de lansarea Starliner, Musk a spus pe X că Boeing era împovărată de „prea mulți manageri non-tehnici”.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , ,

Sursa: Astronauts from Boeing's Starliner were supposed to be in space for 8 days. Now they're stuck there with no scheduled return date.